JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fristen går ut ved midnatt

Her kan det bli streik fra i morgen tidlig. Se hva de ansatte krever

Partene i lønnsoppgjøret i Oslo nærmer seg oppløpssiden. Blir de ikke enige innen fristen ved midnatt, vil hovedstadens ansatte være i streik fra torsdag morgen.
Dersom partene i Oslo ikke blir enige innen midnatt kan de ansatte i hovedstaden være i streik fra torsdag morgen.

Dersom partene i Oslo ikke blir enige innen midnatt kan de ansatte i hovedstaden være i streik fra torsdag morgen.

Leif Martin Kirknes

per.flakstad@fagbladet.no

Det største stridstemaet partene må bli enige om er pensjonsordningen. De ansattes organisasjoner vil ha den inn i tariffavtalen. Da får de forhandlingsrett og streikerett. I dag skal endringer i pensjonsavtalen kun drøftes med de ansatte før de gjøres endringer.

1400 medlemmer i streik

Fagforbundet har 15.665 medlemmer i Oslo. Dersom det blir meklingsbrudd i natt og streik fra torsdag morgen, vil 1400 av dem bli tatt ut i streik.

Disse er ansatte i aktivitetsskoler, barnehager, bydelsadministrasjonene i Østensjø, Alna og Frogner og ansatte i flere etater.

Dersom en eventuell streik drar ut, vil den også bli trappet opp ved at flere ansatte tas ut i en fase 2.

Lønnsoppgjøret: Her er resultatene så langt

Eneste kommune uten forhandlingsrett på pensjon

Oslo er et eget tariffområde med egne lønns- og pensjonsbestemmelser. Og hovedstaden er den eneste kommunen i Norge der de ansatte ikke har forhandlingsrett på sin pensjonsavtale.

Etter forhandlingsbruddet i midten av september var forhandlingsleder og leder ved Fagforbundets kompetansesenter i Oslo, Per Egil Johansen, og leder av Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, svært skuffet over at arbeidsgiver ikke ville imøtekomme kravet om å få pensjonsvedtektene inn i tariffavtalen.

Fagforbundet forhandler sammen med de andre LO-forbundene i Oslo i forhandlingssammenslutningen «Kommuneansattes Hovedsammenslutning», KAH. Dette skrev de i sitt kravdokument da forhandlingene startet:

«Tjenestepensjon er en sentral del av arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår. Det er av stor betydning for KAH at pensjonsrettighetene sikres uavhengig av hvordan Oslo kommune organiserer sin virksomhet. Oslo kommunes tjenestepensjon må innrettes, slik at den enkelte arbeidstaker sikres mot tap av pensjon ved skifte av arbeidsgiver. Pensjonsvilkårene må videreføres selv om virksomheten konkurranseutsettes eller privatiseres.»

Her blir det streik dersom meklinga i staten ikke fører fram

Heltid

I tillegg til pensjon mente Fagforbundet at formuleringene og tiltakene for å etablere en heltidskultur i Oslo ikke var gode nok.

– Vi kom et godt stykke på vei, men opplevde at mange av formuleringene og tiltakene som ble presentert fra Oslo kommunes side var for lite forpliktende, sa Johansen og Dehlin etter forhandlingsbruddet.

Meklingen startet mandag. Under mekling er partene bundet av taushetsplikt, og derfor er det bare mekleren som kan si noe om en eventuell framdrift og om partene nærmer seg hverandre.

Fristen for å bli enige er ved midnatt, men det er ikke uvanlig at det mekles på overtid hvis mekleren mener det er mulig å bli enige om et anbefalt resultat.

Warning
Annonse
Annonse