JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsigelse

Kokk hadde 0,22 i promille – mistet jobben på dagen

Nå har både tingretten og lagmannsretten gitt kokken rett til å stå i stillingen fram til oppsigelsen skal opp for retten i oktober.
Kan en blåseprøve legges til grunn for en oppsigelse, eller må det en blodprøve til?

Kan en blåseprøve legges til grunn for en oppsigelse, eller må det en blodprøve til?

Illustrasjonsfoto: Erlend Angelo

helge@lomedia.no

En kokk ble sagt opp med umiddelbar virkning etter en blåseprøve som viste en promille på 0,22 dagen etter et velferdsarrangement mens skipet han jobbet på lå i tørrdokk.

Rederiet kokken var ansatt hos har nulltoleranse for å nyte alkohol, både mens skip er i drift og mens de er i tørrdokk.

– For strengt

Norges Sjømannsforbund ved advokat Terje Hernes Pettersen mente oppsigelse var for strengt og tok ut en stevning for Oslo tingrett.

Han krevde også at kokken fikk fortsette i stillingen sin fram til oppsigelsessaken skal avgjøres i Oslo tingrett i oktober.

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har gitt kokken rett til å stå i stillingen, og han får dermed fortsette i jobben fram til hovedforhandling for selve oppsigelsen i oktober.

Prinsipiell sak

Terje Hernes Pettersen og Sjømannsforbundet mener saken har to viktige prinsipielle sider.

Den første gjelder bruk av hurtigtester, som mange rederier bruker.

– Nasjonale helsemyndigheter er klare på at hurtigtester i form av blåsetest ikke skal brukes til såkalt sanksjonære forhold, sier Terje Hernes Pettersen til FriFagbevegelse.

I denne saken brukte rederiet det samme apparatet som politiet når de tester sjåfører på veien. Det kan ikke brukes som bevis i en straffesak ved tap av førerrett. Da må det tas blodprøve, eventuelt utføres en test med et mer avansert blåseapparat.

Slike prøver ble ikke tatt av kokken, og det er heller ikke vanlig i den maritime næringen.

– Vårt syn er derfor at en blåseprøve ikke kan legges til grunn for en oppsigelse. Skal det bevises må det være gjennom en blodprøve, mener han.

Saklig begrunnet?

Det andre prinsipielle spørsmålet Pettersen og Sjømannsforbundet stiller, er om oppsigelse er en saklig grunn bygget på en så lav promille.

Vedkommende var kokk, båten lå i tørrdokk, og han skulle ikke engang lage mat – bare rydde på båten sammen med en ryddegjeng.

– Vi mener det er for strengt å si opp en kokk for en promille på 0,22. Når de sier at det er nulltoleranse for alkohol, vil det i realiteten si at man kan bli oppsagt med en promille på 0,01, påpeker Pettersen.

Selve oppsigelsessaken skal gå i Oslo tingrett over tre dager, fra 9. til 11. oktober.

Interesseovervekt

I begrunnelsen til lagmannsretten trekkes det fram en «klar interesseovervekt» i kokkens favør, og at det sannsynlige utfallet av hovedsaken er at oppsigelse er for strengt.

Rederiet, på sin side, argumenterte med at kokken hadde en «sikkerhetskritisk funksjon» da han skulle være brannvakt i forbindelse med sveisearbeid som ble utført om bord.

Dette var ikke lagmannsretten enig i, og uttalte at kokken bare hadde «en perifer sikkerhetsmessig rolle».

Hurtigtester

Et viktig moment i saken, er altså bruk av hurtigtester.

Kokkens advokat anførte i retten at det er fastslått i Helsedirektoratets prosedyre for rusmiddeltesting, at blåsetest ikke kan benyttes som bevis.

Lagmannsretten var langt på vei enig i dette og uttalte at det «bør utvises forsiktighet med å trekke klare konklusjoner om nøyaktig påvirkningsgrad» ut fra hurtigtester som blant annet blåseapparater.

Warning
Annonse
Annonse