JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn:

Jørn Prangerød slutter i Fellesforbundet. Blir ny leder i Biomarint forum

Jørn Prangerød (53) har takket ja til å bli daglig leder i nystartede Biomarint Forum. Dermed takker han av etter 10 år i Fellesforbundet.
Jørn Prangerød går fra Fellesforbundet til Biomarint Forum.

Jørn Prangerød går fra Fellesforbundet til Biomarint Forum.

pressefoto

helge@lomedia.no

Biomarint Forum skal ikke forveksles med det «gamle» Biomarint Forum, som ble startet for rundt 20 år siden. Det er her snakk om et helt nytt og bredt samarbeid mellom arbeidstaker- og arbeidsgiversiden i den marine verdikjeden med LO, NHO, Norges Fiskarlag, NNN, Sjømannsforbundet, Sjøoffisersforbundet, Industri Energi, Norsk Industri, Fiskebåt, Sjømat Norge og Fellesforbundet.

Jørn Prangerød skal lede sekretariatet for organisasjonen, og starter i sin ny jobb 15. august.

Dagen etter er det en stor åpningsmarkering under Arendalsuka med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, NHO-leder Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som allerede påmeldte hedersgjester.

Utvikle politikk

Prangerød går inn i jobben med store målsettinger.

– Jeg har en ambisjon om at vi skal klare å samarbeide enda bedre i hele verdikjeden og at vi sammen kan utvikle politikk som tar oss lenger enn minste felles multiplum, sier Jørn Prangerød til FriFagbevegelse.

Selv har han jobbet mye med KonKraft, en tilsvarende samarbeidsarena med Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund, NHO, Fellesforbundet, Industri Energi og LO sammen på lag.

Et annet tilsvarende samarbeidsorgan er Krafttak, som representerer arbeidsgivere og arbeidstakere innen kraft og industri.

Før han kom til Fellesforbundet hadde Prangerød stillingen som daglig leder i Maritimt Forum.

Et skritt videre

Foreløpig blir Prangerød alene på kontoret, men det skal etableres et arbeidsutvalg med en representant fra hver organisasjon, og det er lagt opp til såkalte eiermøter med lederne av de forskjellige organisasjonene minst to ganger i året.

Målet er å utvikle felles politikk på bakgrunn av politikken til hver enkelt av organisasjonene.

Biomarint Forum omfatter all næringsaktivitet og utvikling knyttet til de marine ressursene i havet og ønsker å skape økte verdier og flere arbeidsplasser med ordnede lønns- og arbeidsforhold i alle deler av verdikjeden. Og skal jobbe for økt oppmerksomhet og forståelse for at en aktiv biomarin politikk er en viktig del av den grønne omstillingen og et viktig bidrag til eksport av sjømat til en verden som er på randen av en gryende matvarekrise,

– Målet er at vi gjennom dette samarbeidet skal ta næringen enda et skritt videre. Et djervt mål er at vi skal sørge for å mette verden. To prosent av verdens matinntak er i dag sjømat. Med en gryende matvarekrise i verden, vil det være stort behov for biomaritime proteiner både i Norge og resten av verden, sier Jørn Prangerød.

Viktige biomaritime næringer er for eksempel alt fra tradisjonelt fiske, havbruk, fiskemel og fiskeoljer til foredling og industri.

Spennende muligheter

– I tillegg er det mange nye og spennende muligheter innen utvikling av alger, tang og tare blant mye annet. Havbruk til havs vil for eksempel gi store muligheter for den ledende teknologien og leverandørindustrien vi har i Norge, understreker Prangerød.

I sin Facebook-profil takker Prangerød for samarbeidet så langt til alle gode kollegaer og tillitsvalgte i Fellesforbundet, LO og andre forbund og til de han har hatt med å gjøre i blant annet KonKraft, Maritimt Forum, Verdikjeden skog og tre, forsvarsindustrien, på Stortinget og i regjeringsapparatet.

– Takk for tilliten Arve Bakke og Jørn Eggum, for at jeg har fått jobbe med så mange spennende og viktige oppgaver. Det å representere Fellesforbundet i forskjellige sammenhenger har vært en ære, skriver han.

Annonse
Annonse