JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona-viruset:

Her er regjeringas krisepakke for ansatte og bedrifter

Regjeringa svekker utbetalingene til permitterte.

Jan-Erik Østlie

frode@lomedia.no

Regjeringa legger i dag fram ei krisepakke for næringslivet og arbeidstakere.

Ansatte får mindre betalt ved permittering. Flybransjen får avgiftslettelser.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at regjeringens økonomiske krisepakke etter koronautbruddet bare er begynnelsen, og varsler flere tiltak i tiden framover.

– Våre tiltak nå er første bidraget for å unngå at vi får konkurser og oppsigelser, sånn at vi har en jobb å gå til i den andre enden av denne krisen, sa Solberg til NTB da hun fredag la fram nye tiltak for å bøte på de økonomiske virkningene av koronavirusepidemien.

Mindre betalt ved permittering

Ansatte som permitteres vil slippe tre ventedager før de får dagpenger.

De nye reglene gjør også at man bare må ha 40 prosent reduksjon i arbeidstida for å få dagpenger under permittering. Før var det bare de som fikk 50 prosent reduksjon i arbeidstid som fikk dagpenger under permittering.

Bedriftene slipper nå å betale lønn de første 15 dagene av permitteringer. De slipper nå unna med to dager, før staten overtar utbetalingene til de permitterte.

Dette betyr også at ansatte ikke lenger får full lønn de første 15 dagene av permittering, men må over på dagpenger etter to dager. Det betyr et stort inntektstap for mange arbeidere.

Koronaviruset: Hva skjer med lønnsoppgjøret? Hør mer her:

lønn pod

Abonner på Rørsla der du hører på podkaster!

Flybransjen

Regjeringa gir flere lettelser til flybransjen:

Flypassasjeravgiften kuttes fra og med januar 2020 til og med oktober 2020.

Lufthavnavgiften fjernes fra og med januar 2020 til og med juni 2020.

Hele lista:

Dette vil regjeringa gjøre:

• Redusere antall dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering fra 15 til to dager. Dette betyr lavere utgiver for bedriftene, men lavere utbetalinger for de ansatte.

• Oppheve ventedagene for dagpenger for de som permitteres.

• Kravet til arbeidstidsreduksjon for rett til dagpenger for permitterte reduseres fra 50 prosent til 40 prosent.

• Endring i skattereglene slik at bedrifter som går med underskudd, kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år.

• Endring i skattereglene slik at eiere av bedrifter som går med underskudd, skal kunne få utsettelse av betaling av formuesskatt. Det vil gi likviditetshjelp til eiere av slike bedrifter allerede i 2020, gjennom redusert innbetaling av forskuddstrekk.

• Midlertidig oppheving av flypassasjeravgiften for flygninger som finner sted i perioden fra 1. januar 2020 til og med 31. oktober 2020.

• Midlertidig oppheving av samtlige lufthavnavgifter til og med 30. juni 2020.

• Forsterket støtte til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring i bedrifter som rammes av virusutbruddet, gjennom økt rammetilskudd til fylkeskommunene.

• Økt bevilgning av skjønnsmidler til kommuner som har hatt større merutgifter i forbindelse med virusutbruddet.

• Endring i pensjonsreglene slik at løpende alderspensjon ikke faller bort eller reduseres ved frivillig eller beordret tjeneste for helsepersonell i forbindelse med virusutbruddet.

Warning
Annonse
Annonse