JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tillitsvalgte i FO jobber med å trygge medlemmer og forberede tjenestene på omfattende utbrudd av korona.

Tillitsvalgte i FO jobber med å trygge medlemmer og forberede tjenestene på omfattende utbrudd av korona.

LO Media

Korona:

Konfliktsaker er lagt på is, nå driver tillitsvalgte med smittevern og digitale samtaler

Her forteller tillitsvalgte i FO om hverdagen i koronaens tid.25.03.2020
14:08
25.03.2020 14:08

solfrid.rod@lomedia.no

Thomas Rasmussen er teamansvarlig ved Barnevernstjenesten Haugesund og Utsira. Han er frikjøpt i 20 prosent som hovedtillitsvalgt i Haugesund, der FO har 80 medlemmer. Han roser kommunene for god dialog med tillitsvalgte. Det er daglige møter på Teams mellom administrasjonen og de hovedtillitsvalgte.

p

– Innspill fra oss blir tatt på alvor, og hvert møte begynner med å oppsummere hvordan det går med problemstillingene som ble tatt opp dagen før, forteller Rasmussen.

Konfliktsaker og andre typiske tillitsvalgtoppgaver er satt på vent. Derfor opplever Rasmussen at han har god tid til å ivareta medlemmene under koronakrisen.

Saken fortsetter under bildet

Thomas Rasmussen, hovedtillitsvalgt i Haugesund.

Thomas Rasmussen, hovedtillitsvalgt i Haugesund.

Privat

Tyngden av FO-medlemmer i Haugesund jobber på Nav og i barnevernet. De er i full drift og er ikke berørt av permitteringer eller forbudet mot å ha flere deltidsstillinger. Barnevernsansatte er opptatt av hvordan de best beskytter seg mot smitte.

– Det er jo noen familier vi må dra hjem til. Jeg er ikke redd for å bli smittet, men jeg er veldig opptatt av at ikke barnevernstjenesten skal spre smitte. Vi bruker munnbind, hansker og sprit og gjør så godt vi kan, sier Rasmussen.

FO-medlemmene i kommunen har en lukket gruppe på Facebook, der de kan ta opp ting de lurer på. Rasmussen bruker den aktivt til å informere.

– Vi har blitt mer kreative

Som leder for hjelpetiltak-teamet bruker han Teams til å veilede ansatte i jobben. Teamet møtes også på denne digitale plattformen hver morgen.

– Vi har blitt mer kreative. Møter på Teams er veldig effektivt, de trekker ikke ut i tid på samme måte som når vi sitter sammen og drikker kaffe og noen forteller en god historie, sier Rasmussen.

Han understreker at fysiske møter ikke kan erstattes av digitale, men at krisen har lært barnevernstjenesten å jobbe på nye måter.

Mandag sendte FO og Utdanningsforbundet ut en oppfordring til tillitsvalgte om å ta rede på hva slags tilbud sårbare barn har nå som barnehager og skoler er stengt.

Rasmussen har inntrykk av at dette er ivaretatt i Haugesund kommune.

– Igjen må jeg si at jeg er imponert over arbeidsgiver. Jeg har sett antallet barn kommunen har meldt inn som sårbare, og det er ganske mye høyere enn andre steder, sier Rasmussen.

– Vi forbereder oss mest mulig

Randi Skavhaug er vernepleier på psykiatrisk avdeling på DPS i Harstad og tillitsvalgt for 19 FO-ere på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Foreløpig er det stille før stormen i nord, med lite smitte.

– Vi er i en fase der vi forbereder oss mest mulig på det som trolig kommer. Vi legger til rette for at det skal være trygt å være på jobb, forteller Skavhaug.

De ansatte innen rus og psykiatri går vanligvis i privattøy på jobben. Da ledelsen foreslo at personalet selv måtte sørge for skift for å hindre smitte inn og ut av sykehuset, satte tillitsvalgte foten ned.

– Vi krevde at vi går i hvite sykehusuniformer. Så det gjør vi nå, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Randi Skavhaug, tillitsvalgt på UNN.

Randi Skavhaug, tillitsvalgt på UNN.

