JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet

Giske om helgens kupp-anklager: – Vi må slutte å komme med personangrep

Han er kalt intrigemaker etter helgens årsmøte i Trondheim Ap. Selv er Trond Giske opptatt av å vinne neste valg.
Trond Giske er enig med Støre: – Vi må snakke om politikk, ikke person.

Trond Giske er enig med Støre: – Vi må snakke om politikk, ikke person.

Joakim Halvorsen / NTB

helge@lomedia.no

Distriktssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Pål Sture Nilsen, skal samle troppene etter helgens årsmøte i Trondheim Arbeiderparti – et årsmøte som har vært den store snakkisen også i riksmedia.

Selv mener den nyvalgte lederen at inntrykket som er skapt i riksmedia ikke stemmer med virkeligheten.

Nyvalgt leder, Pål Sture Nilsen, synes inngangen til årsmøte ikke var så bra. Men mener årsmøtet håndterte mistillitsforslaget mot sittende leder, Gunn Elin Høgli, på en ryddig og saklig måte.

– Det var et bra årsmøte med gode innlegg fra talerstolen og gode vedtak. Og fin stemning blant delegatene, sier han til FriFagbevegelse.

Nilsen er sterkt uenig i at årsmøtet ble kuppet av Trond Giske, og at kjenner seg ikke igjen i at han selv er plassert som et redskap for den tidligere topp-politikeren.

– Det er jeg helt uenig i. Nidaros-delegatene sto helt fritt i avstemningene. Nidaros sto heller ikke alene i noen saker. Det var Østbyen – ikke Nidaros – som ville ha en ny leder og en forandring. Jeg fikk ingen signaler som tydet på at Trond sto i spissen for det mange kaller kupp. Det er demokratiet som råder i Trondheim Arbeiderparti, sier Pål Sture Nilsen.

Lang erfaring

Selv har han lang erfaring fra både Arbeiderpartiet og fagbevegelsen.

Pål Sture Nilsen har vært distriktssekretær for Norsk Arbeidsmandsforbund i 15 år, medlem av Arbeiderpartiet i 21 år, og er inne i sin tredje periode som fylkestingsrepresentant.

Han mener mediefokuset på helgens årsmøte ble helt feil og ikke minst ufortjent.

– Verken Trond eller noen andre har vært hjernen bak det som har skjedd. Media har skapt et feil bilde av årsmøtet, mener Nilsen.

Svært få vil imidlertid uttale seg om den betente striden i bartebyen. Heller ikke Roar Aas, sentral kommunepolitiker for Arbeiderpartiet i Trondheim, som sammen med de andre frikjøpte kommunepolitikerne advarte mot Giske og Nidaros før årsmøtet.

– Må bli ro

Snakke gjør imidlertid Trond Giske – tidligere nestleder i Arbeiderpartiet og på full marsj til rikspolitikken igjen – spår mange.

Nå altså som nyvalgt nestleder i Trondheim Arbeiderparti.

Det meste dreide seg altså om Trond Giske, som med sine 4500 medlemmer i Nidaros Sosialdemokratiske forum i ryggen, er blitt fremstilt som en kuppmaker.

Selv avviser han det på det sterkeste.

Han viser til at det var Østbyen Arbeiderlag som fremmet forslaget om en ny leder, til tross for at Gunn Elin Høgli var valgt for to år, og at delegatene til Nidaros Sosialdemokratiske forum sto helt fritt i avstemningen. 

Mandag gikk statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre ut i NRK og ba om ro i Trondheim.

– Nå må det bli slutt på bråket, uttalte han. Trond Giske er helt enig i budskapet til statsministeren.

– Jeg kan ikke si meg mer enig. Vi må slutte å komme med personkarakteristikker og personangrep. I Nidaros snakker vi kun om politikk. Vi har som prinsipp å ikke snakke om personer. Bare om sak, sier Giske.

Han mener det må være lov å være uenige om politikken. Men poengterer at uenigheten må gå på sak, ikke person.

Nedvurdering

Giske mener all oppmerksomheten om bråk, uenighet og kuppmakeri under helgens årsmøte er en kraftig nedvurdering av alle som var på årsmøtet.

Han går også kraftig ut mot de som mener den nye lederen i partilaget, Pål Sture Nilsen, kun er et redskap for Giske selv.

Han mener folk i fagbevegelsen kan dette på rams.

– Alle som har erfaring fra en organisasjon vet hva dette går ut på. Du velger delegater til et møte, du stemmer over saker. Noen bestemmer. Flertallet vinner. Det er demokratiet i et nøtteskall. Noen havner i mindretall. De har lov til å være skuffet. Men det er en del av demokratiet, påpeker Trond Giske.

Bygd på medlemmene

Giske påpeker at arbeiderbevegelsen nettopp er bygd opp som et medlemsdemokrati, som en bevegelse for folk flest.

Ideen var å samle industriarbeidere, sjåfører, butikkmedarbeidere med flere og gi dem den samme innflytelsen og samme respekten som advokaten og legen.

Selv har han sett kjernen i opplevelsen av å gå fra rikspolitikkens boble og ut til grasrotlaget.

– Det har virkelig vært en vekker. Nå har jeg sett hvor sterk følelsen av å bli oversett og ignorert har vært for de som mange som befinner seg på gulvet, sier Trond Giske.

– Men du har kritikere i eget parti i Trondheim?

– Det kan ikke være slik at de på toppen med de fineste stillingene og flotteste titlene mener at de har alle svarene. Eller at fotfolket bare skal være en heiagjeng, svarer Giske.

Hjemmesitterne

Ved kommune- og fylkestingsvalget fikk Arbeiderpartiet 580.000 stemmer. Mens 1,6 millioner satt hjemme. De som sitter hjemme er dem med den laveste inntekten og med kortest utdanning.

– De er våre kjernevelgere, de som arbeiderbevegelsen skal være der for. Hele ideen bak Nidaros Sosialdemokratiske forum er å bidra til at stemmen til den vanlige mann og kvinne kan bli hørt.

– Om et drøyt år er det årsmøte i fylkeslaget og nominasjon til stortingsvalget. Hva med Trond Giske da?

– Nå skal vi brette opp skjorteermene og vi skal vinne valget igjen. I høst tapte vi for første gang på et kvart århundre i Trondheim. Vi har en stor gjenreisingsjobb foran oss, sier Giske.

Vedtok politikk

Det var ikke bare personstrid på årsmøtet. Det ble også vedtatt politikk.

Trondheim Arbeiderparti vil ha samarbeid med Rødt og MDG.

– Vi må ha med oss hele den rødgrønne siden, og for å få til det er vi nødt til å forene arbeiderbevegelsen og miljøbevegelsen. Vi må finne de løsningene som funker, sette inn de tiltakene som monner, og ikke minst sørge for at vi har folket med oss, er argumentene for et nasjonalt samarbeid med både Rødt og MDG.

Årsmøte vedtok en kraftfull uttalelse om Israel-Palestina, og vil innføre politisk og kulturell boikott av Israel. Her inngår blant annet at Norge skal innføre sanksjoner mot Israel og arbeide for en internasjonal boikott av Israel.

Årsmøtet gikk også inn for å utrede mulighetene for kjernekraft i Norge.

Warning
Annonse
Annonse