JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK starter opp landsmøtet i januar – og tar pause fram til høsten

HKs landsmøte skal i første omgang bare gjennomføre valg. Men det vil bli foreslått å utsette det hele.
IKKE HELT SÅNN: HK starter opp landsmøtet sitt i januar. Ikke samlet som her, men på åtte ulike steder.

IKKE HELT SÅNN: HK starter opp landsmøtet sitt i januar. Ikke samlet som her, men på åtte ulike steder.

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

Forbundsstyret i Handel og Kontor vedtok torsdag at organisasjonens landsmøte skal gjennomføres i to deler.

Den første delen skal foregå 8. januar, og delegatene skal sitte sammen i de ulike regionene utover i landet. Om det ikke er mulig på grunn av smittesituasjonen, må delegatene delta hver for seg på nett.

Denne dagen skal det kun foregå valg av forbundets ledelse, forbundsstyre, kontrollkomité og delegater til LO-kongressen.

Så tar landsmøtet en pause, for å gjenoppta møtet til høsten – datoen er ikke bestemt. Da skal alle andre punkter på dagsordenen behandles, også vedtektene, som HKs ledelse opprinnelig hadde foreslått å utsette til landsmøtet i 2024.

Les også: Trine Lise Sundnes om fjerdeplassen på Oslo Aps stortingsliste: – Det var nå eller aldri

Ikke full enighet

Årsaken til denne spesielle måten å gjennomføre landsmøtet på er selvfølgelig koronasituasjonen. Håpet er at det skal være mulig å gjennomføre del to av landsmøtet på ett og samme sted – i alle fall på tre ulike lokasjoner, slik tanken har vært fram til nå.

– Smittesituasjonen avgjør, sier HK-leder Christopher Beckham.

Han understreker at denne måten å gjøre det på har blitt diskutert med regionlederne, som igjen har tatt det opp med sine styrer, avdelingsstyrer og landsmøtedelegasjoner. Alle, bortsett fra region Øst, har vært positive til å dele landsmøtet i to.

Verden snudd på hodet

Forbundsstyremedlem og leder i Oslo/Akershus HK, John Thomas Suhr, varslet på forbundsstyremøtet at han vil fremme et forslag om å utsette hele landsmøtet fram til at det er mulig å avholde det på ordinært vis. Forslaget vil bli fremmet under konstitueringen av landsmøtet 8. januar.

Suhr har verken sans for at landsmøtet skal deles opp, eller at møtet skal foregå på nett. Han mener HK bør gjøre som LO har gjort med LO-kongressen, nemlig å utsette det et år, slik at alle delegatene kan samles som vanlig. Dessuten:

– Jeg er alvorlig bekymret for både landsmøtets legitimitet når det deles opp og skal foregå over nettet, og for ledelsens legitimitet. Jeg er også kritisk til at folk skal velges før politikken er vedtatt. Det er verden snudd på hodet, slik jeg ser det, sier han til HK-Nytt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KRITISK: Forbundsstyremedlem John Thomas Suhr vil utsette landsmøtet fram til at det kan avholdes på ordinært vis.

KRITISK: Forbundsstyremedlem John Thomas Suhr vil utsette landsmøtet fram til at det kan avholdes på ordinært vis.

Erlend Angelo

Vanskelig for Fawsi Adem

Suhr mener også at å gjennomføre valgene på forbundets ledelse uten at hele landsmøtet er samlet er ekstra problematisk når det er flere kandidater som kjemper om plassene. Valgkomiteen har allerede lagt fram sin innstilling. Den er ikke enstemmig: Tre personer er foreslått som 1. nestleder. Suhr støtter den ene av dem, Fawsi Adem, leder i HKs region Øst. Adem har et mindretall i valgkomiteen bak seg.

– Helt opplagt har vår kandidat hatt alvorlige problemer. Han har blitt blokkert fra å reise rundt og vise seg fram og bli kjent med medlemmene, i motsetning til de som allerede sitter i posisjon, sier han.

Les også: Beckham, Sundset og Reitan innstilt som ny ledertrio i HK

– Trenger ro

Christopher Beckham mener på sin side at det er viktig å få gjennomført valgene allerede i januar.

– Valgkomiteen har allerede offentliggjort sin innstilling. Å få gjennomført valgene 8. januar, vil gi en ro for både vi som er konstituerte og for de andre som har lyst til å komme inn i forbundsstyret, sier han til HK-Nytt.

Både han og 2. nestleder Elisabeth Sundset har vært konstituerte siden 1. april, da Trine Lise Sundens gikk av som leder. Etter planen skulle de være konstituert fram til landsmøtet i september – men det ble utsatt.

Beckham er ikke enig i at det er problematisk at valgene foregår før behandlingen av HKs politikk.

– Med de forslagene som ligger på bordet til landsmøtet, er det stort sett nyanser som skiller oss, sier han.

Koronaens feil

Beckham er imidlertid enig med John Thomas Suhr i at å dele landsmøtet i to ikke er optimalt.

– Det er koronaen som har snudd HKs landsmøte opp ned. Dette er ikke ledelsens feil, dette er en pandemi som har satt også oss sjakk matt, sier han.

TRENGER RO: HK-leder Christopher Beckham ønsker at valgene skal foregå på første del av landsmøtet i januar. Det vil gi ro i organisasjonen, mener han.

TRENGER RO: HK-leder Christopher Beckham ønsker at valgene skal foregå på første del av landsmøtet i januar. Det vil gi ro i organisasjonen, mener han.

Erlend Angelo

Warning
Annonse
Annonse