JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Google kjøper gigantisk Statkraft-tomt i Skien

Søkemotorgiganten har kjøpt 195 hektar med datasenter-tomt av Statkraft, men stresser ikke med å flytte inn.

Statkraft

leif.kirknes@lomedia.no

Google har inngått partnerskap med Statkrafts datasentersatsning og anskaffet seg 195 hektar prosjekt-eiendom i Skien, skriver Statkraft i en pressemelding.

– Statkraft jobber for å tiltrekke seg store datasentre til Norge, gjennom vårt datasenterprosjekt, og er veldig fornøyde med at Google har bestemt seg for å kjøpe seg inn i vårt prosjekt. Datasenterindustrien er en av verdens raskest voksende industrier og en naturlig satsning for oss, sier Statkraft-direktør Christian Rynning-Tønnesen.

Slik skal Statkraft bli store på datasenter

Selger prosjekter

– Googles kjøp viser at Norge er attraktive for den digitale økonomien, takket være tilgang til fornybar energi, ekspertise og satsning på digital utvikling. Avtalen beviser at vår innsats for å fasilitere internasjonale datasenteroperatører har vært en suksess, sier Statkraft-sjefen.

Statkraft i forhandlinger om datasenter

Statkrafts datasenterprosjekt går ut på at de utvikler og klargjør tomer for datasentre. Deretter vil de hjelpe kjøperen av «halvfabrikata-prosjektene», om man kan kalle det det, med å bygge nødvendig infrastruktur til tomten.

Ingen konkret plan

Prosjektering og utbygging av tomter er fra før en naturlig del av Statkrafts forretningsmodell i Norge, da med tanke på kraftverk.

Google har ingen konkret plan for når datasenter skal bygges på tomta. Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) sier til Varden at det likevel er grunnlag for feiring med i hvert fall en halv kake.

Datasenter ga strøm til strømnettet

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, synes også det er gode nyheter.

– Dette er lovende for Norge som IT-nasjon. Vi har rikelig med ren kraft og kompetanse på området, så vi har ventet lenge på å få en av gigantene innen datalagring til Norge. Det er en milepæl for Norge som IT-nasjon om byggingen blir realisert, sier han til Nettverk.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse