JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2023

Høyre klart største parti – kjempesmell for Støre og Vedum

Høyre og Frp går kraftig fram i årets kommunevalg, viser prognoser fra TV 2 og NRK. Ap ligger an til å miste posisjonen som landets største parti.
Høyre har all grunn til å smile. Partiet ligger an til å bli landets største i et valg for første gang på nærmere 100 år.

Høyre har all grunn til å smile. Partiet ligger an til å bli landets største i et valg for første gang på nærmere 100 år.

Heiko Junge / NTB

– Jeg er rolig og kontrollert, men jeg er spent, sa Jonas Gahr Støre på vei inn til Arbeiderpartiets valgvake i Oslo mandag kveld.

Særlig mye spenning ser det imidlertid ikke ut til å være om hvilket parti som blir landets største i årets valg. Ifølge NRKs prognose ligger Høyre an til å bli landets største parti for første gang på nesten 100 år med 24,7 prosents oppslutning, mot Aps 21,2.

På TV 2s prognose gjør Høyre det enda bedre: Partiet ligger an til en oppslutning på 26,8 prosent, opp hele 6,7 prosentpoeng fra valget i 2019. Ap får på sin side 22,8 prosent ifølge prognosen, ned 2 prosentpoeng.

Størst ser skuffelsen ut til å bli for Støres regjeringskollega Sp, som får 7,8 prosent (ned 6,7 prosentpoeng) på TV 2-prognosen, og 9,3 prosent (ned 5,1 prosentpoeng) på NRKs.

Det eneste partiet på ikke-borgerlig side med framgang ser ut til å bli SV, som stiger 0,7 prosentpoeng til 6,8 prosent på TV 2s prognose, og 0,8 prosentpoeng til 6,9 prosent på NRKs.

På borgerlig side ligger også Frp og Venstre an til å gjøre det bedre enn i 2019 på begge prognosene. MDG og Rødt går begge tilbake, mens KrF ser ut til å ligge omtrent på stedet hvil.

Sjekk resultatet i din kommune:

Fortsatt mange stemmer igjen å telle

Drøyt 1,27 millioner stemmer var ved 21-tiden mandag telt opp, noe som utgjør like under 30 prosent av de 4.341.516 stemmeberettigede i årets valg.

Fjorårets valgdeltakelse var på 64,8 prosent, så det er mange stemmer igjen å telle opp. Når 42 prosent av stemmene er telt opp, er tendensen den samme som i prognosene:

* Høyre går fram med 8 prosentpoeng fra forrige valg og er klart største parti med 27,4 prosent.

* Sp, som i 2019 var nest største ordførerparti bak Ap, går tilbake hele 7,2 prosentpoeng til 7,2 prosent.

* Ap mister posisjonen som landets største parti og går tilbake 3,1 prosentpoeng til 21,7 prosents oppslutning.

* Frp går fram med 2,7 prosentpoeng til 10,9 prosent, og passerer dermed Sp som tredje største parti.

* Småpartier og andre valglister under «andre»-posten går fram 1,5 prosentpoeng til 9,4 prosent.

Ap kan miste mange ordførere

I tillegg til at resultatet kan endre seg fram til alle stemmene er opptelt, er det også stor spenning knyttet til forhandlingene mellom de ulike partiene når resultatet er klart.

Selv om Ap ble utropt som valgets store taper i 2019, ble de landets klart største ordførerparti med hele 144 ordførere. De gjorde også storeslem i storbyene og fikk makten i både Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Tromsø og Stavanger.

Det gjør også at Ap er partiet som har mest å tape i årets valg, der det ser ut til å bli en thriller i storbyene og klar borgerlig seier i flere store kommuner der Ap har hatt makten tidligere.

Det samme gjelder Sp, som var nest største ordførerparti i 2019 med 132 ordførere og en oppslutning på 14,4 prosent nasjonalt.

Høyre har på sin side mest å vinne. Trass i et relativt godt valg i 2019, fikk de kun 35 ordførere. Nå ligger de an til å få flere.

Stor spenning i Oslo

En av byene Høyre kan vinne, er selve hovedstaden. Sittende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) spådde «en rysare» da han entret Aps valgvake.

– Det kommer til å bli en lang natt. Det var det både i 2015 og 2019, og det kan det nok bli nå også, sa han.

Ifølge de foreløpige stemmeresultatene blir natten ikke bare lang, men også mørk for Johansen. Med 48,1 prosent av stemmene telt opp, har Ap gjort sitt verste kommunevalg etter krigen med 17,9 prosent.

Høyre ser på sin side ut til å gjøre et brakvalg med 34,9 prosent. Det ville gitt 22 mandater, noe som ville betydd borgerlig flertall med Venstres fem mandater, Frps fire og Kristelig Folkepartis ene mandat.

Det gir den borgerlige siden 32 mandater, to flere enn det som kreves for flertall.

Annonse
Annonse