JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisvekst

Gode muligheter for reallønnsvekst i 2024

Prisveksten fortsetter å falle. Det gir gode muligheter for at folk flest får bedre råd i år enn i fjor.
Kultur og fritid er den varegruppa som har hatt høyest prisstigning. Fra mai i fjor til mai i år steg prisene på kulturopplevelser med 7,6 prosent. Bildet er fra en konsert med Vassendgutane i 2019. (Arkivfoto)

Kultur og fritid er den varegruppa som har hatt høyest prisstigning. Fra mai i fjor til mai i år steg prisene på kulturopplevelser med 7,6 prosent. Bildet er fra en konsert med Vassendgutane i 2019. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Hvis prisutviklingen holder seg og alle får det de skal i lønnstillegg etter årets tariffoppgjør, vil ansatte i Norge oppleve en solid reallønnsvekst i 2024.

De siste tallene over prisveksten fra Statistisk sentralbyrå viser en prisvekst på 3,0 prosent fra mai i fjor til mai i år. Den økonomiske rammen for årets lønnsoppgjør er på 5,2 prosent.

Hvis lønnsutviklingen i år blir på 5,2 prosent, vil det kunne bety en reallønnsvekst på 2,2 prosent.

Prisvekst mai 2023 til mai 2024

Fortsatt er matvarer en av de varegruppene som drar prisveksten opp. Prisene på mat og drikke steg med 5,4 prosent fra i fjor.

Det er også interessant å se at strømprisene øker nesten ingenting. Det siste året har varegruppa Bolig, lys og brensel økt med 0,1 prosent.

For to år siden var det nettopp strømprisene som sørget for at det var rekordhøy prisvekst i Norge.

Prisvekst vareslag mai ifjor til mai i år

For å sammenligne prisveksten fra mai i fjor til mai i år med resultatet av årets lønnsoppgjør må en ta mange forbehold.

For eksempel vil resultatet av årets lønnsoppgjør bare virke fra 1. april eller 1. mai. Da har allerede tre eller fire måneder av året gått.

Det endelige svaret på om det blir reallønnsvekst i 2024 vil en først få når året er omme. Da vil en kunne se lønns- og prisvekst for hele året.

De siste årene har reallønna, som også kan forklares med hvor mye du har å rutte med, sunket. I 2022 var det en nedgang på 1,4 prosent.

I fjor var nedgangen på 0,3 prosent. Det har derfor vært store forventninger til om årets lønnsoppgjør vil gi arbeidstakerne bedre råd eller som det også kalles, økt reallønn. 

Reallønnsvekst 2014 til 2023

Warning
Annonse
Annonse