JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kebabsjappa må miste serveringsbevillingen hvis ikke ansatte får minstelønn, krever LO i Sarpsborg

Bare tre av 17 bedrifter bekreftet overfor LOs sommerpatrulje at de ga ansatte minstelønn i Sarpsborg. Nå har de motkravet klart.
Klaus Lintho er valgt leder av LO i Sarpsborg.

Klaus Lintho er valgt leder av LO i Sarpsborg.

LO i Sarpsborg

helge@lomedia.no

I sommer vedtok kommunestyret i Sarpsborg enstemmig å knytte krav om minstelønn til skjenkebevillingen. Nå vil LO ta det ett skritt lenger. Dette kravet må også stilles for å kunne ha serveringsbevilling.

– Jeg applauderer alle forslag og ethvert politisk initiativ som vil hindre sosial dumping i arbeidslivet. Også å knytte allmengjort minstelønn opp mot serveringsbevillingen, slik som vi fikk gjort med skjenkebevillingen, sier leder for LO i Sarpsborg, Klaus Lintho til FriFagbevegelse.

LO-avdelingen har 12.000 medlemmer.

– Når Fellesforbundet kommer til meg med konkrete eksempler og en generell bekymring for at mange ikke får den allmengjorte minstelønnen, er det min jobb å ta opp dette, legger han til.

p

Sommerpatruljen

LOs sommerpatrulje avdekket at et slikt forslag vil få konsekvenser for flere serveringssteder. Patruljen besøkte 17 bedrifter med allmengjort minstelønn i Sarpsborg. Bare ved fire bedrifter svarte de ansatte at de hadde en lønn innenfor den pålagte minstelønnen. Tre hadde lavere lønn, innrømmet de. Mens 10 ville ikke svare.

Dette stemmer også overens med Madeleine Endestads inntrykk. Hun er organisasjonsarbeider i den lokale avdelingen av Fellesforbundet.

– Mange arbeidsgivere lever godt av å bryte loven. Når de useriøse holder på slik, blir de seriøse utkonkurrert på pris, sier hun til FriFagbevegelse.

– Her snakker vi om kafeer, kebabsjapper, gatekjøkken og fastfood-restauranter som ikke har skjenkebevilling, kun serveringsbevilling. Noen har minstelønnen på 167,90 kroner timen. Men vi vet også at mange kan være helt nede i 130 kroner timen, sier Madeleine Endestad.

– Det var en grunn til at vi fikk gjennomslag for minstelønn. Det er jo fordi mange får for dårlig betalt. Men etter at dette ble innført er det mange som ikke har fulgt etter når satsen for minstelønn har økt, sier hun.

– Mange unge kan og vil jobbe så ofte de kan for å få endene til å møtes. De tør ikke stille krav fordi de er redd for å miste jobben eller at de vil bli skviset ut. Da er det viktig at vi tar kampen for dem, sier Endestad.

– Hvis du stiller krav om minstelønn knyttet til serveringsbevillingen, kan vi få varslet de rette instanser hvis vi oppdager brudd på dette. Da kan man gå rett inn og trekke tilbake serveringsbevillingen. Dette vil gi oss en større makt, og de bedriftene som tidligere har sluppet unna med å betale under minstelønn fordi de ansatte ikke har turt å ta denne kampen selv, vil ikke lenger slippe unna med det. Det er viktig i kampen for et mer seriøst arbeidsliv. Er du over 20 år skal du tjransjen etter at duene minst 169,70 kroner timen. Har du jobbet minst fire måneder i bransjen etter fylte 18 år skal du også ha det samme, legger hun til.

Bystyret

Lintho vil nå jobbe for at dette forslaget havner på dagsorden i bystyret, med samme ordlyd som vedtaket om å stille seriøsitetskrav knyttet til skjenkebevillingen.

– Jeg regner med at dette forslaget vil få samme enstemmig flertall. Jeg ser ingen grunn til at noen politiske partier ikke skal unne serveringsbransjen gode arbeidsforhold, sier Lintho.

Han mener det er kommunens kontrollører som må følge dette opp i praksis.

– Arbeidstilsynet løper ikke rundt og kontrollerer minstelønnen i alle bedrifter. Det underbygges av bekymringene vi får fra fagforeningen. Men for å få serveringsbevilling må man kunne dokumentere dette, og kommunen må koble dette opp mot dokumentasjonen de må vise for å få serveringsbevilling.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse