JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ILLUSTRASJONSFOTO
«I 2001 var jeg hjelpepleier og gikk på jobb som hjelpepleier. I dag er jeg hjelpepleier, kokk, vaktmester, portør, vaskehjelp. Jeg overtar oppgaver sykepleieren ikke rekker å gjøre og jeg fortsetter arbeidet fysioterapeuten har startet.» Det skriver «Karina» i et leserinnlegg på Fagforbundets nettsted som ble publisert forrige uke og siden er delt over 1200 ganger på sosiale medier.

ILLUSTRASJONSFOTO «I 2001 var jeg hjelpepleier og gikk på jobb som hjelpepleier. I dag er jeg hjelpepleier, kokk, vaktmester, portør, vaskehjelp. Jeg overtar oppgaver sykepleieren ikke rekker å gjøre og jeg fortsetter arbeidet fysioterapeuten har startet.» Det skriver «Karina» i et leserinnlegg på Fagforbundets nettsted som ble publisert forrige uke og siden er delt over 1200 ganger på sosiale medier.

Tri Nguyen Dinh

«Karina» er helt utslitt etter 16 år som hjelpepleier

«Karina» er utslitt etter 16 år som hjelpepleier, de siste årene på et sykehjem som ble overtatt av et kommersielt selskap. Nå orker hun ikke mer.23.03.2017
14:23
26.04.2017 16:46

yngvil@lomedia.no

«I 2001 var jeg hjelpepleier og gikk på jobb som hjelpepleier. I dag er jeg hjelpepleier, kokk, vaktmester, portør, vaskehjelp. Jeg overtar oppgaver sykepleieren ikke rekker å gjøre og jeg fortsetter arbeidet fysioterapeuten har startet.» Det skriver «Karina» i et leserinnlegg på Fagforbundets nettsted som ble publisert forrige uke og siden er delt over 1200 ganger på sosiale medier.

– Innlegget beskriver én eneste vakt, og det er en helt vanlig dagvakt, sier «Karina» når vi treffer henne hos Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, som organiserer blant annet hjelpepleiere og helsefagarbeidere.

«Karina» vil ikke gjøre et poeng ut av at det er et kommersielt selskap som driver sykehjemmet der hun jobber – ikke i denne sammenhengen. Hun understreker at hun har inntrykk av at arbeidspresset er så å si like stort i alle sykehjem uansett hvem som driver det.

Hun ønsker ikke å stå fram fordi hun syns bare tanken på å bli sett på som en varsler er skremmende.

– Mediene er fulle av historier om hvordan varslere behandles, sier hun.

Renholder Inger Synnøve ble fratatt pensjon på 1,3 millioner kroner

Beboere med mange vonde tanker

«Mens jeg står og forbereder lunsj kommer en pleieassistent og sier at Olsen har hovne bein og hun er usikker på hva hun skal gjøre. Jeg sender henne til sykepleieren. Sykepleieren kommer til meg og spør om jeg har mulighet til å gå til Olsen med vanndrivende da hun er opptatt med dosering. Jeg drar steikepanna av plata og går inn til pasienten med hovne bein. Jeg gir ham pillene og han ber meg sitte ned, han har så mange vonde tanker. Jeg sier til ham at jeg skal komme, jeg må bare lage lunsjen først», skriver hun i innlegget.

– Nesten hvert eneste menneske som kommer til oss har opplevd tap. De har mistet hjemmet sitt fordi de har måttet flytte hjemmefra, de har familie som har gått bort, de har mistet kroppsfunksjoner, og veldig mange har angst og depresjon. Mange får ikke besøk. Ofte har de ikke familie. Noen har kompliserte familieforhold, fordi det har skjedd vanskelige ting i fortiden. Mange trenger disse samtalene, forteller Karina som har etterutdanning i psykisk helsearbeid.

Løper mellom kjøkkenet og toalettet

«Jeg løper fra Johansen på toalettet for å sette på kaffen til frokosten, tilbake til Johansen og setter han foran vasken, for så å løpe tilbake til kjøkkenet for å skjære opp ost og sette på egg. Tilbake til Johansen for å hjelpe han på med benklær, for så løpe til Kristiansen. Setter henne på toalettet før jeg løper til kjøkkenet for å sette fram melk og tømme kaffe i koppen til Larsen og Andersen som har kommet ut. Unnskylder meg før jeg løper tilbake til Johansen som har gredd håret, men trenger følge inn til frokostsalen. Idet vi starter å gå ringer Kristiansen og trenger hjelp fra toalettet. Han må bare ringe da Johansen, som jeg følger, har falltendens. Tenker med grøss på at jeg har både Nilsen og Pedersen å hjelpe. Enda godt at de liker å ligge lenge», skriver Karina.

