JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
POLITISK STREIK: For tre år siden streiket LO-medlemmene mot innføringen av vikarbyrådirektivet og oppmøtet var stort. Nå er det på'an igjen. Foto: Erlend Angelo

POLITISK STREIK: For tre år siden streiket LO-medlemmene mot innføringen av vikarbyrådirektivet og oppmøtet var stort. Nå er det på'an igjen. Foto: Erlend Angelo

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Her er streikearrangementene

Det nærmer seg en politisk streik, og rundt om i landet holdes det flere arrangementer, både i forkant og på selve streikedagen.09.01.2015
12:00
26.01.2015 10:35

silje.momb.seterseter@lomedia.no

** Se kart nederst i saken **

«Hele Norge» skal streike 28. januar. Her er en oversikt over de stedene det blir arrangementer 28. januar. Lista blir oppdatert. Er ikke arrangementet du skal være med på registrert? Da kan du fylle inn skjemaet vi har lagt på nederst i saken. Da dukker arrangementet opp i kartet som viser hvor det skal streikes.

Oslo- Akershus: I hovedstaden skal det være markering på Eidsvoll Plass, Stortinget. Arrangementet begynner 14.00, og vil vare til 16.00.

Fagligpolitisk sekretær, Torbjørn Ness, legger også til at det vil være underholdning i forkant av appellene som begynner 15.00.

Ifølge distriktssekretær Kari Hauge, har de et ønske om at alle de streikende i området skal komme inn til byen.

– Vi vil ha folket inn til byen, og ønsker oss en stor markering, sier Hauge.

Skal vise samhold og styrke

Østfold: Her vil det holdes fire store arrangementer rundt om i fylket. Det vil være markeringer på Stortorget i Fredrikstad, på Torget i Sarpsborg, Kirkeparken i Moss og i Busterudparken i Halden.

– På de forskjellige stedene vil det være underholdning og appellanter. Alle som samles på disse arrangementene vil være der for å vise samhold og styrke mot svekkelsene i arbeidsmiljøloven, sier distriktssekretær for Østfold, Ulf Lervik.

I tillegg kan han informere om at det jobbes med å få i gang noen portaksjoner.

– Den 28. januar ønsker vi også å ha stands ved ulike arbeidsplasser hvor vi deler ut muffins og informasjonsblader når folk kommer på jobb om morgenen, opplyser Lervik.

Holder fakkeltog i Troms

Troms: Her er det avklart at det vil være markeringer i de tre byene, Harstad, Tromsø og Finnsnes. Selv om distriktet fortsatt er i planleggingsfasen, er det tydelig at de satser på å synes og også høres godt den 28. januar.

– Hos oss planlegges det fakkeltog på selve streikedagen både i Tromsø og Harstad. I Tromsø skal også Sykepleierforbundets trommekorps spille. Og disse både synes og høres godt. I tillegg vil LOs nestleder, Tor- Arne Solbakken, holde appell på torget i Tromsø, og det samme vil Sigve Bolstad fra Unio, kan distriktssekretær for Troms, Synnøve Søndergaard fortelle.

Hun informerer også om at det jobbes godt rundt om lokalt, men at det vil være størst fokus på Tromsø.

Store og små markeringer

Vest-Agder: På Sørlandet kan du delta på både store og små arrangementer. Faglig ungdomssekretær, Lars Klottrup Berge, kan fortelle at det vil være en stor markering i Kristiansand, men at det også planlegges lokale og interne arrangementer rundt om i distriktet.

– I forkant har vi også planlagt en politisk lunsj på Strandpromenaden i Kristiansand onsdag 14. januar klokka 11.30. På torsdagen den 15. januar, vil det bli holdt kurs om arbeidsmiljøloven på Caledonien hotell i Kristiansand, sier Klottrup Berge.

I skrivende stund kan han fortelle at kurset har rundt 140 påmeldte, da også dette er noe Aust-Agder er invitert med på.

Aust-Agder: Hvis du bor i Aust-Agder, har du muligheten til å slutte deg til den politiske streiken i Arendal. Her vil det da være oppmøte på Sam Eydes Plass.

– Vi planlegger forskjellige appeller fra LO, Unio og YS. Det er også ønskelig å få til en ungdomsappell, men vi har ikke fått alt på plass enda, sier vikarierende ungdomssekretær for Aust-Agder, Tina Kjær.

Det er også muligheter for å delta på kurs om arbeidsmiljøloven den 15. januar på Caledonien hotell i Kristiansand.

Viktig med mobilisering

Buskerud: Hovedmarkeringen for Buskerud vil være på Bragernes torg i Drammen den 28. januar. Distriktssekretær, Jan Petter Gundersen, kan fortelle at de ønsker å fylle hele torget. Det vil også være noen mindre, lokale markeringer i Hønefoss, Kongsberg og Hallingdal.

I forkant av streiken, kan Gundersen fortelle at de er veldig opptatt av mobilisering, og at de vil benytte seg av forskjellige virkemidler for å vise seg frem.

– Det er kjempeviktig at folk forstår at det ikke hjelper å sitte inne på kontoret om man er enig i grunnlaget for streiken. Folk må ut, oppfordrer han.

Finnmark: – Hos oss vil det bli holdt to hovedmarkeringer, hvor ett av dem vil være i Alta og det andre i Krikenes, opplyser distriktssekretær, Bjørn Johansen.

For de som ikke har mulighet til dra på en av de to, kan Johansen også fortelle at det jobbes med noen mindre og lokale arrangementer rundt om i distriktet.

Finnmark er fortsatt i planleggingsfasen, men det bekreftes at det vil holdes appeller i Kirkenes Samfunnshus og at det vil bli fakkeltog å se i gatene.

– Markeringene vil være fra 14.00-16.00, og det er viktig at vi får mobilisert oss slik at flest mulig stiller opp de to korte timene, sier distriktssekretæren.

Kulturinnslag og appellanter

Nord-Trøndelag: Distriktssekretær, Kristine Svendsen, kan informere om at det vil bli holdt to markeringer i Nord-Trøndelag. Disse vil da være i Verdal og Namsos. Det er et ønske om at alle i Namsosregionen kommer inn til byen for å lage en stor samling. Markeringene er satt til 14.45 på og vil være på Festplassen i Namsos, og på Minsaas Plass i Verdal.

– Vi har invitert appellanter fra YS, LO og Unio, og Robert Eriksson (Frp) blir invitert til å overvære arrangementet. I Verdal vil LO-sekretær, Renee Rasmussen holde appell, og Bård Bratlie og Julie Vikestad Olsen stå for kulturunderholdningen, sier Svendsen.

Frem mot streiken vil distriktet jobbe mye med mobilisering via flyers og stands ved de største kjøpesentrene. Svendsen oppfordrer alle medlemmer til å delta på streiken.

Sogn og Fjordane: – Her skal vi ha hovedmarkering i Førde, men det vil også bli markeringer på steder som Sogndal, Florø, Høyanger, Årdal og Nordfjordeid, opplyser distriktssekretær, Nils Petter Støyva.

Han legger også til at det kan dukke opp flere steder hvor det vil bli markeringer, men at dette er stedene som foreløpig er satt.

– Hos oss vil det bli holdt appeller og kulturinnslag ute i Førde, og et streiketog i gatene, sier Støyva.

Holder informasjonsstands

Oppland: I Oppland vil det bli holdt tre større arrangementer i Lillehammer, Gjøvik og Raufoss. I tillegg skal det være flere mindre markeringer som du kan finne i kartet.

– Fagforeningene kommer til å holde stands i Storgata på lørdager i forkant av streiken for å få ut informasjon om bakgrunnen for streiken, forteller distriktssekretær, Iver Erling Støen.

Distriktet er klare på at de ønsker å lage en klar og sterk markering den 28. januar.

Vestfold: – Hos oss er det bestemt at det skal være arrangementer på Tønsberg torv, Horten torv, Sandefjord torv og Larvik torv, informerer distriktssekretær, Kim-Louis Belaska.

Markeringene er lagt opp fra 14.30-15.30, og det vil bli holdt tre appeller på hvert av stedene i tillegg til kulturinnslag.

Samles til stor markering

Telemark: Den største markeringen i Telemark vil være i Porsgrunn. Distriktssekretæren, Irene Bordier Haukedal, kan informere om at dette vil være et felles arrangement for hele Grenland.

– Her ønsker vi å få til en stor markering med noen tusen deltakere. Det vil begynne med en aldri så liten pølsefest klokka 14.00, etterfulgt av underholdning og appeller klokken 15.00, sier Bordier Haukedal.

Det vil også bli et mindre arrangement på Notodden, nærmere bestemt på Teledølen. Det er planlagt samme opplegg her som i Porsgrunn, og begge arrangementene skal være ferdig 16.00.

Holder flere arrangementer

Hordaland: – Vi vil ha markeringer i tidsrommet mellom 14.00-16.00 i Bergen, Leirvik, Husnes, Odda, Voss, Kvam og Knarvik. Arrangementene er omforent med YS og Unio, sier distriktssekretær, Roger Pilskog.

Han kan også fortelle at de vil ha det klassiske opplegget med appellanter og underholdning på samtlige av arrangementene.

– I Leirvik inviteres det også til konferanse den 23. januar, forteller han videre.

