JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tri Nguyen Dinh

Hovedtillitsvalgt på bestilling

En tidligere fagforeningskamerat ba ham søke jobb i Sydvaranger Gruve, sånn at han kunne bli hovedtillitsvalgt. Det var ikke
akkurat det som var planen til Henning Bråten, men kameraten fikk det som han ville.25.03.2014
12:00
26.03.2014 12:57

ane.borrud@lomedia.no

Ifølge ham selv har Henning alltid hatt interesse for rettferdighet.

– Og så har jeg alltid hatt en forkjærlighet til å sette meg inn i ting.

Disse egenskapene, sammen med det han kaller en «hårete munn», var det Henning tror førte ham til vervet som hovedtillitsvalgt i Gruveklubben Nordens Klippe ved Sydvaranger Gruve, 29 år gammel. Veien dit var hverken planlagt eller en dans på roser.

Høyt opp - og langt ned

Han er født i Oslo, men flyttet raskt nordover. Morsslekta er fra Neiden, og farsslekta fra Hamarøy. Foreldrene skilte seg da han var to år, og han bodde med moren.

– Vi bodde flere steder, men mest i Indre Troms. Da morfar døde i 1996 flyttet mormor fra Oppsal i Oslo til Kirkenes. Vi fant ut at det var på tide å samle familien, så vi flyttet også til Kirkenes. 1996 var det siste året for gamle Sydvaranger Gruve. Da var jeg 14 år. Og tenk: Fjorten år etter jobber jeg der.

På videregående valgte han byggfag etter å ha strøket på allmennfag. To år med sommerjobb som fjellsikrer i byggefirmaet svigerfaren jobbet i, hadde gitt mersmak. Henning ble elevrådsrepresentant, og nestleder i elevrådet på skolen.

– Vi fikk politikerne til å vedta at Kirkenes videregående skole måtte få VK1 tømrerlinja.

Men det kom ikke den unge Bråten selv til gode. Opprettelsen av linja måtte vente et år.

– Jeg tenkte: Jeg søker en jobb i mellomtiden. Men kom meg jo aldri tilbake.

Han fikk jobb som ekstrahjelp hos Narvesen, og meldte seg inn i Handel og Kontor. Det var en del utfordringer, og han fikk hjelp. Medlemskapet beholdt han da han steg i gradene.

– Plutselig var jeg franchisetaker i en kiosk, og daglig leder i en annen. Jeg gikk fort høyt opp - og like fort langt ned.

For i 2003 endte eventyret.

– Jeg gikk på rævva. Jeg fikk en konflikt med Narvesen, og gikk nesten personlig konkurs. Jeg skyldte 300.000 kroner, og vi eide ikke nåla i veggen. Vi hadde akkurat fått vårt første barn, og hun hadde kolikk. Vi måtte leve på sosialhjelp. Det var tøft.

En erfaring fra den tiden har brent seg fast.

– Dette var i den siste perioden til Bondevik II-regjeringen. Det siste de gjorde, var å ta feriepengene fra de som fikk dagpenger. Man skal ikke ta fra de som ikke har noe. Det er forkastelig. Jeg lovte meg selv der og da at jeg aldri, aldri skal stemme på noe borgerlig parti.

Sakte oppover igjen

Den lille familien kom seg sakte på bena.

– Vi fikk hjelp fra en veldig dyktig dame på sosialkontoret. Vi fikk en løsning med kreditorene, med en nedbetalingsplan. Vi fikk leie hus billig av svigerfar og svigerstemor. Vi klarte oss. Men jeg hadde fått en knekk.

I 2005 fikk han deltidsjobb på Prix. Han gikk ikke overens med daglig leder, og det gikk ikke så lenge før han sa opp og igjen var arbeidsledig.

– Førstevalget mitt var å ta førstegangstjenesten i forsvaret. Jeg hadde utsatt det, på grunn av jobb og barn. Jeg skulle akkurat til å sende konvolutten, da en kamerat ringte og sa det var en ledig jobb på Esso.

Henning søkte, og fikk jobben. Det var innledningen på det han karakteriserer som to fantastiske år.

– Der lærte jeg mye om arbeidslivet. Og å selge er det jeg kan. Jeg kunne ha jobba der resten av livet.

Han var fortsatt medlem av Handel og Kontor, men passivt.

– Vi hadde det fint, og jeg trengte ikke å engasjere meg, forklarer han.

Men da stasjonssjefen skulle gi seg, sluttet også Henning. Og var dermed arbeidsledig igjen. Han søkte på en jobb som annonseselger i avisa Finmarken, og søkte forsvaret. Så så han en annonse i Sør-Varanger avis om at LO søkte ungdomssekretær i Finnmark, i et vikariat. Han trakk søknadene han hadde sendt, og gikk for å bli ungdomssekretær. For han hadde alltid tenkt at han kunne tenke seg å jobbe med ungdom.

Bratt læringskurve

Ifølge Henning er det samboeren til hans tidligere stasjonssjef på Esso han kan takke for at han fikk jobben som ungdomssekretær. Det, og hans «hårete munn».

– Hun ble ringt opp som referanse. De snakket sammen i nesten en time. Sånn ble jeg en del av Fredrikssons Fashion som gamlesjefen sier, ler han.

6. januar 2008 møtte han opp på den nye jobben.

– Plutselig satt jeg på et LO-kontor, og jeg visste ingenting. Da var det greit å ha salgserfaring. For det er jo det vi selger. Trygghet.

Dermed begynte det å balle på seg. Han ble aktiv i Handel og Kontor, og var med å puste nytt liv i Handel og Kontor i Finnmark.

– Jeg gikk fra å ikke kunne en drit, til landsmøtet i HK høsten 2008. Og i mai 2009 var jeg på LO-kongressen som ansatt.

Men alle gode ting tar slutt, sies det, og etter kongressen i 2009 var tiden som ungdomssekretær ute. Han fikk tilbud om jobb i byggefirmaet svigerfaren jobbet i. Sydvaranger Gruve skulle gjenåpnes, og det var mye å gjøre.

– Firmaet jeg jobbet i hadde flere prosjekter for gruva. Blant annet var jeg med å bygge opp separasjonsverket i byen i slutten av 2009.

Men heller ikke denne gangen gikk det helt som planlagt. Henning skjøt en 4” spiker i fingeren, og måtte ta penicillin. Han fikk en allergisk reaksjon, og var syk i flere måneder.

– Jeg hadde ikke kontrakt med firmaet. Det var jo helt idiotisk, men man tenker at: Det hender jo ikke meg sjøl. Dealen var at jeg skulle jobbe på prosjekter ved behov. Vi kom til enighet om at jeg skulle slutte.

Da han ble frisk, var han igjen arbeidssøkende.

– Jeg søkte på alle stillinger jeg kom over i gruva. Også en som gruvetekniker, forteller Henning.

Ifølge Henning er gruvetekniker en jobb man nesten bør være geolog for å ha. Men det stoppet ikke ham.

– Jeg tenkte… faen. Det er jo fjell. Jeg har jo jobba med fjell. Jeg kom til intervju, og begynte å selge meg selv. Det var 97 søkere, en var allerede innstilt da jeg kom på intervju.

Salgsevnene til Henning er det ikke noe å si på. I september 2010 begynte han som gruvetekniker i Sydvaranger Gruve. Målet hans var ikke å bli hovedtillitsvalgt, men å lære seg jobben.

– Jeg lærte forferdelig mye det halve året jeg jobbet ute i drifta. Jeg synes selv jeg gjorde en tålelig bra jobb til å være så fersk, sier han.

Konflikt om arbeidstidsordninger

Da Henning jobbet i firmaet til svigerfaren, var han aktiv i Fellesforbundet. Det gikk en måned fra han ble formelt ansatt i gruva, til han meldte overgang til Arbeidsmandsforbundet. Under årsmøte i klubben et halvt år senere, ble han valgt til hovedtillitsvalgt. Og han ble kastet rett inn i en omfattende konflikt om arbeidstidsordninger. Alle i gruva, også de som ikke pendlet, hadde rotasjonsordninger med 14 dager på jobb, og 14 dager fri. På resten av bruket gikk de 14/21. I følge loven er det bare ansatte som pendler som kan ha slike ordninger.

– Vi hadde et årsmøtevedtak på at vi ville beholde rotasjonsordning for alle.

Det ble mye å gjøre for Henning.

– Det var jævla tungt, slitsomt og artig. Herregud så mye jeg har lært. Og lest. Om rotasjonsordninger. Jeg drømte om skiftordninger. Samboeren min vekket meg når jeg satt i senga og hytta med neven og snakket om rotasjon.

Klubben måtte gi seg til slutt. De fastboende går nå på vanlige skiftordninger.

