JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høring om Nav-skandalen:

Hauglie tar selvkritikk: – Flere spørsmål burde vært stilt tidligere

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) erkjenner at hennes departement burde oppdaget trygdeskandalen tidligere.
Anniken Hauglie i høringen til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Anniken Hauglie i høringen til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Jeg tar ansvar og forsøker å følge opp. Når feil har pågått i så mange år kan ikke departementet være fornøyd. I ettertid ser jeg at flere spørsmål burde vært stilt på et tidligere tidspunkt, sa Anniken Hauglie da hun møtte i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget fredag.

p

Hauglie (H) erkjenner at hennes departement burde oppdaget trygdeskandalen tidligere. Hun sa at det i oppryddingen er naturlig å begynne med hennes eget departement, som har det overordnede ansvaret.

– Det er et faktum at verken Trygderetten, påtalemyndigheten eller domstolene fanget opp dette før 2017. Noen har pekt på manglende ressurser. Men også Høyesterett har utmålt straff basert på denne lovanvendelsen, mente Hauglie.

Signaler i februar

Hauglie fremholdt at et sentralt spørsmål i saken er hvorfor artikkel 21 er blitt fortolket feil i så mange år. Svaret er sammensatt, mente hun.

– Vi må spørre oss hvorfor Nav selv ikke fanget opp saken tidligere. Et faktum er at verken Nav eller domstolene fanget opp problemstillingen, sa Anniken Hauglie.

Hun poengterte at det i Nav ble vedtatt en praksisendring for korte utenlandsopphold i mars 2019. Da det skjedde, ble ikke problemstillingen drøftet med departementet før i månedsskiftet august/september samme år – et halvt år senere.

Da kom det fram at det også kunne ha vært feilaktige domfellelser i sammenheng med dette.

Hauglie står fast på at hun og departementet i denne perioden ikke forsto alvoret i saken, eller forsto at dette også kunne gjelde straffesaker.

Burde varslet

Anniken Hauglie er enig med Riksadvokaten om at han burde vært varslet tidligere, men er usikker på når det kunne ha skjedd. Hun setter 17. september som en mulig dato for når han kunne vært informert. Det var fire dager etter at departementet hadde hatt et formelt møte med Nav om denne saken.

p

– Da vi i høst ble kjent med at dette var en langt mer alvorlig sak enn først antatt, var vi opptatt av å stoppe de aktuelle sakene. Derfor tok vi kontakt med politidistriktene først, sa hun.

Saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) spurte hva statsråden tenker om sitt eget ansvar.

– Alle som sitter med ansvar i denne saken, tar det på det største alvor, svarte hun.

Leder for NTL Nav, Elisabeth Steen, fulgte høringen fredag, inkludert arbeidsministerens redegjørelse. Steen syns ikke det er riktig av ministeren å legge så mye av skylden på Nav.

– Her er det et helt system som har sviktet, mener Steen.

Annonse
Annonse