JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opplæring av tillitsvalgte:

Her blir FLT-medlemmer rustet for tillitsvalgtrollen

FLTs grunnkurs for tillitsvalgte har som mål å sette dem i stand til å mestre rollen som tillitsvalgt ute lokalt. To samlinger over fire dager skal gi dem god ballast.
GODT FORNØYD: Både deltakerne og kurslederne var fornøyde med gjennomføringen av grunnkurs for tillitsvalgte. F.v.: Anita Hagen Carlstad, avdelingssekretær, kursdeltakerne Berit Søreng og Øivind Linge, regionrådgiver Elisabeth M. Mogård og avdelingsleder Irene Røde Frenger.

GODT FORNØYD: Både deltakerne og kurslederne var fornøyde med gjennomføringen av grunnkurs for tillitsvalgte. F.v.: Anita Hagen Carlstad, avdelingssekretær, kursdeltakerne Berit Søreng og Øivind Linge, regionrådgiver Elisabeth M. Mogård og avdelingsleder Irene Røde Frenger.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

På Hurdalsjøen hotell er 22 ferske tillitsvalgte samlet til fire intense dager med opplæring. Regionrådgiver øst, Elisabeth M. Mogård, formidler organisasjonsforståelse, mens Irene Røde Frenger, avdelingsleder i arbeidslivsavdelingen, tar seg av jus og tariff.

p

– Vi så at FLT trengte et kurs for nye tillitsvalgte, og dette grunnkurset, som består av to moduler, ble derfor svaret, forteller Mogård.

Dette er del av forbundets kursstrategi, som ble utviklet for noen år siden.

Økt forståelse

– Målet er å sette de tillitsvalgte i stand til å mestre rollene de har lokalt, sier Mogård.

Da vi besøker Hurdalsjøen er 22 tillitsvalgte godt i gang med modul to av grunnkurset. Her er det gruppearbeid og faglige diskusjoner som preger dagene.

– Vi sier gjerne at dette er et tre- til firekilos kurs, sier Mogård med henvisning til den gode maten på hotellet.

– Det har vært viktig for FLT å kunne samle de tillitsvalgte over tid, og i den forbindelse dekker vi deres tapte arbeidsfortjeneste i sin helhet, utdyper hun.

For å skape økt forståelse og variasjon, blander kurslederne tradisjonelt organisasjonsstoff med temaer knyttet til arbeidsliv og tariff.

– Dermed har vi behov for å bruke såpass mye tid for å komme igjennom alt stoffet, forklarer Mogård.

Dette er andre gang grunnkurset gjennomføres, og Mogård forteller at innholdet og vektingen av stoff tilpasses underveis.

– Vi tar også hensyn til dynamikken i gruppen, og gir dem den nødvendige tiden dersom de diskuterer spennende og relevant tematikk, forsikrer regionrådgiveren.

Viktig engasjement

To av de som sitter på FLTs skolebenk denne helgen er Berit Søreng og Øivind Linge. De jobber til daglig på henholdsvis Durapart i Arendal og Eltel Networks i Bergen. Men hvorfor har de ønsket å være tillitsvalgt?

– Fordi jeg kjenner at det er viktig å engasjere seg. Det blir bare mer og mer viktig. Jeg jobber i en bedrift som tar seg av arbeid og inkludering, men som i tillegg er en produksjonsbedrift. Dermed har det vært diskusjoner om hvem vi er, hvor vi vil og hvorfor. Vi er anbudsansatt, og det går opp og ned til tider. Plutselig er det oppsigelser og så må vi ansette igjen. Da er det trygt og godt å ha noen i ryggen, forklarer Søreng.

p

– Jeg har vært organisert i mange år, men ikke tillitsvalgt tidligere. FLT er relativt nytt forbund hos oss, og vi dannet en klubb for en to–tre år siden. Jeg sa meg villig til å være nestleder, og vi var såpass få at det var plass til alle i styret. Nå er vi her for å lære litt, hvis ikke blir man fort satt på plass av motparten, sier Linge.

Han forteller om en bedriftskultur hvor ledelsen ikke er spesielt begeistret for fagorganisering, og hvor det leies inn mye utenlandsk arbeidskraft.

– Da trenger man noen som holder ledelsen litt i ørene. Det er selvsagt spennende også. Jeg ser fordelene ved å være organisert både med tanke på egen trygghet, og for å få hjelp dersom man har behov for det, påpeker Linge.

Godt fornøyd

Vi ber de to tillitsvalgte dele sine tanker om grunnkurset så langt.

p

– Det er veldig bra. Jeg opplever å få større trygghet i rollen som tillitsvalgt, og jeg har fått økt rolleforståelse. Alle tillitsvalgte burde ha et slikt kurs, mener Søring.

– Det er greit å lære litt mer, grave litt dypere i ting og samtidig kunne bygge nettverk, sier Linge.

Begge skal snart inn i lønnsforhandlinger på bedriften, og da tror de kunnskapen fra Hurdal vil komme godt med.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse