JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORNØYDE: I dag er Kersti Landsvik og Adrian Nordås gode kolleger. Stemningen var langt mer anstrengt våren 2021.

FORNØYDE: I dag er Kersti Landsvik og Adrian Nordås gode kolleger. Stemningen var langt mer anstrengt våren 2021.

Katharina Dale Håkonsen

Pensjon og AFP

Kersti holdt på å miste millionpensjonen da sjefen sa opp tariffavtalen

Da Narvesen-ansatt Kersti Landsvik (56) oppdaget at hun var i ferd med å miste drøyt en million kroner i AFP, ble hun forbannet. Det hjalp.27.12.2021
07:00
19.01.2022 13:20

katharina@lomedia.no

– Jeg synes at det var forbannet dårlig gjort å si opp tariffavtalen uten å snakke med meg først, sier Narvesenansatte Kersti Landsvik.

Hun bøyer seg ned, henter to og to colaflasker som hun plasserer i hyllene. Å fylle på varer, smøre bagetter og hjelpe kunder i Narvesenkiosker har vært jobben til Landsvik i 34 år. Like lenge har hun vært medlem av Handel og Kontor (HK) og hatt tariffavtale.

Men våren 2021 endret alt seg. Da en ny kjøpmann tok over driften av kiosken på Bergen jernbanestasjon, sa han opp tariffavtalen for å spare penger. Etterpå fortalte han det til sin eneste fulltidsansatte – Kersti Landsvik. Hun ble forbannet. Ikke bare mistet hun tariffavtalen, men også Avtalefestet pensjon (AFP) til en verdi av drøyt 1 million kroner.

– Å ha en tariffavtale med AFP betyr veldig mye for meg, men også for framtida til mannen min, sier hun.

AFP er en livsvarig, tariffbasert pensjonsordning ansatte kan ta ut fra de fyller 62 år. Men det forutsetter at visse vilkår oppfylles (se faktaboks nderst i saken). Du må blant annet arbeide i en eller flere bedrifter med tariffavtale i sju av de siste ni årene før du fyller 62 år. Det toget var begynt å gå for Landsvik. Våren 2021 var hun 55 år gammel. Skulle hun sikre seg retten til AFP, måtte hun skaffe seg en ny jobb med ordningen innen hun fylte 56 år i desember eller ta kampen på sin nåværende arbeidsplass. Landsvik valgte det siste.

– Jeg tok kontakt med HK i Bergen, maste på sjefen min og begynte å undersøke hva jeg var i ferd med å miste.

– Kan være katastrofalt

Regionsekretær Rigmor Heggdal ved HKs kontor i Bergen forteller at den nye kjøpmannen ved Narvesen-kiosken ikke gjorde noe ulovlig. Ved virksomhetsoverdragelse – som det er når en ny kjøpmann tar over en franchisevirksomhet – er det et «overgangsvindu» på tre uker hvor man kan si opp tariffavtalen.

Det var det som skjedde våren 2021.

– For våre medlemmer, som tror at tariffavtalen videreføres, kan det være katastrofalt. Det kan ta lang tid før de oppdager det, og da kan det være for seint, sier Heggdal.

Alle de 270 Narvesen-kioskene i Norge er franchisebedrifter i handelskonsernet Reitan Convenience. Bare 13 av dem har tariffavtale med HK.

– Vi skulle helst sett at de som overtar ved en virksomhetsoverdragelse – og dette gjelder alle bedrifter, ikke bare Narvesen-kiosker – fortsetter å bruke tariffavtalen som et godt verktøy for samarbeid med de ansatte, sier regionsekretæren.

Landsvik reagerte på at den nye arbeidsgiveren sa opp tariffavtalen uten å informere henne først. Men heller ikke der gjorde han noen ulovlig, forteller Heggdal.

– Jeg fikk dårlige råd

Men hvorfor valgte kjøpmann Adrian Nordås (27) å ta det steget? Siden Narvesen-kiosken på Bergen jernbanestasjon er den første butikken Nordås driver, lente han seg på råd fra kolleger.

– Da jeg var på opplæring, fikk høre at det var dyrt med tariffavtale og at jeg burde si den opp. Jeg fulgte rådene de ga meg. Vi skulle uansett følge tariff, lover og regler, sier Nordås.

Rigmor Heggdal reiste et krav om en ny tariffavtale. Kersti Landsvik maste om at Nordås måtte undertegne den innen seks måneder, som er fristen ansatte kan være utmeldt av AFP-ordningen uten å miste pensjonen. Kjøpmannen var lenge i tvil hva han skulle gjøre og hvor mye en slik pensjonsavtale kostet. Etter sommerferien fikk han en telefon fra Reitan Convenience som gjorde at han bestemte seg seg for opprette en ny tariffavtale.