– For klubben sin del så er vi ferdige med denne saken nå. Det har vært mye misnøye, men hadde jeg ikke gitt meg, så er det ikke sikkert bedriften hadde vært i dag.

Må være best i verden

En av de store utfordringene for gruva er å få tak i og beholde kompetanse i bedriften.

– Kirkens har den laveste arbeidsledigheten i Europa. Det er enormt med prosjekter som er i gang. Boligbygging, kaia skal bygges ut for flere milliarder, det skal bygges nytt sykehus og E6 skal oppgraderes. Det bygges oljeterminal, Coop skal bygge en diger butikk, og Biltema skal bygge. Så sitter vi der i gruva og skal konkurrere om de samme folkene…

I tillegg til lokale utfordringer, er det globale utfordringer. Malmen fra Sydvaranger Gruve selges på verdensmarkedet. For å overleve må bedriften gå med overskudd. Henning er sikker på at gruva fortsatt er åpen om 10 år, men utfordringer er det.

– I dag har vi den sjette dyreste malmen i verden. Vi må få kostnadsnivået ned, og kvaliteten opp, slår Henning fast.

Ifølge hovedtillitsvalgt, er det eneste de kan konkurrere på, kvaliteten.

– Vi må bli det foretrukne produktet. Det betyr at vi får bedre betalt for best kvalitet. Vi må jobbe optimalt, og kunne det vi gjør. Vi må være best i verden, avslutter han.

«Vi fikk hjelp fra en veldig dyktig dame på sosialkontoret. Vi fikk en løsning med kreditorene, med en nedbetalingsplan»

«Plutselig satt jeg på et LO-kontor, og jeg visste ingenting»

«Det var jævla tungt, slitsomt og artig. Herregud så mye jeg har lært»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.03.2014
12:00
26.03.2014 12:57Mest lest

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

Stein Inge Stølen

«Alejandro» fra Filippinene frakter laks i Norge for 25 kroner timen

LIVET MÅ FORTSETTE: Ann Kristin Aas synes fremdeles det er vanskelig å snakke om og høre om 22. juli.

LIVET MÅ FORTSETTE: Ann Kristin Aas synes fremdeles det er vanskelig å snakke om og høre om 22. juli.

Brian Cliff Olguin

Ann Kristin mistet sønnen: – Jeg tenkte det måtte være trygt å sende Aleksander til Utøya

SØKER RO: – Jeg pleier å ta meg fri på 22. juli. Hvis det er fint vær drar jeg til Richmond park og leser en bok, forteller Therese Tysland Holth.

SØKER RO: – Jeg pleier å ta meg fri på 22. juli. Hvis det er fint vær drar jeg til Richmond park og leser en bok, forteller Therese Tysland Holth.

Nina Rangøy

Therese overlevde terroren på Utøya: – Hvis du spør meg i dag vet jeg vet ikke om vi har lært eller styrket oss

BY OG LAND: Barne- og ungdomsarbeider Erika Abazi i Oslo tjener litt mer enn Roger Sagplads på Tynset, men har mindre plass hjemme. Abazi enn har en 3-roms leilighet på 74 kvadratmeter, mens Sagplads har en enebolig på 180 kvadrat.

BY OG LAND: Barne- og ungdomsarbeider Erika Abazi i Oslo tjener litt mer enn Roger Sagplads på Tynset, men har mindre plass hjemme. Abazi enn har en 3-roms leilighet på 74 kvadratmeter, mens Sagplads har en enebolig på 180 kvadrat.

Sissel M. Rasmussen

Erika (38) og Roger (34) har samme jobb, samme type arbeidsgiver og samme fagforening. Så langt strekker lønna seg i byen og på bygda

UREGULERT: Stadig flere aktører opererer nå i varebilsegmentet med skapbiler og varebiler som veier under 3,5 tonn. Da slipper man arbeids- og hviletidsbestemmelsene. Dette er like trafikkfarlig og skadelig for den enkelte som innen tungtransporten, påpeker Fagforbundet Post og finans.

UREGULERT: Stadig flere aktører opererer nå i varebilsegmentet med skapbiler og varebiler som veier under 3,5 tonn. Da slipper man arbeids- og hviletidsbestemmelsene. Dette er like trafikkfarlig og skadelig for den enkelte som innen tungtransporten, påpeker Fagforbundet Post og finans.

