JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon:

Høyre vil fjerne pensjonstvang

Høyre ønsker å gjøre det valgfritt å gå av med pensjon for offentlige ansatte som når særaldersgrensen satt av staten.
Høyres Henrik Asheim og partifelle Peter Frølich foreslår å fjerne plikten til å gå av for dem som når statens særaldersgrense

Høyres Henrik Asheim og partifelle Peter Frølich foreslår å fjerne plikten til å gå av for dem som når statens særaldersgrense

Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Flere stillinger i blant annet Forsvaret og politiet har i dag særaldersgrenser for pensjon, noe som betyr at ansatte må gå av tidligere enn andre yrkesgrupper.

p

Høyres Peter Frølich mener at reglene stammer fra en tid hvor for eksempel politiarbeid utelukkende var fysisk krevende.

– I dag er politiarbeid langt mer sammensatt, og det sier seg selv at en 60-åring kan fortsette å etterforske saker dersom viljen og motivasjonen er på plass, sier han.

Vil fjerne plikten, ikke retten

Den alminnelige aldersgrensen i staten er 70 år. Stillinger som regnes for å være spesielt belastende fysisk eller psykisk, kan ha en lavere aldersgrense på 65, 63 eller 60 år.

Man kan også gå av med alderspensjon inntil tre år før aldersgrensen dersom summen av alderen og opptjeningstiden er minst 85 år. Den yngste pensjonsalderen er dermed 57 år.

Høyre understreker at de bare foreslår å fjerne plikten til å gå av, ikke retten. De som ønsker å gå av, skal fortsatt få lov til det.

p

– Hvis man har arbeidsevne og arbeidsvilje etter å ha passert aldersgrensen, så mener vi derimot at reglene ikke skal stå til hinder for at du skal kunne jobbe lenger, sier stortingsrepresentant Henrik Asheim.

Overraskende timing

Forslaget legges fram under Høyres landsmøte i mars.

Torsdag møtes staten og partene i arbeidslivet til forhandlinger om hvordan pensjonsordningen skal utformes for dem med særaldersgrense. LO sier at de er overrasket over tidspunktet for Høyres utspill, ifølge NRK.

p

– Vi er overrasket over at Høyre kommer med dette utspillet i det offentlige rom mens vi sitter ved forhandlingsbordet med regjeringen. Det vitner om manglende forståelse og respekt for forhandlingssituasjonen, sier LOs første nestleder og forhandlingsleder, Peggy Hessen Følsvik.

Annonse

Flere saker

Annonse