Koronaviruset
Kiwi-ansatte krever risikotillegg for smittefaren på jobben
De står i førstelinja for et samfunn som halter. Nå krever butikkansatte i Kiwi kompensasjon for smitterisikoen de utsetter seg for. Men de møter ikke nødvendigvis unison støtte i dagligvarehandelen.
Illustrasjonsfoto
Martin Guttormsen Slørdal
erlend.angelo@lomedia.no
– Butikkmedarbeidere som hver dag utsetter seg for smitte, bør få risikotillegg, sier Beate Steinsvik til BA.no.
Steinsvik er leder i Handel og Kontor Region Vest, og får blant annet full støtte av Camilla Hermansen.
– Vi har fått flere henvendelser fra ansatte som ønsker risikotillegg, bekrefter Hermansen overfor Bergensavisen.
p
Hun er konserntillitsvalgt i Kiwi, og jobber til daglig på en Kiwi-butikk på Søreide utenfor Bergen.
Kreves til høsten?
Henvendelsene har ikke ebbet ut i direkte krav i Kiwi og Norgesgruppen. Så langt har sikkerheten til de ansatte vært prioritert.
MER I TILLEGG: Krav fra Camilla Hermansen og Kiwi-ansatte.
Eva Ler Nilsen
Men, Hermansen forteller til avisa at ønsket om tillegg er spilt inn til Kiwis sentrale beredskapsgruppe, som er etablert i forbindelse med koronakrisa.
Meny-ansatte Lea klemmer ikke barna før hun har fått dusjet av seg eventuell smitte fra butikken
Steinsvik i Handel og Kontor Region Vest mener dette bør diskuteres i lønnsforhandlingene som er blitt utsatt til høsten.
– Akkurat nå har vi mer enn nok med å takle hverdagen, sier Steinsvik til BA.no.
KREVER TILLEGG: Beate Steinsvik, leder i Handel og Kontor Region Vest, krever risikotillegg til butikkansatte som utsetter seg for potensiell koronasmitte.
Martin Guttormsen Slørdal
Flere forbund, både innenfor og utenfor LO, har krevd økte tillegg i forbindelse med koronakrisa. Helsepersonell har også fått innvilget korona som en del av yrkesskadeforsikringa.
Coop og Meny: – Ikke diskutert
HK-Nytt har snakket med tillitsvalgte i både Coop og Meny. Der har dette temaet ikke vært på banen.
p
– Nei, vi har ikke diskutert det ennå. Vi har en del som er permittert i våre butikker i typiske hyttekommuner, så vi har ikke planer om sånne krav på nåværende tidspunkt, sier Trine Dahlstrøm, konserntillitsvalgt i Meny.
Anne Lise Karlsen, som er leder i bransjerådet for Coop-butikkene, sier dette heller ikke har vært noe krav fra Coop-tillitsvalgte.
– Vi har ikke diskutert dette i Coop, det har heller ikke vært nevnt hos andre som jeg har snakket med. Så enn så lenge er ikke dette et krav vi har planer om å stille, sier Karlsen til HK-Nytt.
– Interessant tanke
I Kiwi sier regionsjef Jan-Olav Mjøs til Bergensavisen at de mener bransjeorganisasjonene må se på et eventuelt tillegg.
Altså blant andre Handel og Kontor. Charlott Pedersen, som er leder i HKs bransjeråd for handelen, sier de ikke har diskutert dette, men at ideen fra Bergen er interessant.
p
– I utgangspunktet er jo alle krav til tariffoppgjøret ferdig diskutert, men dette er jo en spesiell situasjon. Uansett er bedring om tilleggene viktige krav som ligger inne fra før, så dette er jo en tanke som fint kan sees i sammenheng med dette, sier Pedersen til HK-Nytt.
Skjønner de ansatte
Christopher Beckham, forbundsleder i HK, forstår godt ansatte i butikkene diskuterer høyere tillegg.
– Det er helt naturlig at dette kravet reises fra våre medlemmer og tillitsvalgte. Mange av våre medlemmer har stått i front, de har hatt en samfunnskritisk rolle under denne krisa. De har følt et større ansvar, og de har samtidig vært redd for smitte for seg og sine. Så innspill om høyere tillegg er absolutt noe vi vil diskutere i forkant av lønnsforhandlingene til høsten, lover forbundslederen.