JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret satte ned innetemperaturen. Nå fryser soldatene på Rena leir

Folk ligger under dyna, forteller tillitsvalgt.
Energisparing gjør at Forsvaret har bestemt at innetemperaturen skal være 19 grader på Rena leir. (Illustrasjonsbilde/Arkiv)

Energisparing gjør at Forsvaret har bestemt at innetemperaturen skal være 19 grader på Rena leir. (Illustrasjonsbilde/Arkiv)

Erlend Dalhaug Daae

anders@lomedia.no

Denne uka er det meldt 7 minusgrader på Rena, og til helga helt ned til 15 blå. Rena leir er en hærens hovedbase i Sør-Norge, og rundt 2000 soldater holder til her.

Nå når vinteren kommer for fullt, har Forsvarsbygg presisert at kvarterbyggene i leiren skal ha en innetemperatur på 19 grader.

Tillitsvalgt Lasse Henriksen i Norsk offisers- og spesialistforbund har fått reaksjoner.

– Jeg fikk melding fra en gammel kollega som syns det er litt smålig at når han kommer hjem etter en dag utendørs med trening, må legge seg i senga eller ha med dyna opp i sofaen for å holde varmen. Det begynner å bli veldig stusslig, sier Henriksen.

Forsvarsbygg informerer om at det er departementet som har bestemt at temperaturen skal settes på 19 grader, og at dette er et tiltak for energisparing.

– De skal redde miljøet, en celsius av gangen, konstaterer Henriksen.

Han anslår at det er flere bygninger i kategorien «kvarter» i Forsvaret, og at den aktuelle innetemperaturen vil gjelde flere hundre bare der.

– Det er som regel pendlere og de yngste ansatte som bor på kvarter, og dette er hjemmet deres, forteller han.

Henriksen konstaterer at Forsvarsbygg ikke har noen mulighet til å overstyre dette, men synes det er vel kaldt med 19 grader.

– Rena kan tidvis være et skikkelig «kuldehull», så om du er ute og trener i snøen kan det være hyggelig å komme inn og varme seg i hjemmet sitt. Men det tar litt ekstra tid når det er maks 19 grader der, sier han.

Pressevakt Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet forteller at alle statlige etater skulle høsten 2022 iverksette tiltak som kunne redusere forbruket av strøm.

Forsvarsbygg og de øvrige forsvarsetatene fikk i oppdrag å iverksette strakstiltak som kunne redusere energiforbruket. Etatene bestemte selv hvilke tiltak som ble iverksatt.

– Det mest effektive tiltaket for en rask nedgang i energiforbruket var å senke innetemperaturen. Temperaturen ble satt til 19 grader, og denne grensen gjelder både befals- og mannskapsforlegninger og kontorbygg i hele sektoren. Det er ikke en konkret føring fra departementet på at innetemperatur må være 19 grader, sier Spange Brekke.

Annonse
Annonse