JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken i staten

Høyre angriper frontfagsmodellen med sin støtte til Akademikernes streik, mener Mette Nord

Fagforbundets leder, Mette Nord er klar på at lønnsoppgjøret er partenes ansvar. Og at det er soleklart at politikerne holder seg unna det.
Mette Nord mener Høyre angriper den norske modellen gjennom sin innblanding i årets tariffoppgjør i staten.

Mette Nord mener Høyre angriper den norske modellen gjennom sin innblanding i årets tariffoppgjør i staten.

Jo Straube

helge@lomedia.no

Det ble brudd mellom partene i statsoppgjøret. LO Stat sa ja til avtalen, mens Unio og Akademikerne gikk ut i en streik som nå er stanset av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, vil ikke kommentere selve streiken.

– Det er et lovlig kampmiddel, sier hun.

Men hun mener mye om den politiske innblandingen til Høyre og Venstre, og deres støtte til de streikende.

Mette Nord kaller det en «utidig innblanding i partenes ansvar».

– Det er et brudd med den norske modellen og frontfagsmodellen. Det er en favorisering av individuelle avtaler som i seg selv skaper større forskjeller hvert eneste år og blir umulig å ta inn igjen, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

Også YS-leder Hans-Erik Skjæggerud har uttalt til Dagsavisen at Høyres innblanding i arbeidskonflikten, rokker ved den modellen vi har i Norge.

Bryter en policy

Mette Nord er klar på at lønnsoppgjøret er partenes ansvar. Ene og alene. Og at det er soleklart at politikerne holder seg unna det.

Hun mener det Høyre og Venstre egentlig gjør når de tar stilling i konflikten, er å angripe den norske modellen og frontfagsmodellen.

– Et viktig element i frontfagsmodellen og den norske modellen er en koordinert lønnsdannelse. Å ha ulike tariffavtaler på samme område, med individuell lønnsdannelse, er et brudd på hele rammeverket for en koordinert lønnsdannelse som har skapt både høy produktivitet i Norge og ro i arbeidslivet, sier Mette Nord.

– Ulik avlønning og ulike tariffavtaler kan fort bidra til spenninger på arbeidsplassen og et dårlig arbeidsmiljø. En felles tariffavtale - eller fire likelydende avtaler - når man sitter i samme rom og driver med det samme, er viktig for leveranser av tjenestene, mener Mette Nord.

– Gjennom likelydende avtaler kan man vise at alle er like mye verdt. Både den med doktorgrad og renholderen er viktige i leveransen av tjenester, legger hun til.

Ikke LOs avtale

Nord avviser at det er avtalen til LO som er tvunget over på Unio og Akademikerne.

– Den avtalen som Unio og Akademikerne sa nei til, har en grunnstamme i deres egen avtale. Vi mener det er viktig å bruke lønn som virkemiddel i en helhetlig tenkning, ikke stykkevis og delt. Individuell lønnsdannelse favoriserer de som «pleaser» sjefen. Du får en mye større grad av trynetillegg, heller enn objektive kriterier for lønn, mener Mette Nord.

Dette sier Høyre

Anna Molberg, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Høyre, mener det er en falsk motsetning å sette frontfagsmodellen opp mot likebehandling av fagforeninger i staten.

– I 2016 etterkom vår regjering et ønske om en egen hovedtariffavtale for Akademikerne og etter hvert Unio. Det er helt legitimt at de har andre interesser enn LO, og vi ønsker å ivareta interessene til flest mulig fagorganiserte.

– Frontfagsmodellen har i ettertid stått støtt. Så kritikken fra LO faller på sin egen urimelighet, sier Anna Molberg.

Stor konferanse

Fagforbundet var en del av flertallet i LO Stat som sa ja til avtalen. NTL sa som kjent nei til avtalen, men var et mindretall i forhandlingsutvalget.

Uravstemningen skal være avsluttet 13. juni.

Når stemmene er talt opp, skal LO Stat behandle resultatet. Først da blir det kjent hva LO Stat gjør. Teoretisk sett kan det bli en ny streik.

Onsdag og torsdag arrangerer Fagforbundet sin årlige kommunalkonferanse på Gardermoen, med rekord-deltagelse og en fullstappet konferansesal. 450 deltakere er rekord for konferansen, som også har 30-årsjubileum.

Warning
Annonse
Annonse