– Vi rådet kjøpmannen til å beholde tariffavtalen fordi det er viktig for den ansatte. Vi er glade for at han lyttet til vårt råd, skriver HR- og kommunikasjonsdirektør Marit Sælid Johannessen Reitan Convenience i en e-post til HK-Nytt.

En AFP-ordning er en merkostnad for arbeidsgiver. De må betale 2,5 prosent av bruttolønna til den ansatte til Fellesordningen for AFP. Dette er en utgift Adrian Nordås må ta. I ettertid angrer kjøpmannen på at han lyttet til Narvesen-kollegene om å si opp tariffavtalen.

– De skulle aldri ha sagt det til meg. Det var rett og slett et dårlig råd, sier Nordås som selv nylig meldte seg inn i HK.

Reitan Convenience tar ikke ansvar for den veiledningen.

– Jeg kjenner ikke til hvem som gav kjøpmannen råd om å si opp tariffavtalen eller hvorfor rådet ble gitt, skriver Johannessen.

Helsa avgjør

I dag har Nordås og Landsvik et godt arbeidsforhold. Men helt fram til tariffavtalen ble undertegnet, var 56-åringen bekymret.

– Det gikk ut over humøret mitt. Det merket også mannen min. Jeg var veldig usikker på framtida, sier hun.

Den Narvesen-ansatte har ingen konkrete planer om å gå av med Avtalefestet pensjon når hun fyller 62 år. Hun kan også fortsette å jobbe og samtidig ta ut AFP.

– Hva jeg gjør, avhenger av helsa mi. Det er fysisk krevende å jobbe i kiosk. Jeg kjenner det på kroppen.

Kersti Landsvik oppfordrer alle ansatte til å passe på ved endringer i arbeidsforholdet sitt.

– Du må stå på, ikke gi deg og kreve det du har rett på. Hvis du gir deg, bryr du deg ikke nok. Det gjør du kanskje den dagen du ser hva som kommer inn på bankkontoen din. Men da er det for seint.

– Ansatte må stå på

Rigmor Heggdal er enig med Landsvik. Hun minner medlemmene på at de ikke kan ta alt for gitt når det skjer forandringer på jobben.

– Selv om de ansatte står bak den samme kassa i den samme uniformen, jobber de ikke for Narvesen, men for kjøpmenn. Medlemmene må sette seg inn i sine rettigheter. HK klarer ikke å ha oversikt over alle virksomhetsoverdragelsene, sier hun.

HK-medlemmer må ikke vente, men ta kontakt med HK og spørre om hjelp eller gå i dialog med arbeidsgiver og be om å få beholde tariffavtalen, understreker Heggdal. For HK er franchisevirksomheter – som blant annet Narvesen, 7-eleven og Rema 100 – ekstra problematiske.

– Det kan være hyppige skifter av kjøpmenn, og det er utfordrende for de ansatte, sier Heggdal.

Selv om Kersti Landsvik per dags dato har rett på AFP, er hun langt fra sikret. Mye kan skje de neste årene.

– Kanskje Narvesen-kiosken på togstasjonen i Bergen skifter kjøpmann igjen, og vi må kreve tariffavtalen en gang til, sier regionsekretæren i HK.

Avtalefestet pensjon (AFP)

Arbeidstakere i bedrifter med tariffavtale kan ta ut AFP fra fylte 62 år.

Du må være i arbeid helt fram til du starter uttak av AFP.

Du må ha arbeidet i en eller flere bedrifter med tariffavtale i sju av de siste ni årene før du
fyller 62 år.

Har du ikke de nødvendige sju årene på 62-årsdagen, kan du ikke hente deg inn igjen ved
å jobbe videre.

Du må jobbe minimum 20 prosent stilling og tjene mer enn 1G (106.399 kroner).

Kilde: Fellesordningen for AFP

27.12.2021
07:00
19.01.2022 13:20Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus

LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr 

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).

– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).

André Kjernsli

Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.

– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.

Jan-Erik Østlie

Pilotene mener de har blitt lurt av SAS-ledelsen: – Vi ble brukt i et skittent spill, sier Norsk Flygerforbund

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

Martin Guttormsen Slørdal

Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Vidar Ruud / NTB

SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre

Ole Palmstrøm

Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Colourbox

NRK kan gå i svart fra midnatt

Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.

Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.

Martin Guttormsen Slørdal

Joakim har jobbet mange nattskift som baker. Det vil han ikke gjøre igjen

Hva skjer når et lønnsoppgjør går til tvungen lønnsnemd?

Hva skjer når et lønnsoppgjør går til tvungen lønnsnemd?

FriFagbevegelse/NTB

«Tvungen lønnsnemnd» har reddet ferien for mange, men hva er det?


Flere saker