JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HOTELLSKIP: Turistgründer Stein Are Paulsen vil drive hotell fra kai. Det er Sjømannsforbundet skeptisk til.

HOTELLSKIP: Turistgründer Stein Are Paulsen vil drive hotell fra kai. Det er Sjømannsforbundet skeptisk til.

Torgrim Rath Olsen

Hotellskipet ble avslørt i å ha ansatte med 11.000 kroner i månedslønn. Nå er de tilbake

Turistgründer Stein Are Paulsen vil drive hotellskip som skal ligge til kai i Tromsø og konkurrere med de andre hotellene. I så fall må han tilby norsk lønn til de ansatte, svarer Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund.12.09.2019
12:04
19.09.2019 08:12

tri@lomedia.no

– Skal skipet i Tromsø driftes som et hotell, så må det også brukes allmenngjort avtale (lovbestemt minstelønn, red.anm) for hotellansatte som Fellesforbundet har forhandlet fram. Brukes det internasjonale vilkår fra sjøfarten for å spare penger, så er det sosial dumping og konkurransevridning. Hvis ikke Paulsen kan garantere at han skal bruke norsk tariff, så burde han heller ikke få tillatelse til drive dette skipshotellet, er NSF-leder Johnny Hansens klare beskjed.

Sak til behandling

Om turistgründeren får lov til å drive hotelldrift fra kaia er nå opp til Tromsø kommune som har saken til behandling. Hansen advarer sterkt mot å tillate dette da det vil gi presedens for andre som ønsker det samme. Han påpeker at skipshotellet i fjor brukte ansatte med lønninger på 1.200 dollar (ca. 11.000 kroner) i måneden.

p

– Dette fartøyet er ikke registrert i Norge og er dermed ikke underlagt norsk lov, vel å merke så lenge det brukes som et skip. Hvis de fortsetter praksisen fra i fjor, hvor ansatte fikk internasjonale vilkår og lønninger ned mot 1200 dollar i måneden, er det langt under det andre som jobber på hotell i Tromsø får i lønn. I tillegg har de heller ikke andre norske rettigheter, sier Hansen videre.

Han frykter at hvis Paulsens skip, MV Quest, får godkjennelse fra kommunen, kan andre skip med fremmede flagg finne på å gjøre det samme og at systematisk sosial dumping blir resultatet.

– Paulsen må gjerne drive hotell, så lenge han følger norske regler, understreker Hansen.

Norsk lønn, sier eier

Stein Are Paulsen avviser at han skal bedrive sosial dumping. Han forklarer at de som skal jobbe med hotelldriften ved skipet, får norsk lønn og er ansatt hos selskapet Arctic Explorer (som eier MV Quest), som er norsk.

– Men under seiling, og når MV Quest fungerer som cruiseskip, så brukes internasjonale vilkår slik som de andre cruise- og ekspedisjonsskipene, forklarer Paulsen til Maritim Logg.

– Men vil dere bruke allmenngjort avtaler for hotellansatte forhandlet fram av Fellesforbundet?

– Foreløpig har jeg ikke peiling på hva vi gjør i forhold til tariff, skriver Paulsen i en SMS til Maritim Logg.

NSF-LEDER: Johnny Hansen frykter sosial dumping og internasjonale lønninger selv om skipet skal driftes som hotell.

NSF-LEDER: Johnny Hansen frykter sosial dumping og internasjonale lønninger selv om skipet skal driftes som hotell.

Tri Nguyen Dinh

Vil ha kontroll

I den grad Arctic Explorer kan dokumentere at de tilbyr norske lønns- og arbeidsvilkår til sine ansatte, er NSF-leder Hansen fornøyd.

– Men dette må følges opp med kontroll fra myndighetene og fra fagforbundene. Vårt krav er norske lønns- og arbeidsvilkår. Kommunen kan ikke tillate dette hvis det ikke er norske vilkår, fastslår Hansen, som ikke tar Paulsens ord for gitt.

Han påpeker at Paulsen og hans selskap i fjor absolutt ikke betalte norske lønn- og arbeidsvilkår til de som drev hotellet.

MV Quest fikk nemlig besøk av International Transport Workers Federation (ITF). Da ble det avdekket at de brukte avtaler for internasjonale sjøfolk for å drifte hotellet. For eksempel tjente en stuepike 1200 dollar (10.800 kroner), opplyser ITF. Den norske tariffen for tilsvarende hotellansatte begynner på rundt 27.000 kroner i måneden, ifølge Riksavtalen.

Direkte konkurrenter

– Skipet lå til kai bare noen hundre meter fra Scandic hotell og var direkte konkurrenter om de samme turistene, sier ITF-inspektør Yngve Lorentsen.

