JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skatt

Høyre-velgere tjener mest på kutt i eiendomsskatten

Høyre gikk til valg på å fjerne eiendomsskatten. Nå er tida inne for å innfri løftene.
Romsås (til venstre) får ingen lettelse i eiendomsskatten, mens folket på Bygdøy får de største lettelsene fra byrådet ledet av Høyre. På Romsås er 13 prosent Høyre-velgere. På Bygdøy 60 prosent.

Romsås (til venstre) får ingen lettelse i eiendomsskatten, mens folket på Bygdøy får de største lettelsene fra byrådet ledet av Høyre. På Romsås er 13 prosent Høyre-velgere. På Bygdøy 60 prosent.

Kasper Holgersen

torgny@lomedia.no

herman@lomedia.no

Tida er kommet for Høyre til å betale tilbake til sine velgere. I Oslo-budsjettet for 2025 kutter byrådet til sammen 80 millioner kroner i eiendomsskatten.

De står fast på at hele eiendomsskatten skal vekk innen 2027. Det er velgerne i valgkretsene med flest Høyre-stemmer, som også får den største skatteletten.

Skattelette til de rike

På halvøya Bygdøy bor en del av Norges rikeste. På Bygdøy er gjennomsnittsinntekten rett under én million kroner. Ved kommunevalget i fjor var det 1380 personer som stemte på Bygdøy skole. Over 60 prosent av Bygdøys velgere stemte på Høyre.

I denne valgkretsen vil gjennomsnittsvelgeren få 8900 kroner i skattelette fra Høyre-byrådet når eiendomsskatten er fjernet i 2027.

Slik har vi gått fram

Registeret over eiendomsskatten på hver enkelt eiendom, er offentlig. Vi har valgt vekk næringseiendommer, og sett på de 185.000 eiendommene som betaler 2,8 promille i eiendomsskatt.

Ut fra postnumrene har vi sortert eiendommene på valgkretser. Til sammen er det 101 valgkretser i Oslo.

Valgresultatet er offentlig og er lastet ned fra valgresultat.no. Fra valgresultatet har vi funnet både antall stemmeberettigede og hvor mange som har stemt Høyre i kommunevalget i 2023.

Så har vi summert eiendomsskatten i hver valgkrets, og delt på antall stemmeberettigede i valgkretsen. Da får vi gjennomsnittlig eiendomsskatt i valgkretsen.

For at det skal bli lettere å se mønsteret på kartet over lettelse i eiendomsskatten, har vi summert valgkretsen per bydel. Det er15 bydeler i Oslo.

På kartet over andel Høyre-stemmer har vi summert stemmene i valgkretsene og regnet ut Høyres oppslutning per bydel.

Grunnen til at vi har tatt utgangspunkt i valgkretsene, er at det gir et mer detaljert bilde enn om vi skulle regnet ut på bydel.

Ingen skattelette

På Romsås øverst i Groruddalen, er lønningene dårligere. Det går nesten tre Romsås-inntekter på en Bygdøy-inntekt. På Romsås er gjennomsnittsinntekten 376 000 kroner i året. Ved fjorårets kommunevalg var det 992 personer som stemte på Tiurleiken skole. Bare 13,4 prosent av dem foretrakk Høyre.

På Romsås er det ingen som får lettelse i eiendomsskatten.*

Krevende økonomisk situasjon

En av Høyres valgkampsaker har vært å fjerne skatten på eiendom. Innen 2027 skal den være helt borte, lovet byrådsleder Eirik Lae Solberg i forbindelse med at Oslos budsjett for 2025 ble lagt fram.

Da finansbyråd Hallstein Bjercke la fram budsjettet for Oslo kommune i 2025 sa han: «Det blågrønne byrådet legger fram sitt første budsjettforslag i en svært krevende økonomisk situasjon for Oslo. Store innsparinger må til for å få økonomien på rett kjøl.»

Til tross for «en svært krevende økonomisk situasjon» velger Høyre skattelette, og prioriterer sine egne velgere.

Høyre har lovt å fjerne all eiendomsskatt i Oslo innen 2027. Dette kartet viser den gjennomsnittelige eiendomsskatten i Oslos bydeler. Det er innbyggerne i de vestlige bydelene som betaler mest, og vil tjene på at Høyre fjerner denne skatten. Jo mørkere blå desto større skattelette. Grorud bydel er skravert for å synes på kartet.

