JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kollektivansatte i Paris streiker mot høyere pensjonsalder

De kan få opptil 14 år høyere pensjonsalder. I protest mot Emmanuel Macrons pensjonsreform, streiker ansatte i det offentlige kollektivselskapet RATP i Paris.
Ansatte samlet seg fredag i hovedkvarteret til kollektivselskapet RATP, i protest mot en pensjonsreform som vil føre til høyere pensjonsalder.

Ansatte samlet seg fredag i hovedkvarteret til kollektivselskapet RATP, i protest mot en pensjonsreform som vil føre til høyere pensjonsalder.

AFP / NTB scanpix

Ti metrolinjer var stengt, og forstadsbanen RER og flere andre ulike kollektivtilbud var også rammet av innstillinger og kraftige forsinkelser.

Streiken i kollektivselskapet er den første store streiken mot president Emmanuel Macrons massive pensjonsreform, som medfører store endringer i pensjonsrettighetene til offentlige ansatte i Frankrike.

p

De ansatte i RATP er svært negative til pensjonsreformen som er planlagt fra neste år. Reformen er ventet å medføre at ansatte må jobbe lenger før de kan pensjonere seg.

– Dette er ikke en streik for de privilegerte. Det er en streik blant ansatte som sier: Vi vil pensjonere oss i en fornuftig alder med en rimelig pensjon, sier Philippe Marinez, som leder fagforeningen CGT til radiokanalen France Info.

Lokførere kan i Frankrike pensjonere seg når de er 50 år, mens førere på metroen kan slutte å jobbe og motta full pensjon når de fyller 55. I forslaget til ny pensjonsreform foreslår Macrons regjering å heve pensjonsalderen til 64 år for alle franskmenn.

Mandag har advokater, piloter, kabinpersonale og medisinsk personell varslet at de vil gå ut i streik mot pensjonsreformen.

Annonse

Flere saker

Annonse