JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Hvem fikk størst lønnsøkning i 2022? Og hvem fikk lavere lønn?

Skuespillerne ble lønnstaperne i fjor. Samfunnsøkonomene er lønnsvinnere.
Skuespillerne kom dårlig ut på lønnsutviklinga i fjor. Bildet viser skuespiller Anne Ryg i rollen som kommunikasjonsrågiver Ellinor i Riksteatrets oppsetning av «Leve Posthornet».

Skuespillerne kom dårlig ut på lønnsutviklinga i fjor. Bildet viser skuespiller Anne Ryg i rollen som kommunikasjonsrågiver Ellinor i Riksteatrets oppsetning av «Leve Posthornet».

Ole Palmstrøm

torgny@lomedia.no

Mens de aller fleste arbeidstakere opplevd en lønnsvekst i fjor sammenlignet med 2021, er det en yrkesgruppe som skiller seg negativt ut og det er skuespillerne.

Den gjennomsnittlige månedslønna for en skuespiller falt i fjor med 3540 kroner, eller 7,1 % ifølge Statistisk sentralbyrå.

Forbundsleder Knut Alfsen i Norsk Skuespillerforbund forklarer nedgangen med at oppdragene har blitt kortere og kortere, og at skuespillerne går ledige i lengre tid mellom hver gang de har et oppdrag.

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Vinnerne

Lønnsvinnere i fjor er rådgivere og forskere innen samfunnsøkonomi. De har gjort et lønnsbyks på 17,1 prosent.

Gjennomsnittlig månedslønn for denne gruppa øker med 11840 kroner. Det gjør at månedslønna i gjennomsnitt blir 81460 kroner.

Styreleder i fagforbundet Samfunnsøkonomene, Jan Inge Eidem har ingen god forklaring på dette lønnshoppet. Men mener generelt at flere og flere får bruk samfunnsøkonomene, og de blir stadig viktigere i mane virksomheter.

Lønnsutviklingen

Her er en tabell som viser lønnsutviklingen i månedslønna for over 350 yrker fra 2021 til 2022. Multipliser med 12 for å få finne årslønna.

Tabellen er søkbar og det er også mulig å blad i tabellene og sortere dem alfabetisk eller etter verdier:

Månedslønnsendring fra 2021 til 2022

Warning
Annonse
Annonse