JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Hvit mann på 51 år: Det er gjennomsnittpersonen som skal vedta LOs politikk de neste tre årene

315 delegater samles på LO-kongressen. Den eldste er 81 år, mens de to yngste er 23.
315 delegater samles på LO-kongressen. Den eldste er 81 år, mens de to yngste er 23.

315 delegater samles på LO-kongressen. Den eldste er 81 år, mens de to yngste er 23.

Erlend Angelo

ragnhild@lomedia.no

torgny@lomedia.no

Så braker det løs. På LO-kongressen, som starter i dag og pågår gjennom hele arbeidsuka, skal Norges største arbeidstakerorganisasjon stake ut kursen for de neste tre årene. Kongressen består av 300 valgte representanter i tillegg til de 15 faste medlemmene av LOs sekretariat.

Men hvem er de 315 som til sammen utgjør LOs høyeste organ, og hvilken bakgrunn har de? Det har FriFagbevegelse kartlagt.

Her finner du en samlet oversikt over alle delegatene til LO-kongressen

En tredel av delegatene kommer fra Fagforbundet

Foruten de 15 faste medlemmene i LOs sekretariat, møter 260 delegater som er valgt av de enkelte forbundene. I tillegg kommer 40 delegater som er valgt fra LOs regioner. 315 representanter til sammen, altså.

Alle forbund skal ha minst én representant. Utover det blir forbundenes representanter fordelt etter hvor mange medlemmer forbundene har.

LOs største forbund har den desidert største gjengen i salen. I alt 106 av 315 delegater kommer fra Fagforbundet.

92 av dem er valgt som delegater av forbundet selv. I tillegg kommer 11 Fagforbundet-representanter som er valgt inn fra regionene, og tre fra Fagforbundets ledelse, som sitter i LOs sekretariat.

Fellesforbundet, som er det nest største forbundet, har i alt 69 delegater hvis en teller med dem som er valgt inn fra fylkene.

I motsatt ende finner vi flere forbund med bare én eneste delegat. Det gjelder blant annet Erlend Hanstveit fra NISO, Yngve Carlsen fra Norsk Flygerforbund, og Ellisiv Lindkvist fra Norske Dramatikeres Forbund.

Hva er LO-kongressen? Vi gir deg svarene

Nesten seks av ti er menn

Mennene er i flertall på kongressen. Av de 315 tillitsvalgte som møter på kongressen, er 58 prosent menn. Om lag fire av ti delegater er altså kvinner.

Delegater kjønn

Flertallet har passert 50 år

De 315 delegatene er også godt voksne – i gjennomsnitt 51 år. Kun 11 delegater er under 30 år.

120 delegater – eller nesten fire av ti – befinner seg i femtiårene. 72 delegater er i 60-årene. Dermed er drøyt 60 prosent av delegatene eldre enn 50 år.

Delegater etter alder

Kongressens eldste representant er Kjell Willy Engebretsen på 81 år, som leder pensjonistutvalget i Fagforbundet Oslo.

Espen Amundsen fra Handel og Kontor og Rikke Emilie Jacobsen fra Fellesforbundet er derimot kongressens yngste. De er begge 23 år.

Mange er på kongress på første gang

Selv om det er mye livserfaring på kongressen, er det mange som er delegater til LOs kongress for første gang.

FriFagbevegelse har nemlig spurt delegatene hvor mange ganger tidligere de har deltatt på kongressen. Her er det omtrent like mange nye som det er mer erfarne delegater.

Av 271 som har svart, er det 131 som ikke har deltatt tidligere. 140 har vært med minst én gang før.

Trond Helland, regionleder i Fagforbundet Rogaland, er kongressens ubestridte veteran. LO-kongressen 2022 blir hans åttende kongress. Han deltok på sin første kongress i 1993 og har vært på alle kongressene siden den gang, forteller Helland.

Det er få med innvandrerbakgrunn 

I forslaget til LOs nye organisasjonsprogram, står det at LO vil «bidra til at forbundene i større grad rekrutterer og skolerer medlemmer og tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn». Men på LOs egen kongress er det fortsatt et lite stykke igjen før forsamlingen kan sies å speile befolkningen.

På kongressen er det 12 delegater med innvandrerbakgrunn fra land utenfor Vest-Europa og USA. Det er altså færre enn 4 prosent av representantene som enten selv har innvandret til Norge, eller som er født og oppvokst i Norge med to foreldre som er innvandrere.

Sammenligner vi med befolkningen generelt, er det rundt 11 prosent som har innvandrerbakgrunn fra land i Asia, Afrika, Latin-Amerika eller Europa utenfor EU/EØS-området.

Én av fire er aktive i partipolitikk

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Fagforbundets Mette Nord og Fellesforbundets forbundsleder Jørn Eggum sitter alle i Arbeiderpartiets sentralstyre. Men de er ikke de eneste med partipolitiske verv på delegatlisten.

Av 269 som har svart, oppgir 76 å ha partipolitiske verv. Det betyr at litt mer enn hver fjerde delegat har ett eller annet politisk verv, enten det er i lokalpolitikken, i fylkespolitikken eller nasjonalt.

Warning
Annonse
Annonse