JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Histadrut:

Israelsk LO har vervet mer enn 5000 palestinske arbeidere

I sommer har israelsk LO, Histadrut, vervet mer enn 5000 palestinere som jobber i bygg og anlegg i Israel.
KONTROLL: Arbeiderovergang til Israel ved Tulkarem nordvest på Vestbredden . De første palestinske arbeiderne møter opp allerede ved midnatt, mens de fleste kommer mellom tre og fem om morgenen.

KONTROLL: Arbeiderovergang til Israel ved Tulkarem nordvest på Vestbredden . De første palestinske arbeiderne møter opp allerede ved midnatt, mens de fleste kommer mellom tre og fem om morgenen.

Roy Ervin Solstad

sym@lomedia.no

Tidligere i år truet Histadrut med å gjennomføre generalstreik med krav om å bedre forholdene og arbeidernes sikkerhet i bygg- og anleggsbransjen. Dette ble fulgt opp med en offensiv for å organisere bransjen.

En åpenbar målgruppe var de rundt 80.000 palestinske arbeiderene som daglig krysser grensen for å arbeide i Israel. De fleste jobber i bygg og anlegg til lønninger som ligger langt under hva allerede lavlønte israelske arbeidere får, skriver den Histadrut-eide nettavisa Davar.

p

Morgenaksjoner

I løpet av ti dager snakket aksjonister fra Histadrut med rundt 15.000 palestinske arbeidere som krysset sjekkpunktene fra Vestbredden.

Ifølge leder for aksjonen, Nahad Sharliya, ble det samlet inn en mengde informasjon om brudd på israelske lover og en rekke andre utfordringer palestinske arbeidere møter.

– Dette er problemer vi er nødt til å håndtere, sier han til Davart.

Avisa skriver at palestinske arbeidere verken får sykepenger eller feriedager. Og de palestinerne som ikke har arbeidstillatelse er dessuten ikke omfattet av skade- og ulykkesforsikringer. Det innebærer at de selv må betale for eventuell behandling hvis de blir skadet på jobben.

Salg av tillatelser

Det er ingen selvfølge å få arbeidstillatelse. Av sikkerhetsgrunner prioriterer israelske myndigheter eldre, gifte arbeidere som har familie boende i Palestina. Man vurderer at disse i mindre grad enn andre vil delta i terroristaksjoner.

Selve arbeidstillatelsen er det derimot den israelske arbeidsgiveren som får. Det er arbeidsgiver som organiserer transport fra grensen og er ansvarlig for arbeiderens velferd.

Ifølge Davar er ofte tidsrammen for avtalen lengre enn ansettelsesforholdet. Det betyr at arbeidsgiver selger tillatelsen til den palestinske arbeideren som da kan fortsette å jobbe i Israel.

Disse arbeidstakerne blir ofte grovt utnyttet av sin nye arbeidsgiver som vet at personen er sårbar. De har ingen forsikringsordninger, ingen pensjon og de må ofte selv betale for reisen til og fra grensen.

Solidaritet eller propaganda

– En arbeider er en arbeider, uansett hvor han kommer fra, og har krav på sine rettigheter, fastslår Sharliya.

Men israelsk fagbevegelse har også egeninteresse av å aksjonere mot arbeidsforholdene til palestinske arbeidere. Sosial dumping undergraver lønns- og arbeidsvilkår i resten av arbeidslivet.

p

Ifølge Davart har Histadrut et godt og stabilt samarbeid med palestinsk LO, PGFTU. Histadrut-kampanjen rettet mot de palestinske arbeiderne, ble derimot betraktet som propaganda av blant annet fagforbundet til palestinske journalister, skriver avisa.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse