JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter økt likelønnsgap

Regjeringens politikk vil sette likelønnsarbeidet i revers, mener LO-lederen.
Likelønnsarbeidet settes i revers med regjeringens politikk, frykter LO-leder Gerd Kristiansen.
Foto: Tri Nguyen Dinh

Likelønnsarbeidet settes i revers med regjeringens politikk, frykter LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Tri Nguyen Dinh

Tri Nguyen Dinh

sym@lomedia.no

LO-leder Gerd Kristiansen er ikke i tvil. Økt kontantstøtte, dyrere barnehage og endringer i pappapermisjonen vil bidra til at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn vil vokse i årene som kommer.

Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn blir større i de første tiårene av yrkeslivet. Og barn fører til at menns timelønn øker, mens kvinnenes inntekt reduseres. I et notat fra LOs Samfunnspolitiske avdeling, «Etter mellomoppgjøret 2013», fastslås det at dette trekket svekkes over tid for kvinner, særlig fra 2008.

– Et bedre barnehagetilbud og styrket foreldrepermisjon er sannsynligvis forklaringen på denne positive utviklingen, sier LO-lederen.

Tilbakeskritt

Den borgerlige regjeringen reverserer nå denne politikken med endringer i permisjonsreglene, dyrere barnehager og økt kontantstøtte.

– Vi har vært veldig tydelige på at barnehager og foreldrepermisjon ikke bare har bidratt til at kvinner kan være ute i jobb og dermed sikre samfunnet mer arbeidskraft, men det har også dempet likelønnsgapet. Svekkes disse ordningene er det kvinnene som kommer til å tape mest på det, sier Kristiansen i et lengre intervju som kommer i neste utgave av LO-Aktuelt.

Og hun understreker at på sikt vil dette ramme hele samfunnet.

LO-lederen viser også til NHOs årskonferanse hvor forskningsmiljøet var veldig tydelige på at høyere barnehagepriser og kontantstøtte er feilslått politikk.

– Ikke bare når det gjelder likestilling, men også for ungers muligheter til læring og inntektsutvikling, påpeker LO-lederen.

Pensjonskampen

Kjønnsperspektivet er også en av årsakene til at LO-lederen mener det er riktig å få pensjon inn i vårens tariffoppgjør. Hun peker på at både Folketrygden, AFP og de offentlige tjenestepensjonsordningene er kjønnsnøytrale. I de private kommer kvinnene dårligere ut fordi de lever lenger enn menn.

– Kan vi leve med slike forskjeller, og det må vi jo gjøre hvis vi ikke får en hånd på rattet? Dagens system med bedriftsvise pensjoner gjør likepensjon umulig å oppnå. Det må bredere ordninger til for å utjevne forskjeller i levealder, sier Gerd Kristiansen til LO-Aktuelt.

Annonse
Annonse