Eirik Dahl Viggen

På grunn av korona har psykiatrisk avdeling færre pasienter enn vanlig, og de rapporterer til ledelsen om tilgjengelig personell to ganger om dagen. Denne uka fikk Skavhaug beskjed om at ansatte må forberede seg på å flytte over på somatiske avdelinger.

– Jeg har ikke rukket å diskutere det med så mange, men jeg tror alle er forberedt på det. De vet at sykehuset allerede mangler personale på grunn av karantene og vanlig influensasesong. Og vi må regne med at dette blir et langt løp, sier Skavhaug.

Fersk tillitsvalgt

Sosionom Elizabeth Iturrieta er tillitsvalgt på Skogblomstveien, en del av bo- og omsorgstjenesten i Lørenskog kommune. Hun og kollegene følger opp personer med psykisk sykdom og lette utviklingshemminger som bor i egne leiligheter. Noen av dem må fortsatt oppsøkes fysisk, men da med forsvarlig avstand og smittevernutstyr. Ellers er de vanlige besøkene erstattet av telefon.

Saken fortsetter under bildet

Elizabeth Iturrieta, tillitsvalgt på Skogblomstveien i Lørenskog.

Elizabeth Iturrieta, tillitsvalgt på Skogblomstveien i Lørenskog.

Solfrid Rød

Skogblomstveien er en liten arbeidsplass, og Iturrieta er tillitsvalgt for tre FO-medlemmer.

– Jeg er helt ny som tillitsvalgt, så jeg må bare være åpen på at det er mye jeg ikke kan. Jeg skulle vært på en del kurs, som er blitt avlyst. Men jeg får informasjon fra ledelsen som jeg videreformidler til de andre, forteller hun.

Selve jobben har forandret seg mye under koronakrisen. Mottakerne av tjenester har mistet jobber og aktiviteter. Noen er engstelige for hvordan dette skal gå.

– Mange blir veldig ensomme nå, og de sliter jo med sitt fra før, sier sosionomen.

– Det er overraskende stille

Marit Frette Opsahl er hovedtillitsvalgt i Asker kommune, der FO har 238 medlemmer. Møtekalenderen hennes er tommere enn vanlig. Bortsett fra møter med arbeidsgiver og jevnlig kontakt med tillitsvalgte på de ulike virksomhetene, er det overraskende stille, forteller Frette Opsahl.

– Jeg har inntrykk av at folk følger med på informasjon fra kommunen og holder seg oppdatert på sosiale medier, og så spør de nok sin lokale tillitsvalgte dersom de lurer på noe, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Marit Frette Opsahl, hovedtillitsvalgt i Asker.

Marit Frette Opsahl, hovedtillitsvalgt i Asker.

Werner Juvik

Frette Opsahl mener Asker kommune har ligget i forkant av avtaler og oppgaver fra sentralt hold. Asker hadde for eksempel inngått en avtale om utvidet overtid før det kom en tilsvarende for resten av kommune-Norge.

Mandag sendte FO og Utdanningsforbundet ut en oppfordring til tillitsvalgte om å ta rede på hva slags tilbud sårbare barn har nå som barnehager og skoler er stengt.

– Også her var Asker kommune raskt ute da alt ble stengt. Det kan hende at noen sårbare barn i Asker ikke får et tilbud, kanskje fordi de ikke var definert som sårbare. Men jeg har inntrykk av at kommunen har god oversikt. Familietjenester og barnevern er fortsatt i drift, og jeg vet at BUP har mange henvendelser, sier Frette Opsahl.

p

Asker kommune har opprettet en egen hjelpetelefon for barn og unge, som bemannes av ansatte i barne- og familietjenestene fra mandag til fredag. I tillegg finnes et eget telefonnummer for foresatte som trenger råd og veiledning.

– Hjelpetelefonen ble lansert i går ettermiddag, både på sosiale medier, via skoleappen og på nettsidene til kommunen, forteller Frette Opsahl.

Bruker mer tid på å være tillitsvalgt nå

Sosionom Ludvig Langnes jobber på Nav Rana og er hovedtillitsvalgt for FO i Rana kommune i Nordland. Han er også nyvalgt nestleder i FO Nordland.