Dette vil være et møte for medlemmer og tillitsvalgte for å informere om de negative konsekvensene ved endringene i arbeidsmiljøloven.

– Ellers skal også LO i Bergen og omegn ha et informasjonsmøte den 15. januar, opplyser distriktssekretæren.

Rogaland: I Rogaland skal det holdes fem forskjellige arrangementer den 28. januar. Du kan delta i demonstrasjonstog i enten Bryne, Egersund, Haugesund, Sauda eller Stavanger.

– Opplegget vil være det samme på alle markeringene med appellanter og underholdning, informerer organisasjonsmedarbeider, Marcela Molina.

Foreløpig er det ikke alt som er avklart, men om du skal være med på markeringen i Stavanger, kan du vente deg appeller fra leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad, Tove Bruksås Josefsen fra Delta og forbundsleder i Fellesforbundet, Arve Bakke.

Møre og Romsdal: – Hos oss skal vi ha arrangementer i Ålesund, Molde og Kristiansund. I tillegg til disse byene vil LO på Indre Nordmøre stå for en markering på Sunndalsøra, forteller distriktssekretær for Møre og Romsdal, Kari Hostet Ansnes.

Motstandsmarkeringene er satt til forskjellige tidspunkter, og i Ålesund vil markeringen være ved rådhuset fra 15.15-16.00. Her kan du vente deg appeller fra hovedorganisasjonene og kulturelle innslag.

I Molde blir det tog fra Molde VGS fra 14.30. Toget vil gå ned til rådhusplassen der det blir appeller fra hovedorganisasjonene og kulturelle innslag.

Skal du være med på markeringen i Kristiansund, kan du møte opp på Kongens Plass. Arrangementet vil være fra 14.30.15.30. Her vil det bli underholdning fra Basebandet fra Vestbase i tillegg til appeller.

I Sunndalsøra vil det være markering ved kulturhuset fra 14.00 den 28. januar.

Oppfordrer til felles innmarsj

Sør-Trøndelag: Hovedarrangementet vil være i Trondheim med oppmøte på torget 14.30. Her vil det bli underholdning ved Frode Hårstad og Ulf Risnes samt appeller.

– Arbeidsplasser oppfordres til felles innmarsj til torget. Avtal gjerne med flere arbeidsplasser som ligger i samme område, og ta med faner, sier distriktssekretær, Kristian Tangen.

Det blir satt opp gratisbusser fra Klæbu og Malvik, og for den som vil, er det mulig å møtes til en uformell, sosial sammenkomst på Olavs pub og spiseri etter markeringen.

Ellers vil det også være arrangementer i Røros, Selbu, Melhus, Orkanger, Kyrksæterøra, Fosen/Botngård og Hitra. Tidspunkt og oppmøtested kan du se på kartet.

Skal ha flere demonstrasjonstog

Nordland: Organisasjonsmedarbeider i Nordland, Merete Silåmo, kan informere om at det vil bli holdt arrangementer i Mo i Rana, Hadsel, Brønnøysund, Sortland, Andøy, Bodø og Narvik.

I Mo i Rana er det oppmøte klokka 14.30 i gågata. Samme tidspunkt gjelder for Hadsel, og oppmøtested vil være utenfor hovedinngangen til Nordlandssykehuset. Herfra vil det gå fakkeltog til torget hvor det holdes appell.

I Brønnøysund er markeringen satt til 14.00. Det samme gjelder Sortland, og markeringen vil begynne på Sortland torg hvor det stilles opp til fakkeltog med avmarsj 14.30. Toget vil gå til Samfunnssalen.

Både i Andøy, Bodø og Narvik begynner arrangementene 14.00. I Bodø skal det være oppmøte for de streikende i Rensåsparken før det blir demonstrasjonstog til Solparken. I Narvik skal demonstrasjonstoget være utenfor rådhuset.

Holder mange lokale markeringer

Hedmark: Distriktssekretær, Odd Erik Kokkin, kan informere om at hovedarrangementet i Hedmark vil være i Hamar med oppmøte ved Fylkeshuset i Hedmark. Arrangementet vil være fra 14.00-16.00. Hit er også streikende fra Elverum og Stange invitert.

Det vil også være arrangementer i Moelv og Brumunddal. Begge arrangementene begynner 14.30. I Brumunddal er det oppmøte i Bruparken, mens i Moelv er det oppmøte på Herredshusplassen.

I tillegg vil det være mange lokale arrangementer i Hedmark. Disse finner du på kartet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.01.2015
12:00
26.01.2015 10:35Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Ragnhild Lied

Ragnhild Lied

Ole Palmstrøm

Unio vil kreve mer i lønnsvekst


Flere saker