JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2023

Her har Ap rent flertall

I mange Ap- og Sp-styrte kommuner ble valgdagen en skikkelig blåmandag. Men i disse kommunene har de grunn til å feire.
AP-BASTION: Ordfører Hilmar Høl i Årdal kan glede seg over 72 prosents oppslutning fra velgerne.

AP-BASTION: Ordfører Hilmar Høl i Årdal kan glede seg over 72 prosents oppslutning fra velgerne.

Sissel M. Rasmussen

ragnhild@lomedia.no

Høyre ble landets største parti i årets kommunevalg. Arbeiderpartiet har gjort et historisk dårlig valg.

Forrige gang Ap ikke ble det største partiet i et valg, var i 1924.

Men i lokalvalg er det ingen selvfølge at valgresultatet i den enkelte kommune følger de nasjonale trendene.

Det finnes også kommuner hvor de to regjeringspartnerne har gjort et brakvalg.

Åtte av ti i Bindal

I 15 kommuner får Arbeiderpartiet rent flertall.

Størst dominans har Arbeiderpartiet i Bindal kommune i Nordland. Her fikk Arbeiderpartiet 79,5 prosent av stemmene. Så hører det med til historien at det bare var to partier som stilte med liste – Ap og SV.

Hakk i hæl følger den gamle Ap-bastionen Årdal. Også her var det bare to partier som stilte med liste, nemlig Arbeiderpartiet og Høyre. Ap fikk 72,0 prosent. Det er en kraftig framgang fra sist kommunevalg da Ap fikk 53,4 prosent av stemmene. Men den gang stilte også Senterpartiet liste og fikk mer enn hver tredje stemme.

Blant de øvrige kommunene der Arbeiderpartiet får mer enn 50 prosent, finner vi blant annet Lebesby i Finnmark, Hattfjelldal og Herøy i Nordland og Lavangen i Troms.

I disse kommunene har ett parti rent flertall

Kraftig tilbakegang i Træna

15 kommuner med rent flertall er nesten like mange som etter kommunevalget i 2019. Da var det 16 kommuner der Ap fikk over 50 prosent. Av disse er det bare Bindal og Årdal som fortsatt står på lista fire år senere.

I Træna går Ap tilbake hele 35,7 prosentpoeng til 31,3 prosent. Og i Osen kommune i Trøndelag får Ap 32 prosentpoeng lavere oppslutning.

Sp-dominerte kommuner halvert

Senterpartiet gjorde et meget godt valg i 2019. Partiet fikk 132 ordførere, og kapret flertallet av stemmene alene i 26 kommuner.

I år er antallet kommuner der partiet er eneveldige blitt halvert.

I 12 kommuner har partiet rent flertall. Aller best valgresultat fikk partiet i Tydal med 58,5 prosent, etterfulgt av kommunene Grane og Vestre Slidre med henholdsvis 57,2 og 55,5 prosents oppslutning.

Også i kommunene Skjåk og Sel i Innlandet ligger Trygve Slagsvold Vedums parti godt over 50 prosent.

I noen kommuner har partiet gått på en real smell. Det gjelder for eksempel Sauda kommune der Sp har gått tilbake 24,9 prosentpoeng til 28,7 prosent.

Rent flertall i Ibestad

Høyre gjorde et brakvalg og ble landets største parti i kommunevalget med 25,9 prosents oppslutning på nasjonalt nivå. I Ibestad kommune fikk Høyre 51,3 prosent av stemmene.

Bø i Vesterålen var partiets beste kommune i 2019. Like godt resultat ble det ikke i år, men Høyre med ordfører Sture Ivar Pedersen (H) i spissen kan notere seg en oppslutning på 49,5 prosent.

Brakvalg for FrP i Flekkefjord

De andre partiene fikk ingen kommuner med over 50 prosents oppslutning. Men Frp kan skryte av 45,1 prosent i Flekkefjord, og i Rauma fikk SV hele 43,6 prosent.

Annonse
Annonse