JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arild Grande (Ap)

Høyre vil doble ABE-kutt: – Verst tenkelig medisin, svarer Arbeiderpartiet

Nav-ansatte og andre i samfunnskritiske yrker jobber livet av seg for å redde Norge, bare for å oppleve kutt og nedskjæringer, sier Arbeidspartiets Arild Grande.
KRITISK:  NTL har regnet ut at ABE-reformen har kostet Nav nesten en halv milliard kroner siden 2015.  ABE-reformen er et øksehogg inn i velferdssamfunnet,, mener Aps Arild Grande.

KRITISK: NTL har regnet ut at ABE-reformen har kostet Nav nesten en halv milliard kroner siden 2015. ABE-reformen er et øksehogg inn i velferdssamfunnet,, mener Aps Arild Grande.

Line Fausko

helge@lomedia.no

Stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) vil doble ABE-kuttene og beholde de fram til 2030. Forslaget hans er et innspill til Høyres programkomité.

Forslaget får Arbeiderpartiets arbeidslivspolitiske talsperson, Arild Grande, til å rase. Siden ABE-reformen ble innført av dagens Høyre-regjering i 2015, har Nav mistet en halv milliard kroner i inntekter, ifølge NTL.

Det tilsvarer rundt 600 stillinger.

– Det er ikke ostehøvelkutt, men øksehogg inn i velferdssamfunnet, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

– De siste krisene har vist oss at dette er feil vei å gå. Allerede før denne krisen inntraff var Nav sulteforet. De ansatte gjør en fantastisk jobb og fortjener bedre, sier Arild Grande.

Flere problemer

Før korona-krisen var mange fortvilet over utfordringene til Nav. Først var det utfordringer knyttet til unge uføre og personer på arbeidsavklaringspenger (AAP) som ikke fikk god nok oppfølging. Så kom den store Nav-skandalen som endte med høring i Stortinget og et stort antall personer som får sakene sine prøvd igjen.

– Den saken la et betydelig press på de ansatte. Nav var sulteforet allerede før denne krisen kom. Regjeringen prøver nå å peke på at Nav har valgt feil tekniske løsninger, at det er en ekstraordinær situasjon og at de ansatte er overarbeidet. Det siste er nok riktig, men det er regjeringen som har ansvaret for at ikke Nav kan takle dette bra nok, sier Arild Grande.

– Men ostehøvelkutt behøver ikke bare gå ut over antall stillinger?

p

– Kuttene skjer over hele Nav-apparatet. Det rammer innsatsen for å få flere ut i jobb, og innsatsen overfor unge og personer på AAP (arbeidsavklaringspenger). Og det gjør at Nav blir dårlig forberedt på å håndtere en krise som vi er i nå. De ansatte gjør en fantastisk jobb og fortjener all ære. De fortjener også noe annet enn Høyre-politikk, sier Arild Grande.

– Det er lett for mange å skylde på Nav over at de ikke får penger, men det er regjeringen som har det politiske ansvaret for at Nav skal være godt nok rustet til å møte krisen, mener Ap-representanten fra Nord-Trøndelag.

Doble ABE-kutt

At sentrale Høyre-politikere nå går inn for å doble ABE-kuttene, sjokkerer ham.

– Det er den verst tenkelige medisinen. Nå har vi to kriser – Nav-skandalen og korona-krisen – som viser hvor ødeleggende kuttene er for en bærekraftig velferdsstat, mener Grande.

Han lover at det blir slutt på kuttene hvis landet får en ny regjering etter valget neste år.

– Med oss i regjering blir det ikke noe mer ABE-kutt. Det var Jonas Gahr Støre veldig klar på da han gjestet Kartellkonferansen sist høst. Det var før dagens store kriser. Som viser at det regjeringen holder på med er ødeleggende for velferdssamfunnet.

– Lærere, renholdere, Nav-ansatte, folk i helsevesenet og beredskapssektoren jobber livet av seg for å redde Norge, bare for å oppleve kutt og en privatiseringspolitikk med omorganisering og nedskjæringer. Vi må få slutt på denne politikken, mener Arild Grande.

Ikke ABE-problem

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) avviser at ABE-reformen er årsaken til at ledige og permitterte ennå ikke får pengene de har krav på og at Nav sliter.

– Årsaken til at Nav har problemer nå er at vi er i en økonomisk krise uten noen parallell i fredstid. Det er ikke finanskrisen, det er ikke ledigheten på begynnelsen av 90-tallet, det er ikke oljeprisfallet. Det er alle de tre kombinert. Rett og slett, sier Torbjørn Røe Isaksen til FriFagbevegelse.

– Det er riktig at det har vært et ABE-kutt i Nav, men samtidig har etaten fått fire milliarder kroner til IKT-tjenester innenfor moderniseringsprogrammet. Forutsetningen for at Nav har mulighet til å klare å håndtere en ekstrem krise med flere ledige og permitterte enn vi har hatt noen gang tidligere i fredstid, er at de har fått bygd opp et eget IKT-kompetansemiljø. Nettopp fordi vi har tilført penger til Nav på de viktige områdene, har Nav stått bedre rustet foran denne pandemien enn de ellers ville gjort, sier statsråden.

p

Han forstår at permitterte og ledige har fått utfordringer i hverdagen i disse korona-tider.

– Jeg synes folk har utvist en imponerende og beundringsverdig tålmodighet selv i en krisesituasjon. Jeg skulle ønske vi hadde disse tekniske løsningene på plass raskere, men samtidig er det slik at Nav nå utvikler ordninger på få måneder som de normalt ville brukt år på. Dessuten var Stortinget fullt klar over dette da de enstemmig vedtok kriseplanen, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Frp vil effektivisere

Parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi, mener ABE-reformen er et viktig virkemiddel. Frp vil effektivisere offentlig sektor.

– Nå er det privat sektor som sliter og offentlig sektor blir i svært liten grad berørt av koronakrisen på kort sikt. Situasjonen viser med all tydelighet hvor avhengig vi er av verdiskapning i privat sektor blant annet for å finansiere velferdsordningene. Derfor er det så viktig at det offentlige drives mest mulig effektivt og at politiske prioriteringer blir tydeligere, sier Limi til FriFagbevegelse.

Han mener det blir interessant å se hvordan Heggelunds forslag blir mottatt internt i Høyre.

Annonse
Annonse