JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen vil snakke om klimaopprør

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne ber NTL og Fagforbundet gjøre klimaopprør mot LO-ledelsen. Ingen av forbundene vil uttale seg.
Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne utfordrer NTL og Fagforbundet til klimaopprør, men ingen av forbundene vil kommentere utfordringen.

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne utfordrer NTL og Fagforbundet til klimaopprør, men ingen av forbundene vil kommentere utfordringen.

Tri Nguyen Dinh

anne.siri.rena@lomedia.no

I onsdagens Klassekampen sier Miljøpartiet De Grønnes (MDG) stortingsrepresentant at det må bli en slutt på at det store flertallet i LO sitter og ser på at ledelsen lar seg kuppe av oljebransjen. Han ber "klimavennene" i LO om å gjøre opprør.

– Fagforbundet er LOs største forbund og ønsker en helt annen klimapolitikk enn LOs ledelse. Vi etterlyser at de og forbund som NTL gjør opprør mot ledelsen og krever gjennomslag i klimapolitikken, sa Hansson til Klassekampen.

Fagforbundet ønsker ikke å uttale seg i saken, i følge informasjonssjef Tone Zander. NTL vil heller ikke kommentere, sier leder John Leirvaag.

Offensive på papiret

Både Fagforbundet, LOs største forbund, og NTL, ønsker til dels en helt annen klimapolitikk enn det LOs ledelse gjør.

Fagforbundet har forpliktet seg til et omfattende arbeid med miljø og klima i eget prinsipp- og handlingsprogram for perioden 2013-2017. NTL er også svært offensiv i sitt utkast til eget program for 2015-2018.

Fagforbundets leder Mette Nord deltar torsdag i denne uka på startskuddet for underskriftsaksjonen "Brems norsk oljeutvinning – 100 000 klimajobber nå". Underskriftene skal overleveres Siv Jensen og Erna Solberg på en stor klimakonferanse i mars. NTL Sentralforvaltningen og LO Oslo er medlemmer av Klimavalgalliansen, en uavhengig allianse som jobber for å få klima høyere opp på den politiske dagsordenen.

Men ingen vil altså kommentere utspillet fra Hansson.

Sa det samme for ett år siden

– Når LO snur, da vil samfunnet for øvrig snu. Tenk om vi får med oss LO og Arbeiderpartiet!

Snart ett år har gått siden Rasmus Hansson overfor frifagbevegelse.no betegnet LO som en av de aller viktigste aktørene i norsk miljø- og klimapolitikk.

Les artikkelen her.

Da var MDG-politikeren nyvalgt representant på Stortinget. Han var også invitert til å snakke på LO Stats årlige konferanse på Gol, der miljø og klima var et av hovedtemaene.

– LO må bli en pådriver for en styrt endring av norsk næringsliv fra å være så oljeavhengig som den er nå, til å basere seg på fornybar virksomhet. Dette er politikk, og norske politikere lytter til LO, fortsatte Hansson høsten 2013.

Denne uka skrev LOs Gerd Kristiansen og NHOs Kristin Skogen Lund en kronikk der de advarte mot å kutte for mye i klimagassutslippene på hjemmebane. Teksten stod på trykk i VG tirsdag, og fikk blant andre Hansson til å se rødt.

Ønsker at LO tar debatten

Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet var også gjest på LO Stats Kartellkonferansen på Gol i fjor høst. Senere ble organisasjonen invitert til å gi innspill til LOs klimastrategiske plan som kom i juni. I november deltar Haltbrekken på NTLs landsmøte. Han sier de ofte har kontakt både med Fagforbundet og med NTL. I år samarbeidet de om et klimaseminar på Litteraturhuset i Oslo, noe som skal gjentas også neste år.

– Vi skulle også gjerne hatt jevn dialog med LOs ledelse, kommenterer Haltbrekken.

Han presiserer at Naturvernforbundet og LO har vært allierte i viktige saker som rushtidsavgift og kollektivtrafikk. Sistnevnte er i følge Haltbrekken det viktigste virkemiddelet for å redusere biltrafikken.

– Ser dere på LO som en fiende i klimapolitikken?

– Nei, det gjør vi ikke. Men vi skulle ønske at større deler av LO var villig til å ta debatten om elefanten i rommet, nemlig hvordan verden skal klare å la store deler av de fossile ressursene bli liggende.

– Når LO snur, da vil samfunnet for øvrig snu. Tenk om vi får med oss LO og Arbeiderpartiet!

Rasmus Hansson (MDG) til frifagbevegelse for ett år siden

Annonse
Annonse