JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helge André Njåstad med spark til Abid Raja

Frp-topp truer med at Stortinget griper inn for å starte fotballsesongen

Frp-politiker Helge André Njåstad vil at stortingsflertallet må skjære gjennom for å få i gang toppfotballen.
Frp-politiker Helge Andre Njåstad (t.h.) synes kulturminister Abid Raja (V) er defensiv om mulig fotball-start.

Frp-politiker Helge Andre Njåstad (t.h.) synes kulturminister Abid Raja (V) er defensiv om mulig fotball-start.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter overfor VG at de mener full toppfotball-aktivitet kan starte opp igjen, så lenge smittevernplanen til Norges Fotballforbund følges. Målet er å starte de to øverste divisjonene i fotballen fra 15. juni, og full kamptrening fra 10. mai.

Holder igjen

Likevel holder kulturminister Abid Raja (V) fortsatt igjen. Han gjentar det i et svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp), som er spent på når fotballen kan starte opp.

I spørsmålet spør han om kulturministeren vil ta initiativ, sammen med fotballen, om å sikre at sesongen 2020 snarlig kan settes i gang uten publikum tilstede.

Det kan ikke kulturministeren svare positivt på. Njåstad synes dette er en defensiv holdning, og legger seg langt bak i forsvaret.

– Når vi i tillegg ser at FHI godkjenner opplegget til fotballen, handler dette kun om symboler. Om ikke Raja nå skjærer gjennom, kan resultatet raskt bli at stortingsflertallet gjør det for ham, sier Helge André Njåstad til FriFagbevegelse.

– Jeg er opptatt av situasjonen til hele idretten, ikke bare fotball. Idrett er viktig, først og fremst aktiviteten i seg selv. Men også som fellesskapsarena og som sosialt lim i samfunnet, svarer kulturminister Abid Raja.

Regjeringen har besluttet å forlenge forbudet mot arrangementer på over 500 personer fram til 1. september. Abid Raja mener det gjør det umulig å gjennomføre eliteseriekamper i fotball med publikum i denne perioden, skriver han i svaret.

Sterkt ønske

– Selv med et slikt forbud må det vurderes om og hvordan trenings- og kampaktivitet innenfor fotballen kan komme i gang igjen. Prosjektet som NFF har foreslått er meget gjennomarbeidet og vurderes nøye av helsemyndighetene og regjeringen. Som kulturminister har jeg et sterkt ønske om at idrettsaktivitet kan komme i gang igjen. Samtidig vil jeg understreke at hensynet til liv og helse i befolkningen veier tyngst, og at all organisert idrett i tiden framover må foregå innen rammen av det smittevernreglene gir rom for, sier Raja.

Det betyr minst en meter avstand, og grupper på maksimalt fem personer.

Annonse

Flere saker

Annonse