JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarsbygg-renholderne protesterer i sinne og avmakt

Renholderne i Forsvaret vet at de kjemper et tapt kamp, men protesterer likevel. I dag markerte de renholdsdagen med å demonstrere utenfor Forsvarsdepartementet mot privatisering av jobbene deres.
PROTESTERER I AVMAKT: Renholderne i Forsvarsbygg holdt en aksjon utenfor Forsvarsbygg. Departementsråd Erik Lund Isaksen kom ut og hadde en kort samtale med dem om den kommende prosessen der renholdet i Forsvarsbygg skal konkurranseutsettes.

PROTESTERER I AVMAKT: Renholderne i Forsvarsbygg holdt en aksjon utenfor Forsvarsbygg. Departementsråd Erik Lund Isaksen kom ut og hadde en kort samtale med dem om den kommende prosessen der renholdet i Forsvarsbygg skal konkurranseutsettes.

Anette Karlsen

may.berg@lomedia.no

Renholderne i Forsvarsbygg markerte den verdensomspennende renholdsdagen med å demonstrere utenfor Forsvarsdepartementet i Oslo mot privatiseringen av arbeidsplassene deres.

Med transparenter og lilla t-skjorter fra Arbeidsmandsforbundet, og hver sin gule gummihanske knytter de 25 renholderne neven mot Forsvarsdepartementet på den andre siden av gaten. I frustrasjon, men også i avmakt. For den politiske beslutningen er tatt.

Forsvaret skal ikke lenger ha egne, ansatte renholdere. Renholdet i Forsvaret skal konkurranseutsettes. Anbudsprosessen er i gang.

De firmaene som er utsett til å være med i anbudsprosessen er plukket ut. I løpet av høsten avgjøres det hvem som får anbudene.

Les også: Brev fra renholderne, overrakt Forsvarsdepartementet 15. juni (PDF)

– Vet at løpet er kjørt.

– Vi har lyst til å få fram at dette finner vi oss ikke i. Samtidig vet vi at løpet er kjørt, sier Kirsten Mikkelsen, renholder og tillitsvalgt på Sessvollmoen utenfor Oslo.

Hun og arbeidskameratene fra Sessvollmoen har selskap av kolleger fra Bergen, Østerdalen og Gudbrandsdalen.

Mikkelsen og 360 kolleger ansatt i Forsvarsbygg vet at de går ei uviss framtid i møte. Pensjon, lønnsbetingelser og arbeidsforhold, alt er i spill.

Det de vet, er at etter 31. mai neste år er de ikke lenger ansatt i staten, og ikke under vern av Tjenestemannsloven.

Framtidig arbeidsgiver avhenger av hvilket firma som vinner anbudet.

– Jeg er det nærmeste dere kommer politikerne, sier departementsråd Erik Lund Isaksen, som krysser gata for å ta imot renholdernes brev til Forsvarsdepartementet og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

– Jeg vet at statsråden er opptatt av å følge spillereglene. Arbeidsbetingelsene skal ikke endres, sier departementsråden, og viser til at virksomhetsoverdragelsen skal ivareta deres rettigheter.

Det beroliger ingen i flokken. De vet at virksomhetsoverdragelsen er en fattig trøst. Den sikrer lønn og rettigheter fram til neste tariffoppgjør. Deretter er alt i spill.

– Vi er lojale ansatte, som er opptatt av å gjøre en god jobb for Forsvaret. Vi synes vi blir behandlet dårllig tilbake, sier en av demonstrantene, før Isaksen trekker seg tilbake med brevet i hånda.

– Jeg synes det er dårlig gjort av Forsvarsbygg som renholdernes arbeidsgiver at de ikke stiller opp her i dag for å snakke med oss. De sitter rett bortpå hjørnet her, sier Ann Berit Sagedal, konserntillitsvalgt i Forsvarsbygg.

UNI Global – Renholdsdagen

15. juni 2015
International Justice Day for Cleaners and Security Guards

Motto: Respekt for renhold

Annonse
Annonse

UNI Global – Renholdsdagen

15. juni 2015
International Justice Day for Cleaners and Security Guards

Motto: Respekt for renhold