– Rekker du å vaske hendene når du løper mellom toalett og kjøkken?

– Ja. Det er vi veldig nøye med, svarer hun.

– Vi er ikke så nøye med å ta på stellefrakk, et plastforkle vi skal ha på når vi steller beboerne og pasientene. Stell, det er når vi gjør oppgaver som pasienten ikke klarer selv, vask fra øverst til nederst. Alt tar tid, når du springer fra stell av Johansen til kjøkkenet, og fram og tilbake, så skal du ta av og på frakken flere ganger. Man blir tvunget til å ta snarveier, forteller hun.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Hva er viktig for pasientene og beboerne?

«Når siste maskinen med oppvask er ferdig etter frokost gjør jeg meg klar til å lage lunsj til pasientene. 24 pasienter skal ha måltid nummer to. (…) Håper at det ikke tar for lang tid, da jeg har to tiltaksplaner som skal skrives. Mine primærpasienter skulle hatt ferdig tiltaksplanene i går, men dette måtte utsettes da det var en pasient som ble akutt dårlig (…)», skriver hun.

Bak en tiltaksplan skal det ligge ganske mye arbeid:

–Tiltaksplanen skal si noe om hvem beboeren er, hva slags ressurser, problemer og hjelpebehov vedkommende har. Sykehjemsetaten i Oslo sier vi skal tiltaksplan ferdig innen tre dager fra beboeren kommer inn. De fleste av oss klarer det ikke. Det er ganske krevende. Vi må lese journalene hennes, snakker med henne eller pårørende og skrive ned hva som er viktig for henne, og det er hva hun liker og ikke. For noen er det viktig å snakke om kjærlighet, andre vil ha aviser til frokosten, og noen trenger en kopp kaffe før stell. Andre ting som skal med i tiltaksplanen er ernæring, må du ha hjelp til å gå på do, er du inkontinent, hvordan de fysiske funksjonene er, medisinsk behandling, samhandling med pårørende og bydelen, hva hun har lyst til å gjøre av aktiviteter, hva kan man gjøre for å unngå å medisinere, behov for sårstell, kognitiv svikt, forteller Karina.

Følelsen av ikke å strekke til

«Jeg vurderer å skrive avvik på meg selv, men vet jeg får som svar at jeg må bli flinkere til å planlegge arbeidsdagen, så jeg skriver ingen avvik i dag heller.»

– Jeg skriver ofte avvik på meg selv, om alt jeg ikke får gjort som jeg skulle ha gjort, sier hun.

– Det rettes gjerne kritikk mot ansatte fordi de dokumenterer for lite og for dårlig. Hva vil du si til dem som kritiserer?

– På slutten av dagen står man og tenker hva har skjedd i løpet av de 8 timene på jobb. På en vanlig dag har man fire-fem pasienter som skal ha stell etter sitt behov. Ja, mye er underdokumentert. Det er ingen tvil om det. Jeg kommer hjem fra jobb og kommer på noe jeg glemte å skrive. Men når skulle jeg hatt tid til å skrive i løpet arbeidsdagen? Vi skal egentlig lese det som er blitt dokumentert fra en vakt til en annen, men det har vi sjelden tid til, forteller hun.

Karina mener det var bedre før.

– Det var flere støttefunksjoner før, men de har gradvis blitt færre. Sykehjemsetaten stiller krav til om hvor mange pasienter det kan være per hjelpepleier, såkalt pleiefaktor, men den bli jo svekket når pleierne må vaske gulv og bære søppel i stedet for å gi omsorg til pasienter og beboere, sier Karina.

– Hvordan mener du situasjonen kan bedres?

– Flere ansatte. Støttefunksjonene må tilbake og bli flere, så vi kan være pleiere, sier Karina.

Hun sier dagvaktene er de mest krevende. Og nå orker hun ikke mer.

– Jeg har søkt jobb andre steder, for å jobbe natta. Samtidig er det bortkasta å skulle bruke erfaringen jeg har til å følge folk på do natta.

– Jeg vil så mye mer, jeg kan så mye mer, sier hun.

