JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen 2021:

Hver tredje delegat til LO-kongressen er fra Fagforbundet

Fagforbundet er desidert størst av LO-forbundene. Det vil også neste års LO-kongress få merke.
Fra venstre Roar Øverås, Tina P. Stenkløv og Ørjan Høvik mener det ikke er noe problem at Fagforbundet blir så mektige på LO-kongressen.

Fra venstre Roar Øverås, Tina P. Stenkløv og Ørjan Høvik mener det ikke er noe problem at Fagforbundet blir så mektige på LO-kongressen.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

LO-kongressen – hvis den kan gå som planlagt til våren – skal arrangeres fra 3. mai til 7. mai neste år. Da er det fire år siden den forrige.

Fordelingen av de valgte delegatene skjer blant annet på bakgrunn av forbundenes størrelse. Medlemstall oppgitt i forbindelse med kontingentavregningen til LO for 2019 som gjelder.

Av de 260 delegatene fra forbundene, har Fagforbundet alene fått hele 93 representanter. Det er nesten dobbelt så mange som det nest største forbundet, Fellesforbundet, som har 49.

Hvis de to forbundene «rotter» seg sammen kan de bestemme hva de vil.

Hvordan skal LO-kongressen gjennomføres? Her er fem alternativer

Ikke alvorlig, men …

Tre medlemmer av Fagforbundet, som deltok på regionkonferansen til LO Trøndelag onsdag, ser det ikke som alvorlig for organisasjonen LO at et forbund er så dominerende som deres eget.

– Vi er på LO-kongressen for å gjøre det beste for LO. Vi er ikke der for å fremme vårt eget forbund først og fremst. Vi har mye makt. Vi er store og tunge, og ja, vi er en maktfaktor. Det er kjøttvekta som teller, sier Roar Øverås til FriFagbevegelse.

Han tror ikke det skyldes at andre forbund er for lite flinke til å verve medlemmer eller gjør en for dårlig jobb.

– Vi har mye å lære av andre forbund, vi. Fellesforbundet er sterke de også, mener Øverås.

– Det kan kanskje diskuteres om vi har for stor makt, selv om du ikke skal skrive det på trykk, sier Tina Paulsen Stenkløv til FriFagbevegelse.

– Når det er sagt, er den store fordelen til Fagforbundet at vi representerer hele arbeidsplassen der vi jobber. Om du er helsefagarbeider, sykepleier, vaktmester, eller sitter i administrasjonen. Vi tar vare på alle. Vi representerer veldig mange yrkesgrupper på LO-kongressen, sier Tina.

Fagforbundet har nesten 400.000 medlemmer og har medlemmer i nærmere 180 forskjellige yrker.

– Offentlig sektor er en veldig stor sektor, poengterer Ørjan Høvik.

– Fagbevegelsen er i bevegelse hele tiden. Alle forbundene må stå sammen. Det er ingen konkurranse. Vi må komme fram til det beste for medlemmene i alle sektoren uavhengig av hvilket forbund vi kommer fra, sier Tina Paulsen Stenkløv.

Dette må du vite om LO-kongressen

To nye forbund

Siden forrige kongress er det kommet inn to nye forbund med rett til representasjon på kongressen i 2017: Norsk Sjøoffisersforbund og Norske Dramatikeres Forbund.

Samtidig har Post- og kommunikasjonsforbundet (Postkom) gått inn i Fagforbundet, og Transportarbeiderne inn i Fellesforbundet.

Musikernes fellesorganisasjon(MFO) er blitt til Creo – forbundet for kunst og kultur.

Forfatterforbundet ble LO-medlem i februar 2020, og vil derfor komme med første gang i 2025.

I tillegg er det altså 40 representanter fra regionene. Men også her vil Fagforbundet være godt representert.

Fordelingen av representanter fra fylkene er gjort med basis i medlemsstatistikk fra LOfavør per 31-. desember 2019.

Av regionene er Viken desidert største med åtte representanter på kongressen. Vestland følger med 5, Oslo 4, Innlandet 4, Trøndelag 4, Rogaland 3, Nordland 3, Vestfold og Telemark 3, Møre og Romsdal 2. Agder 2 og Troms og Finnmark 2.

Slik fordeles de 260 forbundsrepresentantene:

Fagforbundet 93

Fellesforbundet 49

Handel og Kontor 24

Industri Energi 15

NTL 13

EL og IT Forbundet 11

Norsk Arbeidsmandsforbund 11

Fellesorganisasjonen 9

NNN 7

FLT 6

Norsk Sjømannsforbund 3

Creo 3

Norsk Jernbaneforbund 2

Norges Offisersforbund 2

Norsk Sjøoffisersforbund 2

Skolenes landsforbund 2

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund 1

NISO 1

Norsk Lokomotivmannsforbund 1

Norsk Flygerforbund 1

Norsk Kabinforening 1

APF 1

Norsk Manuellterapiforening 1

Norske Dramatikeres Forbund 1

Warning
Annonse
Annonse