JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV vil ha Telemarksmodellen som regelverk for alle offentlige innkjøp:

Kirsti Bergstø (SV): – Høyre og Frp vil ikke ta i bruk virkemidlene som kan sette en stopper for sosial dumping

Det er politisk enighet om sosial dumping, men det stopper der.
UENIGE: Kirsti Bergstø (SV) og Arve Kambe (H) er enige i at sosial dumping må bekjempes, men de er ikke enige i hvordan.

UENIGE: Kirsti Bergstø (SV) og Arve Kambe (H) er enige i at sosial dumping må bekjempes, men de er ikke enige i hvordan.

– Høyre og Frp har en veldig underlig holdning. Partiene er helt enige i problemet, men vil ikke gjøre noe med det. Jeg hadde skjønt det om det hadde vært kontroversielle spørsmål og stor uenighet om problemene, sier Kirsti Bergstø (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

SV vil ha nasjonal Telemarksmodell

Trygt arbeidsliv

Sammen med tre partifeller står hun bak et såkalt representantforslag om «tiltak for et anstendig arbeidsliv og mot sosial dumping» som behandles i Stortinget tirsdag.

– Useriøse forhold brer om seg, særlig innen bygg og anlegg. For å sikre at oppdrag i offentlig regi og med offentlige midler ikke skal gå til å undergrave et trygt arbeidsliv, må vi ha noen felles regler, mener Kirsti Bergstø.

De rødgrønne har samlet seg om forslagene. Men vedtaket som fattes blir kort og greit at «forslagene vedlegges protokollen». På parlamentarisk vis er det en høflig måte å avvise forslagene på.

– Høyre og Fremskrittspartiet er enige om at det useriøse arbeidslivet må bekjempes. De vil bare ikke ta i bruk virkemidlene som kan sette en stopper for det, hevder Bergstø.

Bedrift vil trekke ansatte 2.000 kroner dagen ved sykefravær

Lederen i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Arve Kambe (H), slår tilbake.

– Her konstruerer opposisjonen en uenighet som ikke er der. Vi har respekt for trepartsamarbeidet og vil bekjempe sosial dumping i dialog med dem, hevder Kambe.

I sin flertallsinnstilling viser også Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre til regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet, og at dette ikke egner seg for «partipolitiske polariseringer».

Bergstø foreslår blant annet å innføre den såkalte Telemarksmodellen som regelverk for alle offentlige innkjøp.

Modellen, som opprinnelig het Skiensmodellen, kom på plass etter at det ble avdekket flere grove brudd på lønns- og arbeidsforhold på kommunens byggeplasser. Det ble derfor innført krav om at alt arbeid skal utføres av fast ansatte hos entreprenørene, at ingen entreprenørkjeder er lengre enn to ledd, at over halvparten av de involverte i prosjektet har fagbrev og at bedriftene må ha lærlinger.

Dette er Telemarksmodellen

Mange modeller

Telemarksmodellen går videre og krever at innleide skal være fast ansatt med lønn mellom oppdrag i utleiebedriften. Det er et tverrpolitisk tiltak som Bergstø mener det ikke skulle være noe kontroversielt ved å støtte.

Arve Kambe viser imidlertid til flere andre, liknende modeller som fungerer like bra og at det ikke er riktig å binde seg til én modell.

– Vi jobber tett med partene i arbeidslivet med problemene rundt arbeidslivskriminalitet, presiserer Kambe.

Han avviser at det er stor uenighet om dette på Stortinget.

Aksjoner mot arbeidskriminalitet ga 200 millioner i statskassen

Annonse

Flere saker

Annonse