JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nasjonal transportplan

Gir en milliard til grønn luftfart

Samferdselsdepartementet gir en milliard kroner i NTP til å forberede det grønne skiftet i luftfarten.
Jon Ivar Nygård, samferdselsminister.

Jon Ivar Nygård, samferdselsminister.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Også luftfarten tvinges i retning av det grønne skiftet. For å gjøre bransjen klar, inviterer Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård partene i arbeidslivet til et samarbeid om dette. I Nasjonal Transportplan, som legges fram om en uke, bevilges det en milliard kroner til nødvendig tiltak for å møte denne utviklingen.

Partssamarbeid

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) presenterte nyheten på Oslo Lufthavn fredag formiddag, sammen med NHOs administrerende direktør, Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Det er viktig å få ned utslippene, men ikke minst krevende å gjøre det innen luftfarten. For å klare å håndtere denne utviklingen - som uansett skal skje - må vi være forberedt. Nå skal vi forberede dette sammen med partene i arbeidslivet, sier Jon-Ivar Nygård til FriFagbevegelse.

Et av målene blir å tilrettelegge for en elektrifisering av kortbanenettet og tilrettelegge flyplassene for nullutslippsløsninger.

– Så må vi sørge for at vi hele tiden er oppdatert på teknologiutviklingen. For å få dette til er det viktig å ha et samarbeid med partene i arbeidslivet. Luftfarten er en bransje som har ekstraordinøre utfordringer med det grønne skiftet.

– Når vi nå setter av en milliard kroner til dette i NTP, viser vi at vi mener noe med dette. Det er aldri tidligere blitt gjort noe liknende, sier Nygård.

Følger opp melding

Med denne bevilgningen følger regjeringen opp sin egen nasjonale luftfartsstrategi, som ble lagt fram i fjor.

Den hadde med klima og arbeidsforhold i sentrum i sin tittel. Her heter det blant annet at ved anskaffelse til nye FOT-ruter med avtalestart i 2028/2029 skal det ligge inne et punkt om å benytte null- og lavutslippsfly dersom teknologien åpner opp for det.

Det nye partssammensatte utvalget skal blant annet ha dette med i sitt arbeid.

Pengene skal blant annet brukes til å tilrettelegge for elektrifiseringen av kortbanenettet.

Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Aleksander Wasland, mener dette både er helt fantastisk og helt nødvendig.

– Vi trenger en stor satsing på å nå målene som er satt for å utvikle grønn luftfart. Mye er på gang, men det er viktig at alt settes i en sammenheng og at alle gode krefter koordineres, sier Wasland til FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse