JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jernbane

Ingen dialog mellom Norge og EU om togprivatisering

«En rask dialog med EU» for å stanse konkurranseutsetting i togtrafikken, lovte regjeringen i 2021. To år senere er det ingen dialog.
På julaften går overgangsperioden ut. 

På julaften går overgangsperioden ut. 

Tormod Ytrehus

bibiana.dahle.piene@ntb.no

EU-kommisjonen har verken mottatt brev eller andre forespørsler fra Norge om en slik dialog, får NTB opplyst av en talsperson for EU-kommisjonen.

EUs fjerde jernbanepakke innebærer at Norge må konkurranseutsette all togtrafikk etter julaften 2023.

Ifølge kommisjonens talsperson trådte regelverket for Norges del i kraft allerede 1. juni i fjor.

Brukt unntaksmuligheter

Seniorrådgiver Kjell Brataas i Samferdselsdepartementet opplyser til NTB at de til nå har brukt gjeldende unntaksmuligheter til å direktetildele persontogkontraktene på Østlandet.

– Mens vi har fått disse kontraktene på plass, har det ikke vært noen egen kontakt med EU-siden om bruken av unntak for å kunne direktetildele i fremtiden, sier han.

Han kommer også med samme forklaring som han ga i november i fjor, nemlig at Norges ønske om unntak fra konkurranseutsettingen ble formidlet på et digitalt møte i jernbanekomiteen i EU-kommisjonen i februar 2022.

– I dette møtet fikk Norges representanter positiv tilbakemelding fra kommisjonen om at de er åpne for å diskutere nærmere hvordan unntaksreglene kan anvendes med tanke på norske forhold, sier Brataas.

– Vi vurderer nå videre dialog om dette.

Utløper på julaften

I EUs fjerde jernbanepakke lå det muligheter til å få unntak fra konkurranseutsettingen gjennom direktetildeling til offentlige togselskaper i en overgangsperiode.

Men denne overgangsperioden utløper altså på julaften.

Regjeringen har ønsket et permanent unntak.

I Hurdalsplattformen slo Arbeiderpartiet og Senterpartiet fast at de «så raskt som mulig» skulle gå i dialog med EU for å sikre seg dette.

Warning
Annonse
Annonse