JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skatt på personalbilletter:

Ingjerd (78) mistet frikortet på tog fordi hun ikke har app. Nå har samferdselsministeren en løsning

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) åpner nå opp for at Ingjerd Sveen fra Drammen skal kunne reise gratis med tog uten app.
SA FRA: Ingjerd Sveen fra Drammen sa fra om at hun mistet frikortet siden hun ikke bruker apper. Nå får hun frikort likevel.

SA FRA: Ingjerd Sveen fra Drammen sa fra om at hun mistet frikortet siden hun ikke bruker apper. Nå får hun frikort likevel.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Fra 1. juli 2020 må Bane NOR innberette den økonomiske fordelen som personalbillettordningen representerer. Dette vil også gjelde for pensjonister og enker eller enkemenn etter tidligere ansatte.

Fysiske reisekort skal ikke kunne brukes lenger, fikk Ingjerd Sveen brev om i posten. Billettene blir nå kun gjort tilgjengelig gjennom Vy-appen.

Samtidig innføres det en egenandel på 250 kroner, som må betales før den elektroniske personalbilletten blir tilgjengelig.

p

Dermed må man altså ha app for å kunne dra nytte av fribillettene. Dette rammer blant annet Ingjerd Sveen (78) fra Drammen og mannen Kjell Martin.

– Det er smålig

Arbeiderparti-representantene Ingrid Heggø og Lise Christoffersen synes dette er smålig av regjeringen.

– Det er innlysende at de som er pensjonister har hatt dette som en del av sin lønn. De kan heller ikke lenger forhandle om lønn, sier Ingrid Heggø til FriFagbevegelse.

Hun mener dessuten at å bruke en app til dette formålet strider med lov om bruk av kontanter.

Hennes kollega på Stortinget, Lise Christoffersen, utfordret derfor samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) til å se på alternative løsninger som er bedre tilpasset pensjonerte jernbanefolks behov.

p

– Digitalisering av offentlig sektor er på mange måter et gode, både for bruker og forvaltning. Men ikke for alle brukere, Særlig ikke for dem som ikke er digitale. Det gjelder mange eldre, men også en del yngre, mener Lise Christoffersen.

– En alternativ måte å sikre Skatteetaten nødvendige opplysninger om fordel som skal beskattes kan være å bruke de digitale billettkontrollsystemene som allerede finnes på konduktørenes hånd til en innberetning fra togselskapene, i stedet for fra den enkelte passasjer, mener hun.

Samferdselsminister Jon Georg Dale avviser i sitt svar en slik ordning, fordi den ikke lar seg gjennomføre.

Her er løsningen

Men statsråden kommer likevel Ingjerd Sveen litt i møte:

– Målsettingen er at flest mulig skal kunne benytte sin personlig profil i en app for å unngå ekstra administrasjon som følge av de nye skattereglene. Entur vil likevel tilby en manuell løsning for dem som ikke har mulighet til eller ønsker å benytte smarttelefon eller nettbrett, heter det i svaret hans.

p

– Løsningen forutsetter at billetten blir bestilt gjennom kundesenteret til Entur i forkant av en reise, og at billetten blir hentet ut via aktivering av et reisekort i form av papirbillett på en automat eller at den blir sendt på epost. På enkelte større stasjoner kan dessuten billetten hentes ut via betjent billettsalg, skriver han i svaret.

Han presiserer at det for å oppfylle de nye kravene i skattereglene ikke lenger vil være mulig å gå om bord i toget uten validert billett ved bruk av personalbillett til private reiser.

– Salgsterminalene til personalet om bord i toget har ikke tilstrekkelig funksjon til å håndtere salg av personalbilletter som knyttes opp mot en personlig profil som registrerer skatteformål, skriver han.

Lise Christoffersen håper dette er en løsning for Ingjerd.

– Det viser også at det faktisk lønner seg å si fra, sier Christoffersen til FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse