JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kabinansatte og piloter aksjonerte foran Stortinget

Ansatte i luftfarten kan settes til å takle de mest kritiske situasjoner etter å ha vært våkne i nær et døgn. I dag aksjonerte de foran Stortinget.
TRYGGHET FØRST: Piloter og kabinansatte demonstrerer for en tryggere arbeidshverdag.

TRYGGHET FØRST: Piloter og kabinansatte demonstrerer for en tryggere arbeidshverdag.

Tri Nguyen Dinh

stig@lomedia.no

Det er ikke de som er oftest å se med paroler og politiske aksjoner. Men tirsdag stilte luftfartens ansatte seg opp foran Stortinget.

– Vi frykter at Norge skal bli smutthullet som legger til rette for useriøse aktører. Ansatte i luften skal også være en del av et ansvarlig norsk arbeidsliv, omfattet av trepartsmodellen, med rettigheter og plikter som samfunnsborgere. Nå vil vi utfordre norske politikere når det gjelder en luftfartspolitikk som ikke undergraver dette, sier Rune Sundland til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er nestleder i Norske SAS-flygeres forening, og var sentral i opplegget rundt tirsdagens markering som samlet hele 19 foreninger blant piloter og kabinansatte. Her var SAS-ansatte i full harmoni med ansatte fra Norwegian.

Krever klarere politikk

Sundland mener norsk luftfartspolitikk må være klar, tydelig og ansvarlig, og praktiseres gjennom regulering og tilsyn.

De luftfartsansatte viser til at kabinansatte og piloter innenfor regelverket kan settes til å håndtere de mest krevende og kritiske situasjoner etter å ha jobbet i 15 timer uten pause, og etter å vært våkne i nær et døgn i forbindelse med vaktordninger.

– Norske myndigheter må innta en aktiv rolle og medvirke til en ansvarlig og samordnet europeisk luftfartspolitikk. Sunn og hensiktsmessig konkurranse fordrer klare regler og en myndig dommer, framholder Rune Sundland.

– Bransje uten kontroll

De streikende, som representerer totalt 6.000 luftfartsansatte, mener situasjonen for bransjen på mange områder er ute av kontroll. Det kom klart fram på de mange parolene.

Samtidig benyttet de muligheten til å gi en julepresang til medlemmene av samferdselskomiteen på Stortinget, i form av boken «Fritt fall» ført i pennen av journalist Pål Vegard Hagesæther.

Politikerne fikk bok i gave

Pilotene og de kabinansatte mener altfor liberale tjenestegjøringsbestemmelser, uansvarlige ansettelsesmodeller og kreative selskapsstrukturer gir grunnlag for bekymring.

Det var derfor ingen tilfeldighet at de ga Hagesæthers bok i gave til de som styrer samferdselspolitikken på Stortinget.

– Hagesæther beskriver en bransje som i et par tiår har vært preget av dereguleringer, oppsplitting av selskapsstrukturer, bekvemmelighetsflagg og kreative ansettelsesmodeller som setter grunnleggende arbeidslivsrettigheter til side. Nå er det på tide å melde fra om en bransje som er inne i en svært usunn utvikling, en utvikling vi frykter kan være bidragsgivende til økt risiko for norske flypassasjerer. Vi vil at våre kunder skal være trygge ombord sammen med oss, mener de luftfartsansatte.

Annonse
Annonse