JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK-medlemmene sier nei til søndagsåpent

Ikke overraskende, kanskje; 86 prosent av HKs medlemmer vil ikke at butikkene skal holde åpent på søndager.
SIER NEI TIL ÅPNE SØNDAGSDØRER: Å beholde en annerledes dag i uka har lenge vært en viktig kampsak for Handel og Kontor.

SIER NEI TIL ÅPNE SØNDAGSDØRER: Å beholde en annerledes dag i uka har lenge vært en viktig kampsak for Handel og Kontor.

Ove Magnus Halkjær

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Ifølge en undersøkelse som Opinion Perduco har gjort for HK-Nytt i april, svarer hele 86 prosent av HK-medlemmene at de er imot søndagsåpne butikker. Kun 11 prosent oppgir at de er for.

Tydeligst nei i handelen

Undersøkelsen viser at kvinner er mer skeptiske enn menn. 89 prosent av de spurte kvinnene sier nei til søndagsåpne butikker, mens 79 prosent av mennene ikke vil at søndagen skal bli en ordinær handledag.

De spurte HK-medlemmene er nokså enige i sitt søndagsstandpunkt på tvers av bransjene de jobber i, nei-prosenten varierer mellom 70 og 88 prosent. Men det er i bransjen som direkte berøres av regjeringens forslag om å tillate søndagsåpne butikker, at vi finner de fleste motstanderne. Hele 90 prosent av HK-medlemmene som jobber i dagligvarehandelen er mot søndagsåpne butikker.

De yngste mest positive

Opinionsundersøkelsen viser en tendens til at holdningen til søndagsåpne butikker endrer seg med utdanningsnivå. Kun 2 prosent av de med grunnskoleutdanning sier ja til søndagsåpne butikker, men 18 prosent av de med fire års høyskole/universitetsutdanning gjør det samme.

Undersøkelsen viser også en klar tendens til at de unge er langt mer for søndagshandel enn de eldste HK-medlemmene: Blant de under 35 år sier 20 prosent ja til søndagsåpent. I aldersgruppa 35-49 er 13 prosent positive, mens 3 prosent av 50-64-åringene er positive. Blant de eldste som var med i undersøkelsen, de over 64 år, finner vi 4 prosent som er for søndagsåpne butikker.

Vil ikke handle

HK-medlemmene ble også spurt om de selv vil handle på en søndag dersom det blir lovlig å holde åpent. 29 prosent svarte ja, 13 prosent svarte kanskje, og 58 prosent sa bastant nei til det. Også her er kvinnene og de eldste mest skeptiske. 62 prosent av kvinnene betakker seg, det samme gjør 74 prosent av de i alderen 50-64 år og 75 prosent av de over 64 år. Til sammenligning sier 45 prosent av de spurte under 35 år nei til å handle på søndager dersom det blir tillatt.

Viktigere nå enn før

Undersøkelsen viser at arbeidslivspolitikk generelt, og spørsmålet om søndagsåpne butikker spesielt, nå har blitt viktigere når HK-medlemmene skal velge politisk parti enn det var ved forrige stortingsvalg. 38 prosent svarer at arbeidslivspolitikk, inkludert søndagsåpne butikker, har blitt "mye viktigere" siden 2013. 18 prosent svarer at det er "noe viktigere", mens 27 prosent oppgir at det ikke utgjør noen endring siden forrige stortingsvalg.

Også i dette spørsmålet slår kjønn og alder ut: 41 prosent av kvinnene oppgir at det er "mye viktigere", 50 prosent av dem mellom 50 og 64 år svarer det samme.

Over gjennomsnittet

Det er 400 HK-medlemmer som har deltatt i undersøkelsen. Totalt sett er de langt mer negative til søndagsåpne butikker enn den gjennomsnittlige nordmann. Ifølge den siste nasjonale målingen, foretatt av Respons Analyse på vegne av Handelens samarbeidsutvalg, er 73 prosent av befolkningen imot at regjeringen endrer åpningstidene, slik at søndag blir en handledag. 86 prosent av HKs medlemmer er altså imot.

Annonse
Annonse