Det er hjelpepleier hun utdannet seg til. Ikke kokk, ikke portør, ikke renholder og ikke vaktmester.

(Alle navn i Karinas leserinnlegg er fiktive.)

• Følg oss på Facebook

Få nyhetsbrevet vårt

– Hjelpepleierne får mindre og mindre tid til pleieoppgaver

Nestleder Fredrik Olstad
i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo.

Nestleder Fredrik Olstad i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo.

Kathrine Geard

Fredrik Olstad, nestleder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, forteller hvordan hjelpepleierne «løper fortere og fortere».

– For å få til gode tjenester på sykehjemmene, så må det satses på de nødvendige støttefunksjonene. Men det går i stikk motsatt retning. Det blir færre og færre renholdere, vaktmestere, portører og ansatte på kjøkkenet. Den alvorlige konsekvensen er at hjelpepleiere må ta disse oppgavene, noe som medfører mindre tid til pleieoppgaver. Resultater er at rammevilkårene for god eldreomsorg sakte, men sikkert, blir dårligere og dårligere, påpeker han.

– Dette går igjen overalt, både i sykehjem som drives av kommunen, ideelle organisasjoner og kommersielle selskaper, sier Fredrik Olstad.

– I tillegg blir de økonomiske rammene stadig trangere. Våre medlemmer blir tvunget til å ta snarveier i pleien, fastholder han.

– Våre medlemmer velger å bli helsefagarbeidere og ønsker å yte gode tjenester til de eldre. Når trange rammer tvinger helsefagarbeidere til å gå på akkord med sin egen faglighet, så er det en svært farlig utvikling. Skal våre medlemmer utføre gode tjenester, så må de få rammene til å utøve faget sitt, krever Olstad..

23.03.2017
14:23
26.04.2017 16:46Mest lest

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

Katharina Dale Håkonsen

Kiwi-ansatte gruet seg til å håndtere panten. Så fant Roy en løsning

Ole Martin Wold

Nav strammet inn bruken av hjemmekontor. Da byttet Elise jobb

De som tjener over tre millioner kroner må betale 95.900 kroner mer i skatt neste år.

De som tjener over tre millioner kroner må betale 95.900 kroner mer i skatt neste år.

Martin Guttormsen Slørdal

Høytlønte må betale 95.000 kroner mer i skatt. Slik påvirker endringene deg

Lavere makspris på barnehage og dyrere snus er noe av det regjeringen vil få på plass neste år.

Lavere makspris på barnehage og dyrere snus er noe av det regjeringen vil få på plass neste år.

NTB-Annika Byrde/Erlend Aas/Gorm Kallestad

Slik påvirker statsbudsjettet lommeboken din

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

Kathrine Geard

Finn (75) snudde ryggen til kona et øyeblikk. Det ble starten på en enorm leteaksjon

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

Busstreik i Litauen: Sjåfører truer med å reise til Norge

Sissel M. Rasmussen

Olav Rune og kollegaene jobber i kulda for å unngå permitteringer

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

Tormod Ytrehus

– LO-leiinga høyrer ikkje på grasrota og tillitsvalde, men følger partipisken

Ingun Alette Mæhlum

Dilani (34) og familien har vært innestengt i kirka i åtte år

Kommentar

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Håvard Sæbø

«Tajik har grunn til å smile. Pensjon fra første krone er en suksess»

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

Hanna Skotheim

Hagen til rusavhengige i Oslo kan forsvinne

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Sidsel Valum

– Tvungen lønnsnemnd er også et nederlag for meg, sier kunnskapsministeren

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

De flyr milliardærer og statsministeren. Nå krever pilotene tariffavtale

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

Ole Palmstrøm

Dette forventer NTL av statsbudsjettet

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Håvard Sæbø

Kampen mot sosial dumping: Her er regjeringens nye tiltak

Debatt

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, skriver Henrik Drivenes.

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, skriver Henrik Drivenes.

André Kjernsli

«Matkøene blir større, og listen over milliardærer blir lengre»

NEDBEMANNING: – Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Bendik Hansen, styreleder i Flyr kabinforening.

NEDBEMANNING: – Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Bendik Hansen, styreleder i Flyr kabinforening.

Gulled Jibril

Flyr må permittere: – Vi tenker på våre kolleger som mottar varsler, sier tillitsvalgt

Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.

Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.

Tonje Karenina Pettersen/NTL

Navnedebatten i NTL: Nye forslag på bordet


Flere saker