Dette kartet viser andelen Høyre-stemmer ved kommunevalget i Oslo 2023 fordelt på bydel. Det følger samme mønsteret som hvem som får skattelette når eiendomsskatten forsvinner.. Jo mørkere blå desto større andel Høyre-velgere. Grorud bydel er skravert for å synes på kartet.

101 stemmekretser

FriFagbevegelse har tatt for seg stemmeresultatet i Oslos 101 stemmekretser. Vi har sett på hvor stor andel av stemmene Høyre fikk.

Så har vi plassert hvilke adresser som hører til hvilket stemmelokale. Deretter summerte vi hvor mye velgerne i hver stemmekrets betaler i eiendomsskatt. Da er det enkelt å regne ut hvor mye innbyggerne sparer i eiendomsskatt i hver valgkrets.

Mest skattelette

Siden antallet som sokner til hvert valglokale er ulikt, har vi delt denne summen på antall stemmeberettigede i valgkretsen.

Da har vi fått gjennomsnittlig skattelette per stemmeberettiget i hver valgkrets. Den viser stort samsvar mellom Høyre-velgere og skattelette.

Der det er høy andel Høyre-velgere er det også mest skattelette.

Mest kutt i øst

Leder i finanskomiteen i Oslo, Høyre-politikeren Merete Agerbak-Jensen, viser til hva Høyre gjorde i fjor.

Etter at Høyre og Venstre overtok byrådet i Oslo hevet de bunnfradraget for eiendomsskatten slik at færre betaler eiendomsskatt.

Dette førte ifølge Agerbak-Jensen til at det er innbyggerne i bydelene Alna, Søndre Nordstrand og Stovner som fikk størst reduksjon, mens innbyggerne i Vestre Aker, Nordre Aker og Ullern fikk minst.

– Virkeligheten i 2024 er dermed motsatt av det FriFagbevegelse beskriver, skriver hun i en e-post til oss.

Følger opp valgløfte

Høyre gikk til valg på å fjerne eiendomsskatten, og når de nå kutter eiendomsskatten fra 2,8 promille til 2,5 promille er det for å følge opp valgløftet.

– Det vil være til hjelp for alle som betaler, men naturlig nok blir utslaget størst for dem som i utgangspunktet betaler mest. I 2024 er det som nevnt omvendt. skriver hun.

Korrelasjonskoeffisienten

Korrelasjon er et statistisk mål på hvor mye to målbare størrelser henger sammen med hverandre.

Korrelasjon kalles også samvariasjon. I dagligtale kan man ofte bruke sammenheng eller statistisk sammenheng.

For å finne sammenhengen kan en regne ut en koeffisient, korrelasjonskoeffisient. Hvis denne er på -1, er det ingen samvariasjon. Hvis den er på +1, er variasjonene identiske.

Korrelasjonskoeffisienten mellom Høyre-stemmer og lettelse i eiendomsskatten er på 0,75. Det betyr at det er stor grad av samvariasjon.

Definisjonen av korrelasjon er fra Store norske leksikon

Uklokt og usosialt

Nestleder i finanskomiteen Marthe Scharning Lund fra Arbeiderpartiet skriver i en e-post at hun ikke har behov for å mene noe om folks beveggrunner for å stemme Høyre.

– Men dette viser jo fram hvordan den moderate eiendomsskatten som vi har argumentert for har en klar profil. For å si det sånn: Høyrebyrådets skattekutt er ikke mye til hjelp for de folkene i byen vår som sliter mest med å betale regningene sine akkurat nå.

– Byrådet sier byen er i en svært krevende økonomisk situasjon, like fullt prioritere byrådet skattelette til Høyres velgere. Er det klokt?

– Ikke bare er det uklokt – det er usosialt. Høyres løfte var at de kunne kutte i kommunens utgifter uten at det gikk utover tjenestene til folk. På budsjettet de nettopp la fram ser vi at dette var en bløff. Kuttene deres vil gå utover velferden til folk. Samtidig har de rukket å kutte flere hundre millioner i eiendomsskatten det siste året, sier Scharning Lund.

Høyre og eiendomsskatten per valgkrets. Tabellen er søkbar og en kan blad i den med piltastene. .


* Dersom en slår opp på Tiurleieken skole på Romsås vil en finne at de betaler igjennomsnitt 3 kroner i eiendomsskatt. 70 prosent av dette kommer fra tre eneboliger som en vanligvis ikke regnes som en del av Romsås-bebyggelsen.

Warning
Annonse
Annonse