Morten Hansen

Posten står overfor et moralsk veiskille. Situasjonen gir grunn til uro, mener hovedvernombud

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

Colourbox

Er du tilkallingsvikar? Dette er rettighetene dine

En ny rødgrønn regjering vil bli mer progressiv enn det vi har sett i moderne tid i Norge. Tiden krever det, ifølge Trygve Svensson.

En ny rødgrønn regjering vil bli mer progressiv enn det vi har sett i moderne tid i Norge. Tiden krever det, ifølge Trygve Svensson.

Aslak Bodahl

Dette er det viktigste politiske tiåret siden krigen, mener Trygve Svensson

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Arbeiderpartiet går inn i valgkampen med en Listhaug-strategi

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

Brian Cliff Olguin

Dette er historien om tre folkehjelpere som ble dratt inn i dramaet 22. juli fra hver sin kant

Kommentar

Når mennesker vi «kjenner» ytrer seg kritisk til vaksiner, er det derfor lett for at det fester seg. Vi lar oss alle påvirke. Det har vi alltid gjort, skriver Svein-Yngve Madssen. (Illustrasjonsfoto)

Når mennesker vi «kjenner» ytrer seg kritisk til vaksiner, er det derfor lett for at det fester seg. Vi lar oss alle påvirke. Det har vi alltid gjort, skriver Svein-Yngve Madssen. (Illustrasjonsfoto)

Terje Pedersen / NTB

«Vi lar oss alle påvirke. Konsekvensene kan være dramatiske både for deg og samfunnet»

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Hemmelig notat ble ikke lagt fram for Stortinget i Bergen Engines-saken

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

Colourbox.com

Louis Vuitton Norge fikk nær 900.000 i koronastøtte – eierne vil ta ut 40 millioner i utbytte

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

Jan-Erik Østlie

Eskil Pedersen: – Jeg og AUF ble kalt fiender av demokratiet

Mange nye fjes kan komme inn på Stortinget til høsten – og kjente ansikter forsvinner.

Mange nye fjes kan komme inn på Stortinget til høsten – og kjente ansikter forsvinner.

Bjørn A. Grimstad

Nesten hver tredje stortingspolitiker tar ikke gjenvalg

VALGSAK: Både Industri Energi, Fagforbundet Ung og Pensjonistpartiet mener tannhelsa må bli gratis og at det bør være en toppsak under årets stortingsvalg.

VALGSAK: Både Industri Energi, Fagforbundet Ung og Pensjonistpartiet mener tannhelsa må bli gratis og at det bør være en toppsak under årets stortingsvalg.

Arkivbilde: Sissel M. Rasmussen

– Tannhelse er dessverre blitt ett tydelig klasseskille, sier ungdomstillitsvalgt

FARLIG: – Ti år etter har vi ikke snakket nok om de politiske dimensjonene av 22. juli.Høyreekstremisme er den største trusselen mot det norske demokratiet, sier Maren H. Hedne.

FARLIG: – Ti år etter har vi ikke snakket nok om de politiske dimensjonene av 22. juli.Høyreekstremisme er den største trusselen mot det norske demokratiet, sier Maren H. Hedne.

Katharina Dale Håkonsen

Vi må snakke mer om 22. juli som et politisk angrep, mener Maren (25)

UT AV FENGSEL: Petter Eide (SV) tror regjeringa kommer liten vei med å møte psykisk syke innsatte med minimumsbemanning.

UT AV FENGSEL: Petter Eide (SV) tror regjeringa kommer liten vei med å møte psykisk syke innsatte med minimumsbemanning.

Eirik Dahl Viggen

– Når forholdene er så elendige som det beskrives her, er det fordi noen aktivt vil ha det slik

Werner Juvik

Advarer arbeidsfolk mot Senterpartiets regjeringsplan

Staten har tapt nærmere 500 millioner kroner ubetalt arbeidsgiveravgift fra Stendi ettersom Skatt Øst valgte å avslutte en undersøkelse om riktig klassifisering av konsulenter, mener LO-advokat Kjetil Edvardsen.

Staten har tapt nærmere 500 millioner kroner ubetalt arbeidsgiveravgift fra Stendi ettersom Skatt Øst valgte å avslutte en undersøkelse om riktig klassifisering av konsulenter, mener LO-advokat Kjetil Edvardsen.

Colourbox

LO-advokat mener Stendi har sluppet unna en halv milliard i arbeidsgiveravgift

Kommentar

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Roy Ervin Solstad

«Frislippet i taxinæringen har fått negative følger både for drosjesjåfører og kundene»


Flere saker