Når Fontene ringer har han nettopp avsluttet en times møte på Teams med helse- og omsorgstjenesten. Som tillitsvalgt blir han jevnlig oppdatert på kommunens koronastatus. Foreløpig er bare en person smittet, men mange er i karantene etter å ha vært på vinterferie.

– Vi må likevel mobilisere i tilfelle vi får et utbrudd. Jeg er usikker på hvordan vi skal håndtere det. Vi er allerede i ferd med å gå tom for smittevernutstyr, sier Langnes.

Han bruker mer tid på å være tillitsvalgt nå, og mener det er viktig å sette av god tid til medlemmer som tar kontakt. Noen er bekymret for smitte, andre får nye oppgaver fordi tjenestene de jobber i stenger ned.

Saken fortsetter under bildet

Ludvig Langnes, hovedtillitsvalgt i Rana.

Ludvig Langnes, hovedtillitsvalgt i Rana.

Privat

Så langt er Nav-kontoret mest berørt av krisen, med tre ganger så mange henvendelser som vanlig i kjølvannet av de siste dagers permitteringer. Dette gjelder for den delen av Nav som i hovedsak jobber i mottak og med dagpenger.

– Systemet er ikke dimensjonert for et slikt massivt trøkk, så det kan raskt utarte seg til å bli en del frustrasjon, forteller Langnes.

Han er ikke kjent med oppfordringen fra FO og Utdanningsforbundet om å skaffe oversikt over tilbudet til sårbare barn.

– Kommunaldirektøren melder at kommunen jobber med dette, og vi rapporterer også inn til statlige myndigheter. Jeg skal ha møte med skolesjefen 31. mars, sier Langnes.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.03.2020
14:08
25.03.2020 14:08Mest lest

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

Tri Nguyen Dinh

Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

Katharina Dale Håkonsen

Elenita har blitt spyttet på og kalt «hore» på jobben i Nav

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

Morten Hansen

Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Tormod Ytrehus og Grethe Nygaard

Full krangel om vekterlønningene: – Vi må bare registrere at vi har ulik virkelighetsoppfatning

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

Tormod Ytrehus

Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Nå er han sagt opp

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

Fagbladet 3F

I fem år kjørte Emilian for Bring på slovakisk lønn. Helt greit, har retten nå slått fast

Jan-Erik Østlie

Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

Debatt

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

Werner Juvik

Bussjåfør fikk sparken etter mobilbruk, men vant i retten. Vy får flengende kritikk

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Hanna Skotheim

Harald har kjent jaget mot klokka i helsevesenet i 19 år: - Hele systemet har blitt et stemplingsur

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

Anders Hauge-Eltvik

Nav-ansatte Thomas (43): – Jeg følger opp rundt 155 brukere. Det er for mye

Tormod Ytrehus

Nå selger staten unna eierskapet i kontorbygg til svensk eiendomsgigant

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

Geir Berntzen/Hydro

Over ti år etter at Hydro stoppet produksjonen, kan de ansatte starte elektrolyseovnene igjen

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Venstresiden ville forlenge AAP-støtten. Regjeringen og Frp sier nei

SKATT: Ansatte i kollektivtransporten må fra 1. januar skatte for frikortet de får fra arbeidsgiver. Finansdepartementet har tenkt å la arbeidsgiverne beregne verdien på fribilletten.

SKATT: Ansatte i kollektivtransporten må fra 1. januar skatte for frikortet de får fra arbeidsgiver. Finansdepartementet har tenkt å la arbeidsgiverne beregne verdien på fribilletten.

Tormod Ytrehus

Slik blir løsningen for skatt på frikort for bussjåfører

I januar fikk Nav-dømte Rune Halseth en uforbeholden unnskyldning fra daværende Nav-sjef Sigrun Vågeng. Nå hevder han setteriksadvokaten i Nav-sakene farer med usannheter i høringen om skandalen i Efta-domstolen.

I januar fikk Nav-dømte Rune Halseth en uforbeholden unnskyldning fra daværende Nav-sjef Sigrun Vågeng. Nå hevder han setteriksadvokaten i Nav-sakene farer med usannheter i høringen om skandalen i Efta-domstolen.

Stian Lysberg Solum / NTB

Nav-dømte beskylder setteriksadvokaten for løgn


Flere saker