JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Midtøsten

Israel aksjonerte mot palestinske menneskerettsorganisasjoner: – Skremmende opptrapping, sier LO

Israelske soldater ransaket og stengte kontorene til seks palestinske menneskerettsorganisasjoner. Raidet har skapt sterke reaksjoner.
Det skadede kontoret til Union of Palestinian Women's Committees etter raidet.

Det skadede kontoret til Union of Palestinian Women's Committees etter raidet.

ATEF SAFADI/EPA/NTB

yngvil@lomedia.no

– Angrepet mot de palestinske organisasjonene er et grovt brudd på FNs resolusjoner om beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere, skriver LO-nestleder Steinar Krogstad i en epost til FriFagbevegelse.

LO reagerer kraftig på den israelske hærens aksjoner i går morges. Da slo israelske soldater til mot flere palestinske organisasjoner i Ramallah på den okkuperte Vestbredden, sprengte dører, gjennomsøkte kontorer og forseglet deretter dørene.

– Skremmende opptrapping, sier LO-nestleder Steinar Krogstad om gårsdagens israelske aksjoner mot rettighetsorganisasjonene.

– Israel bruker stadig sterkere midler for å kneble kritikere og umuliggjøre kartlegging av brudd på palestinernes menneskerettigheter, uttaler han til FriFagbevegelse.

LO-nestlederen mener dette ser ut som et forsøk på å hindre Den internasjonale straffedomstolen i Haags etterforskning av Israel.

KRITIKK: LO-nestleder Steinar Krogstad mener Israel stadig bruker sterkere midler for å kneble kritikere og umuliggjøre kartlegging av brudd på palestinernes menneskerettigheter. Han mener Norge må bruke plassen i Sikkerhetsrådet til å ta opp brudd på sivile og barns rettigheter.

KRITIKK: LO-nestleder Steinar Krogstad mener Israel stadig bruker sterkere midler for å kneble kritikere og umuliggjøre kartlegging av brudd på palestinernes menneskerettigheter. Han mener Norge må bruke plassen i Sikkerhetsrådet til å ta opp brudd på sivile og barns rettigheter.

Sissel M. Rasmussen

Steinar Krogstad har overtatt ansvaret for LO-ledelsens internasjonale arbeid.

Mye delt: LO vil ha full boikott av Israel – LO-kongressen vedtok 14 konkrete tiltak som skal presse Israel til å etterleve folkeretten

Israel hevder «terrorgruppe» har kontrollen

Israelske myndigheter har siden i fjor hevdet at seks palestinske organisasjoner som jobber med menneskerettigheter, og for barn, kvinner og bønder, er kontrollert av en «terrorgruppe». Israel hevder det lille palestinske partiet Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) kontrollerer de seks organisasjonene, noe de seks avviser på det sterkeste.

PFLP har en væpnet fløy, som har utført angrep mot israelere. De sto blant annet bak en rekke flykapringer for rundt 50 år siden.

Derfor har Israel satt sitt terrorstempel på organisasjonene, men har ikke lagt fram beviser for dette som har overbevist verken EU eller Norge, som fortsatt støtter flere av organisasjonene med bistandspenger.

Utenriksministeren er «opprørt»

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun er «opprørt» over Israels framferd mot de palestinske organisasjonene.

Norsk Folkehjelp samarbeider med flere av organisasjonene og ber Norge om å fordømme Israels aksjoner.

– Vår frykt er at hvis ikke Israel nå møtes med kraftig motbør fra det internasjonale samfunnet, så er neste steg å fengsle ledelse og ansatte i disse organisasjonene, sier generalsekretær Henriette Westhrin til NTB.

– Norge og resten av verden har vært sene og svake i reaksjonene mot Israel. Det gjør at Israel kommer til å gå lenger og lenger hvis vi ikke gjør noe nå. Nå må Norge reagere raskt og tydelig, ved både å fordømme angrepet på disse viktige rettighetsorganisasjonene, kreve at Israel hever terrorstemplingen, samt ta dette opp i Sikkerhetsrådet, sier hun til NTB.

LO mener utenriksministeren har reagert «tydelig» på det LO kaller «Israels overgrep mot det palestinske sivilsamfunnet».

LOs Steinar Krogstad viser til regjeringsplattformen der det står at Norge skal bruke plassen i FNs sikkerhetsråd til å beskytte sivile og barns rettigheter i krig og konflikt og til å forsterke folkeretten.

LO vil følge opp saken med våre fagforeningskollegaer i andre land, både i Israel og USA, og gjennom vår internasjonale paraplyorganisasjon, International Trade Union Confederation (ITUC).

– Ingen konsekvenser for okkupanten

– Igjen ser vi at palestinske menneskerettigheter og deres forsvarere angripes uten at det får konsekvenser for okkupanten, sier Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen i Norge, i en pressemelding.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt burde vært hardere i ordbruken, mener Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen i Norge.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt burde vært hardere i ordbruken, mener Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen i Norge.

André Kjernsli

Hun mener utenriksminister Anniken Huitfeldt burde vært hardere i ordbruken.

– Det holder ikke. Norske myndigheter må fordømme angrepene på palestinsk sivilsamfunn og kreve at Israel umiddelbart hever den grunnløse terrorstemplingen av menneskerettighetsforsvarere. Det er ikke nok at Huitfeldt uttrykker bekymring og er opprørt, sier Khateeb.

Khateeb mener utenriksministeren må kalle den israelske ambassadøren inn på teppet.

– Kriminaliseringen og terroriseringen av palestinske organisasjoner må få konsekvenser for Israel. Huitfeldt har sagt at Norge opprettholder pengestøtten til menneskerettighetsorganisasjonen Al Haq, men det hjelper ikke når organisasjonen blir stengt ned og deres ansatte risikerer å bli fengslet, fastslår Khateeb.

Annonse
Annonse