JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Harald fikk fast stilling og 100.000 kroner i erstatning

Stor seier til fagforbundet Creo i lagmannsretten. Retten fastslo at menigheten i Ishavskatedralen må gi sanger Harald Bakkeby Moe fast ansettelse.
Sanger og solist Harald Bakkeby Moe er veldig glad for fast ansettelse i Tromsøysund sokn.

Sanger og solist Harald Bakkeby Moe er veldig glad for fast ansettelse i Tromsøysund sokn.

Yngve Olsen

martin@lomedia.no

Harald Bakkeby Moe er veldig glad i jobben som sanger i menigheten. Men menigheten ville ikke ansette ham fast.

Som oppdragstaker gikk han glipp av både lønn, feriepenger og opptjening av tjenestepensjon.

Denne uka fikk han full seier. Tirsdag bestemte en enstemmig Hålogaland lagmannsrett at Bakkeby Moe i realiteten var å regne for fast ansatt hele tiden han var oppdragstaker.

Lagmannsretten kom fram til at sangeren har krav på 63 prosent fast stilling.

I tillegg får han 100.000 kroner i oppreisning, etterbetaling av lønn på nær 25.000 kroner, feriepenger og etterinnmelding i tjenestepensjonsordningen i menigheten helt tilbake til 2013.

Motparten må også betale saksomkostninger på 950.000 kroner.

Dommen kom tirsdag denne uka, nesten to uker på overtid, forteller musikeren.

– Dette har vært veldig, veldig nervepirrende, sier Bakkeby Moe til FriFagbevegelse. Han er lettet og glad.

Sangeren holder ennå litt jubel tilbake. Han vet ennå ikke om menigheten anker. Ankefristen er to uker.

Jubel i landsmøtesalen

Creo gjennomfører sitt landsmøte i Trondheim denne uka. Da Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo, slapp nyheten om dommen foran delegatene i går, sto jubelen i taket.

– Dette er helt fantastisk. Det er en stor seier for forbundet og våre medlemmer, sa en glad forbundsleder.

LO-advokat Lars Christian Fjeldstad har bistått Harald Bakkeby Moe i retten.

Langvarig konflikt i Ishavskatedralen

Saken er denne: Sanger og solist Harald Bakkeby Moe har fra 2013 til 2020 spilt kvelds- og midnattskonserter i Ishavskatedralen i Tromsø sammen med elleve andre musikerkolleger. Han har enkeltpersonforetak og har vært selvstendig oppdragstaker. Oppdragsgiver er menigheten Tromsøysund sokn.

Bakkeby Moe har fått kontrakt for ett år av gangen, og den har blitt fornyet hvert nyttår. Dermed har han heller ikke vært omfattet av tariffavtalen i menigheten. I perioden Bakkeby Moe har jobbet som oppdragstaker har han blant annet gått glipp av lønn, feriepenger og opptjening av tjenestepensjon.

Det ble tatt ut stevning og i januar 2022 vant han saken i Nord-Troms og Senja tingrett. Retten konkluderte med at han hadde vært å regne for fast ansatt. Begge parter anket dommen.

Dommen blir førende for andre saker

Harald Bakkeby Moe tok kontakt med forbundet sitt i mai 2020, bare noen måneder inn i koronapandemien.

På grunn av pandemien skulle alle ettårskontraktene mellom musikerne og Tromsøysund menighet trekkes tilbake, og ingen skulle få noe mer betalt. Bakkeby Moe lurte på om ikke musikerne hadde noen rettigheter i situasjonen de var havnet i.

Advokatfullmektig i Creo Espen Eldøy kontaktet menigheten, som avviste alle krav om faste ansettelser og det ble tatt ut stevning.

– Dommen er en sikring av hans rettigheter. Han har rettigheter etter arbeidsmiljøloven og sosiale rettigheter etter folketrygdloven. Det betyr også at han og de elleve andre musikerne blir tatt på alvor og at de får en tydelig, organisert stemme på arbeidsplassen, sier Eldøy.

Espen Eldøy mener dommen fra lagmannsretten er en prinsipiell, viktig dom.

Dommen kan bety mye for flere av Creos medlemmer, sier Eldøy. Creo jobber med fire andre lignende saker.

– Denne dommen vil være førende for disse sakene, sier advokaten.

Sikrer stillingsvern

Espen Eldøy forteller at i denne type saker blir man ofte møtt med argumentasjon om at musikere og kunstnere ikke er underlagt ledelse og kontroll, som er to kriterier for å være ansatt.

– Dommen sier at selv om arbeidsgiver ikke har nødvendig faglig kompetanse for å overstyre en arbeidstaker i et kreativt yrke, så betyr ikke det at du ikke kan være fast ansatt, sier Eldøy.

Hvis dommen i Hålogaland lagmannsrett hadde gitt motsatt resultat, ville det gitt dårligere stillingsvern for folk i kreative yrker enn i andre yrkesgrupper, sier Espen Eldøy.

Hadde ikke klart det alene

Det har vært turbulente år i Tromsøysund sokn. Nå håper Harald Bakkeby Moe alle vil akseptere dommen, legge ned stridighetene og komme i gang med konsertene igjen. Det er begge parter er tjent med, sier han.

Han takker advokatene til Creo og LOs juridiske avdeling for jobben de har gjort.

– De har vært tilgjengelige til alle døgnets tider. Uten deres støtte og kunnskap, så hadde ikke dette vært mulig. Det hadde heller ikke vært mulig økonomisk, avslutter en lettet musiker.

Overrasket menighetsleder

Oddgeir Stenersen er daglig leder i Tromsøysund sokn.

– Jeg er overrasket over at dommen var enstemmig, sier Stenersen

Han forteller at deres advokat, Anne Marie Due, skal komme med en anbefaling om veien videre. Stenersen vil derfor ikke svare på om de vil anke saken videre til Høyesterett.

Saken skal opp i menighetsrådet neste tirsdag. Da vil det bli et tema, sier han.

Han ønsker ikke å kommentere Bakkeby Moes oppfordring om å legge stridighetene bak seg. 

Warning
Annonse
Annonse