JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SVs retning for 2020-tallet:

Hun skal snekre SVs program foran valget i 2021. Dette blir partiets viktigste saker

SV-nestleder Kirsti Bergstø vil ta et generaloppgjør med dominerende områder av markedsstyringen av velferden.
SV-nestleder Kirsti Bergstø ønsker å bli kvitt markedstenkningen i offentlig sektor og innføre en tillitsreform basert på nærhet til brukerne.

SV-nestleder Kirsti Bergstø ønsker å bli kvitt markedstenkningen i offentlig sektor og innføre en tillitsreform basert på nærhet til brukerne.

Werner Juvik

aslak@lomedia.no

Når SVs nestleder skal lede arbeidet med å utarbeide programmet partiet går til valg på i 2021 sammen med 14 andre kvinner og menn, er hun opptatt av at vi blir kvitt «markedsmekanismene som har spist seg inn i en stor del av offentlig sektor». Utfordringen blir å få en styringsmodell som sikrer folk nærhet til velferden.

– Det er viktig at folkene kommer først, at menneskene settes over markedsprinsippene og at de som jobber innenfor velferd opplever å ha tillit ovenfra og har rammer til å gjøre en god jobb. Vi må ta et generaloppgjør med markedsstyring innen dominerende deler av velferden, sier Kirsti Bergstø til FriFagbevegelse.

ph

Ønsker en tillitsreform

Med «dominerende områder» mener SV-nestlederen blant annet Nav, helsevesenet og helseforetakene. Organiseringen av Nav blir nemlig en del av det nye programarbeidet. Minst 85 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel som følge av at Nav siden 2012 har tolket EUs trygderegler for strengt. Minst 2.400 trygdemottakere har fått urettmessig krav om tilbakebetaling.

Partiet har altfor ofte hørt om fagfolk i Nav og på sykehus som forteller om hvordan målstyring, rapportering og kutt i budsjettene gjør det vanskelig å få gjort en jobb til alle som er avhengig av et velferdstilbud. De samme utfordringene, og hvordan velferdssystemet i Norge er organisert, gjelder også for skolen, politiet og barnevernet, ifølge SV-toppen.

– For å bevare velferden, sikre at ressursene brukes riktig og at faste ansatte ikke byttes ut med konsulenter på dårlige arbeidsavtaler, må vi få en tillitsreform i offentlig sektor, sier hun.

Fem viktige saker

Her er fem saker som kommer til å bli viktig i programarbeidet for partiet fram til valget i 2021:

• Økonomisk omfordeling som motsvar til økte forskjeller i makt og rikdom

• Mer felles eie som alternativ til privatisering av velferd, infrastruktur og naturressurser

• Nærhet i stedet for sentralisering

• Et organisert arbeidsliv med faste, hele stillinger, medbestemmelse og mer makt til tillitsvalgte

• Grønn ny deal som skal kutte utslipp, sikre natur, skape arbeidsplasser og redusere forskjeller

SV vil at velferden skal bygges på medbestemmelse og tillit til ansatte og borgere, ikke på kontroll, rangering og konkurranse. Ja til offentlige tjenester uten markedstenkning og velferd uten profitt er et mantra for partiet. Offentlig sektor skal være basert på nærhet til brukerne, respekt for fagfolk og involvering av de ansatte.

ph

– De ansatte er den viktigste ressursen. De må også få utvikle skolene, barnehagene, Nav og helsesektoren med sin kompetanse framfor mer styring ovenfra og ned, føyer Bergstø til.

Angrep fra flere hold

SV-nestlederen mener velferden blir angrepet fra flere fronter. Ikke bare av høyresidens «systematiske kutt» og regjeringens effektiviseringsreform (ABE). Reformen pålegger offentlige etater å kutte driftsbudsjettene med minst 0,5 prosent i året. Bergstø mener disse kuttene forringer velferden.

New Public Management (NPM) og en innføring av markedsprinsipper over tid er også en trussel for velferden, mener Bergstø. Hun vil at en styringsform som NPM, som siden 1980-tallet har hatt som mål å effektivisere offentlig sektor ved hjelp av styringsprinsipper fra privat sektor, må avvikles.

– Vi må skritt for skritt ta tilbake de områdene i offentlig sektor som er markedsstyrt. Det må gjøres sammen med fagforeningene. Arbeidet innebærer store endringer, men de er samtidig helt nødvendige. Det handler om hvordan folk skal få gjort en god jobb, hvordan vi skal bruke fellesskapets ressurser og hvordan mennesker blir møtt når de trenger hjelp og støtte, forklarer Bergstø.

Saken fortsetter under bildet.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) mener SVs måte å styre velferden på vil gi et dårligere tilbud til brukerne.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) mener SVs måte å styre velferden på vil gi et dårligere tilbud til brukerne.

Sissel M. Rasmussen

Tommel ned fra Frp

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeidskomiteen på Stortinget. Han sier at det er ingenting nytt i at «SV ønsker seg tilbake til monopolistiske systemer og avskaffe valgfrihet for brukere av offentlige tjenester».

– All erfaring tilsier at det gir et dårligere tilbud til den enkelte bruker, sier Wiborg til FriFagbevegelse.

– Selv ikke i Norge har vi ubegrenset med penger, og vi må sørge for at skattebetalernes penger brukes på en best mulig måte for at vi skal få mest mulig velferd ut av det vi har til rådighet, legger han til.

Ifølge Frp-politikeren vil SVs ønske om å avskaffe arbeidet med å effektivisere byråkratiet bare føre til mer sløsing av skattebetalernes penger.

– Dette er penger som blant annet kunne ha gått til bedre skole, barnehage og helse og omsorg, sier han.

Samler rødgrønn side

Det politiske landskapet etter valget i 2021 vil trolig se annerledes ut enn det gjør i dag. SV vil at de fem partiene i opposisjon skal samles om et tydelig alternativ til dagens regjering. Partiet begrunner det med at folk ønsker handling mot klimakrisen, sentraliseringen og forskjellene i samfunnet.

– Vi er opptatt av en bred tilnærming uten å lukke dørene for noen på venstresida, sier hun.

Utkastet til programmet skal bidra til et tydelig og konkretisert politisk budskap for SV, en avklart posisjon til konkurrerende partier og en tydelig rolle i arbeidet for å skifte regjering.

Skal kaste regjeringen

– Programmet vårt skal være et mobiliseringsgrunnlag for nødvendig forandring, omfordeling og utjevning av økonomisk makt og rikdom. I arbeidslivet må arbeidsfolk og tillitsvalgte få bedre vilkår. Diskusjonen om hvem som kommer i regjeringen avgjøres av valgresultatet og politiske forhandlinger i etterkant, men vi har ambisjoner om å få kastet regjeringen og å lage et nytt politisk flertall på Stortinget, sier Kirsti Bergstø.

I et snaut år fram til høsten 2020 skal SVs programkomité bruke på å legge fram et helhetlig forslag til nytt partiprogram. Programmet skal vedtas på SVs landsmøte våren 2021.

Annonse
Annonse