JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Evry og Tieto fusjonerer:

Fusjonen mellom Evry og Tieto: Evry-klubben er forberedt på streik for å beholde tariffavtalen

Hovedtillitsvalgt John Christian Hanssen sier ledelsen muntlig har vært positive til samarbeid med fagforeninger, men samtidig litt uklare i internkommunikasjonen.
EVRY: John Christian Hanssen er hovedtillitsvalgt for EL og IT i Evry, som jobber med en fusjon med Tieto.  (Arkivfoto)

EVRY: John Christian Hanssen er hovedtillitsvalgt for EL og IT i Evry, som jobber med en fusjon med Tieto. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Den nordiske IT-kjempen TietoEvry blir en realitet. At finske Tieto fusjonerer med norske Evry ble klart i går da Tieto registrerte det nye selskapet i det finske handelsregisteret. Globalt blir det et storselskap med 24.000 medarbeider, hvorav 10.000 konsulenter innen digitale tjenester.

I Norge har Tieto rundt 600 ansatte og Evry rundt 3200.

p

Hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Evry, John Christian Hanssen, håper han slipper å gå til kamp for å beholde tariffavtalen de har, men forteller at han heller ikke vil nøle med å ta kampen om den skulle komme. Tieto i Norge har ingen tariffavtale.

– Når det gjelder selve fusjonen så har bedriften styringsretten på gjennomføringen. Men det store spørsmålet er tariffavtalen. Ledelsen har muntlig sagt at de er positivt innstilt til samarbeid med fagforeninger og avtaleverk. Men så har det vært internkommunikasjon der de ikke har gitt klare svar. Det har skapt noe uro blant medlemmene, sier han.

Forberedt på streik

Et spørsmål i det hele er hvilket organisasjonsnummer som lever videre. Blir Tieto Norway fusjonert inn i Evry Norge eller visa versa? Hvis sistnevnte blir tilfelle, sitter ledelsen i en posisjon der de kan reservere seg mot eksisterende tariffavtale i Evry. For medlemmene kan det i så fall gå utover dagens arbeidstidsordninger og ikke minst AFP.

– De har sagt de ikke er imot avtaler. Det kan vi stole på, eller så kan vi forberede oss på kamp for tariffavtalene. Vi er forberedt på streik om det viser seg at de velger å reservere seg. Jeg tviler på at det blir slik, men vi har noen ordninger i særavtalene våre som de nok gjerne skulle ha sett fjernet, sier Hanssen.

– Foreløpig må vi forholde oss til at det er en usikkerhet og at vi må avvente til vi ser hva ledelsen velger å gjøre. Så får vi agere ut fra det, når det skjer. Men vi er altså klare til å aksjonere. Kanskje vi til og med får litt trening til våren, under lønnsoppgjøret?

EL og IT Evry utgjør nå rundt 180 medlemmer, totalt sett er det rundt 2000 organiserte i bedriften der også ALT, NITO, Tekna og Negotia organiserer ansatte.

– Vi har et godt samarbeid på tvers. Nå har vi også fått en ny fagforening, Econa, som organiserer økonomer og sivilingeniører, det er rundt 80 av dem i Evry som nå har etablert egen gruppe, sier Hanssen.

I Tieto Norway er det tre frittstående EL og IT-ere, cirka 10 Negotia-medlemmer, rundt 70 er i Tekna og 30–40 i Nito. Men der er det altså ingen tariffavtale.

Arkiv-enhet blir Sikri AS

Som en del av fusjonen stilte det norske konkurransetilsynet krav om at Evry måtte selge ut sin saks- og arkivsystemavdeling. Tieto er fra før meget stor på det området i offentlig sektor med sin 360-løsning, og TietoEvry hadde fått for høy markedsdominans om også Evrys arkivsystemavdeling og skulle fulgt med.

2. desember ble det sendt ut pressemelding om at Karbon Invest har kjøpt Evrys avdeling og dannet et nytt selskap kalt Sikri AS. Styreleder Jens Rugseth og styrerepresentant Rune Syversen i investeringsselskapet har lang bakgrunn fra diverse selskaper i IT-bransjen som direktører, i styrer og som gründere, slik som Crayon Group, der Syversen fortsatt er administrerende direktør.

p

I praksis blir Sikri AS en virksomhetsoverdragelse der drøyt 90 Evry-ansatte følger med over. De har allerede flyttet ut av Evrys lokaler. Blant disse er ni av dem medlem i EL og IT, og disse har laget sin egen gruppe og skal ha stiftelsesmøte i nær fremtid.

– De har fått beskjed om at det nye selskapet ikke vil være motstander av tariffavtale. Men vi må gå inn og kreve det formelt. Det finnes jo ingen garantier, for du må jo inn og kreve det først. Det er viktig for medlemmene at vi får kontinuitet i avtalen på grunn av AFP, sier Hanssen.

Evry-avdelingen som har arkivsystemløsningen Elements er ingen miniaktør, understreker han.

– Karbon Invest overtar en «fabrikk» innen det fagområdet. Det er en tjeneste som ruller og går og som har omsetning på cirka 150 millioner i året. Det er ingen liten butikk, men et solid selskap, sier Hanssen.

Tidkrevende

Det vil ta lang tid å fusjonere Tieto og Evry i Norge, tror Hanssen. Toppledelsen i konsernet er, på plass men så skal det finnes en ledergruppe i Norge, og før det er klart får du ikke slått sammen.

– Enn så lenge så bare fortsetter vi som før, bare med litt mer samkjøring mellom selskapene, sier Hanssen.

Han er spent på hvordan det blir å jobbe i et finsk konsern med en annen kultur enn hva de er vant med. Av de han har snakket med som jobber i Caverion, et annet selskap der EL og IT har mange medlemmer, kommer det fram at det nok blir annerledes.

– Det kan bli interessant. Men de fleste av medlemmene er nok positive og jobber som vanlig, sier Hanssen, men legger til at de også har fått noen nye medlemmer på grunn av at ledelsen ikke har vært helt tydelige på hvorvidt tariffavtaler med medfølgende fordelaktige arbeidstidsordninger med julefri og sommertid, som stammer fra Evrys forgjengere EDB og Ergogroup, blir videreført.

Annonse
Annonse