Overnattingsprisene var på samme nivå som de landbaserte hotellene viste booking.com, expedia.com og andre hotellsider på nettet.

– MV Quest er et FOC-flagget skip (færøysk bekvemmelighetsflagg) og har internasjonale vilkår om bord når det driftes som et cruise-skip, bekrefter Lorentsen.

p

– Med færøysk flagg er det ikke ulovlig med internasjonale vilkår. Problemet oppstår når skipet blir til et flytende hotell. Er det da et skip eller et hotell, spør Lorentsen.

Det er et hotell

Advokat Terje Hernes Pettersen, som har lang fartstid fra Næringsdepartementet og Sjøfartsdirektoratet, og skrevet kommentarutgaver til skipsarbeidsloven og skipssikkerhetsloven, er klar på lovforståelsen og mener skipet må defineres som hotell når det ligger til kai som et skipshotell.

– Når man endrer formål og går fra å være skip til å være bli et hotell, så kan det ikke være tvil om at landbasert regelverk kommer til anvendelse, slik det gjør for ordinære hoteller. Hvor skipet er registrert får da underordnet betydning, sier Hernes Pettersen.

Han viser videre til boken «Sjørett», skrevet av nestorene i norsk sjørett, Hans Jacob Bull og Thor Falkanger, hvor disse uttaler:

«Skipsegenskapen kan tenkes å opphøre ved at skipet gis ny anvendelse, f.eks. passasjerfartøyet som brukes som losjiskip eller restaurant...».

Juridisk støtte fra kommunen

Hernes Pettersen får støtte av kommunens egen jurist, Jacob Bergh. I en epost skriver han: «Jeg er enig i at skipets formål blir et annet, og at plan- og bygningsloven, og norsk rett for øvrig får anvendelse. Byggesaksforskriften fikk i 2017 paragraf 1-5 om at bestemmelsene gjelder for husbåter og fartøy som tas ut av sin alminnelige drift, og benyttes til beboelse eller næring. Etter denne kan ikke jeg se hvordan det skal være noe tvil forbundet med dette spørsmålet».

Norske vilkår er for dyrt

Historien om MV Quest som hotellskip i fjor endte med at syv personer ble utvist fra landet siden de var sjøfolk som ikke hadde arbeidstillatelse på et hotell i Norge. Avgjørelsen er anket til Utlendingsnemnda (UNE).

Han har ingen planer om å flagge båten hjem og tilby norske lønnsvilkår når det driftes som cruise-skip.

– Det ser jeg ingen grunn til.

p

– Hvorfor ikke?

– Det er på grunn av de norske lønnsvilkårene. Det er ingen som har råd til det. Det er ikke økonomisk forsvarlig når vi jobber i et internasjonalt marked i konkurranse med de andre cruise- og ekspedisjonsskipene, sier Paulsen.

Selv om rederiets ansatte ble utvist i fjor, er ikke Paulsen bekymret for at det samme skal skje i år.

Det er ikke riktig at vi bruker «tredjelandsarbeidere» når vi kjører hotelldrift, vi bruker norske og andre EU-borgere. Dette gjør vi i år, og vi gjorde det også sist sesong, sier Paulsen som da vil lene seg på avtalen om fri flyt av arbeidskraft innenfor Schengen-området.

Grunnen til at Paulsen velger å ligge som hotell i de stille periodene er for å dempe kostnadene på skipet.

– Det beste er å bruke fartøyet til ekspedisjoner, da vi har best inntjening på det, men hotell er ett godt alternativ. Etterspørselen etter hotellrom i Tromsø er også til stede og jeg tenker at dette er bra for Tromsø by siden hotellkapasiteten er sprengt i perioder, sier Paulsen.

Dilemmaet kunne vært unngått

SVs ordførerkandidat Pål Julius Skogholt er fullstendig enig i at hotell, om det så drives fra båt, må konkurrere med like vilkår som hotell på land.

– Alle som jobber som hotellansatt skal ha norsk tariffavtale. Om Tromsø kommune lar MV Quest få drifte som et hotell uten norske vilkår, er det en skandale. Hvis ikke Arctic Explorer kan garantere oss dette nå, kan vi heller ikke gi dem tillatelse. I så fall må vi stoppe denne tillatelsen og jeg skal se om det finnes politiske virkemidler for det. For sosial dumping er helt uakseptabelt i Tromsø kommune, sier Skogholt.

Han mener dette dilemmaet kunne vært unngått om det fantes lovfestede regler om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på sokkelen.

– SV vil fortsette denne kampen og jobbe for at flest mulige politikere og partier vil gå inn for å innføre et slikt krav, lover Skogholt som nylig gjorde et brakvalg med Tromsø SV med 15,8 prosent oppslutning.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.09.2019
12:04
19.09.2019 08:12Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon


Flere saker