JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjent fagforeningstopp pågrepet – anklaget for Qatar-påvirkning

Luca Visentini, som for kort tid siden ble valgt som leder for verdens faglige samorganisasjon, er pågrepet i Belgia og etterforskes for såkalt «Qatar-påvirkning».
Luca Visentini (arkivfoto)

Luca Visentini (arkivfoto)

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Fire italienere ble fredag arrestert ​​i forbindelse med en etterforskning av angivelig ulovlig lobbyvirksomhet for Qatar. De fire skal angivelig ha påvirket de politiske og økonomiske beslutningene til EU-parlamentet. 53 år gamle Luca Visentini er blant de som er arrestert.

Visentini ble i november valgt til å lede «Verdens-LO», også kalt ITUC.

Les også: Italiensk leder i internasjonal fagbevegelse – mot LOs vilje

I tillegg skal visepresident i EU-parlamentet, Eva Kaili, være pågrepet i det som omtales som en korrupsjonssak. Hun representerer det sosialdemokratiske greske partiet PASOK og er en av 14 visepresidenter i EU-parlamentet.

Påvirke EU-parlamentet

Politiet i Belgia skal over tid ha hatt mistanke om at en golfstat har forsøkt å påvirke EU-parlamentet, blant annet gjennom å gi gaver og penger til personer i sentrale posisjoner.

Det er den belgiske avisen Le Soir som først meldte om dette.

Luca Visentini er godt kjent for norsk fagbevegelse, som tidligere generalsekretær i den europeiske fagorganisasjon ETUC (European Trade Union Confederation).

I midten av november ble han valgt som leder i verdensorganisasjonen ITUC (International Trade Union Confederation).

Senest i september gjestet han den nordiske faglige samorganisasjonen (NFS), som feiret 50-årsjubileum med kongress i Oslo.

Fant 500 000 euro

Som en del av etterforskningen skal Brussel-politiet ha utført 14 søk, og funnet en halv million euro i kontanter i huset til en av de fire pågrepne, Antonio Panzeri.

Det belgiske politiet uttaler til Le Soir at det er mistanke om korrupsjon og hvitvasking av penger.

Panzeri og Visentini er kjente skikkelser i Brussel-kretser. Panzeri, er medlem av alliansen for Socialists and Democrats. Mens Visentini altså ble valgt som generalsekretær i 2015, gjenvalgt i 2019 før han ble leder i ITUC nylig. For øvrig uten å få stemmene til de nordiske delegatene.

Den siste uka har han deltatt på kongressen til ITUC (International Trade Union Confederation) i Melbourne i Australia. Her er fagbevegelse-toppene i hele verden samlet.

Vakte oppsikt

Det vakte oppsikt da det ikke forelå en eneste resolusjon om det pågående fotball-VM i Qatar under kongressen til ITUC i Melbourne nylig, hvor Visentini ble valgt som leder.

Gjennom de nordiske representantene på kongressen tok derfor andre nestleder i LO, Steinar Krogstad, initiativ til å foreslå en resolusjon på vegne av en rekke fagorganisasjoner verden over med oppfordring til beskyttelse av migrantarbeidere i Qatar etter at VM er over.

LO i Norge ønsker ikke å kommentere saken, men sier at det er alvorlige anklager som rammer Luca Visentini.

Warning
Annonse
Annonse