JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Podkasten «Rørsla»:

Karin fikk sparken fordi hun giftet seg. Det nektet hun å godta.

«Ekteskapets byrder og sinnsbevegelser virker forstyrrende på den gifte kvinnes arbeid», mente sjefen. Det var Karin Johansen helt uenig i. Hennes kamp fikk store konsekvenser for kvinner i Norge.
PIONER: Karin Johansen tok opp kampen for kvinners rett til å jobbe etter at de giftet seg. Det førte henne helt til Høyesterett vinteren 1939.

PIONER: Karin Johansen tok opp kampen for kvinners rett til å jobbe etter at de giftet seg. Det førte henne helt til Høyesterett vinteren 1939.

Privat

ida.karine.gullvik@lomedia.no

Et par dager før hun skulle gifte seg med kjæresten får Grünerløkka-jenta Karin beskjed om å komme inn på kontoret til sjefen sin i Oslo Samvirkelag.

Han har forsøkt å få henne til å si opp stillingen sin over lang tid. Nå får hun sparken på dagen. Grunnen? Hun skal gifte seg.

Dette er «de harde 30-åra» og det finnes mange arbeidsledige menn som har bruk for jobben til Karin. En gift kvinne har tross alt en forsørger, og hun kan gjøre god nytte for seg i hjemmet. Det mener i alle fall disponent Hansen, Karins sjef.

Senere skal Oslo Samvirkelag også argumentere med at gifte kvinner rett og slett er dårligere arbeidstakere:

«Ekteskapets byrder og sinnsbevegelser virker forstyrrende på den gifte kvinnes arbeid så hun ikke leverer så godt og interessert arbeids om de andre kvinnelige funksjonærer», hevder de, ifølge Arbeiderbladets referat fra saken.

Jernkvinnen fra Løkka

Karin er ikke enig. Hun er faktisk så uenig at hun går rettens vei for å bevise at hun er usaklig oppsagt. To år senere sitter hun i Høyesterett, gravid med datteren sin, og venter på dommen.

– Hun var litt sterkere enn det omgivelsene syntes passet seg, forteller Marianne Skui, Karins barnebarn.

– Hun var en sånn jernkvinne som skulle vise at hun klarte seg. For henne handlet det om å ikke bli stående nederst på stigen. Jeg ser for meg at hun bare ikke kunne akseptere at det skulle være sånn. Det var en del av drivkraften.

Hør Karins historie i ukas episode av Rørsla:

Du har sparken!

Lytt til Rørsla i:

Apple Podkaster

Google Podcasts

Spotify

• eller der du laster ned podkastene dine

... og husk å abonnere slik at du får varsel om nye episoder!

Lyst til å høre og lese mer?

Therese fødte en datter. En uke senere kom barnevernet på besøk.

– I de mest desperate øyeblikkene ønsket jeg at tennene skulle dette ut

Du kan takke fagbevegelsen for fellesferien

Annonse

Flere saker

Annonse