JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tillitsvalgte i FO jobber med å trygge medlemmer og forberede tjenestene på omfattende utbrudd av korona.

Tillitsvalgte i FO jobber med å trygge medlemmer og forberede tjenestene på omfattende utbrudd av korona.

LO Media

Korona:

Konfliktsaker er lagt på is, nå driver tillitsvalgte med smittevern og digitale samtaler

Her forteller tillitsvalgte i FO om hverdagen i koronaens tid.25.03.2020
14:08
25.03.2020 14:08

solfrid.rod@lomedia.no

Thomas Rasmussen er teamansvarlig ved Barnevernstjenesten Haugesund og Utsira. Han er frikjøpt i 20 prosent som hovedtillitsvalgt i Haugesund, der FO har 80 medlemmer. Han roser kommunene for god dialog med tillitsvalgte. Det er daglige møter på Teams mellom administrasjonen og de hovedtillitsvalgte.

p

– Innspill fra oss blir tatt på alvor, og hvert møte begynner med å oppsummere hvordan det går med problemstillingene som ble tatt opp dagen før, forteller Rasmussen.

Konfliktsaker og andre typiske tillitsvalgtoppgaver er satt på vent. Derfor opplever Rasmussen at han har god tid til å ivareta medlemmene under koronakrisen.

Saken fortsetter under bildet

Thomas Rasmussen, hovedtillitsvalgt i Haugesund.

Thomas Rasmussen, hovedtillitsvalgt i Haugesund.

Privat

Tyngden av FO-medlemmer i Haugesund jobber på Nav og i barnevernet. De er i full drift og er ikke berørt av permitteringer eller forbudet mot å ha flere deltidsstillinger. Barnevernsansatte er opptatt av hvordan de best beskytter seg mot smitte.

– Det er jo noen familier vi må dra hjem til. Jeg er ikke redd for å bli smittet, men jeg er veldig opptatt av at ikke barnevernstjenesten skal spre smitte. Vi bruker munnbind, hansker og sprit og gjør så godt vi kan, sier Rasmussen.

FO-medlemmene i kommunen har en lukket gruppe på Facebook, der de kan ta opp ting de lurer på. Rasmussen bruker den aktivt til å informere.

– Vi har blitt mer kreative

Som leder for hjelpetiltak-teamet bruker han Teams til å veilede ansatte i jobben. Teamet møtes også på denne digitale plattformen hver morgen.

– Vi har blitt mer kreative. Møter på Teams er veldig effektivt, de trekker ikke ut i tid på samme måte som når vi sitter sammen og drikker kaffe og noen forteller en god historie, sier Rasmussen.

Han understreker at fysiske møter ikke kan erstattes av digitale, men at krisen har lært barnevernstjenesten å jobbe på nye måter.

Mandag sendte FO og Utdanningsforbundet ut en oppfordring til tillitsvalgte om å ta rede på hva slags tilbud sårbare barn har nå som barnehager og skoler er stengt.

Rasmussen har inntrykk av at dette er ivaretatt i Haugesund kommune.

– Igjen må jeg si at jeg er imponert over arbeidsgiver. Jeg har sett antallet barn kommunen har meldt inn som sårbare, og det er ganske mye høyere enn andre steder, sier Rasmussen.

– Vi forbereder oss mest mulig

Randi Skavhaug er vernepleier på psykiatrisk avdeling på DPS i Harstad og tillitsvalgt for 19 FO-ere på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Foreløpig er det stille før stormen i nord, med lite smitte.

– Vi er i en fase der vi forbereder oss mest mulig på det som trolig kommer. Vi legger til rette for at det skal være trygt å være på jobb, forteller Skavhaug.

De ansatte innen rus og psykiatri går vanligvis i privattøy på jobben. Da ledelsen foreslo at personalet selv måtte sørge for skift for å hindre smitte inn og ut av sykehuset, satte tillitsvalgte foten ned.

– Vi krevde at vi går i hvite sykehusuniformer. Så det gjør vi nå, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Randi Skavhaug, tillitsvalgt på UNN.

Randi Skavhaug, tillitsvalgt på UNN.

Eirik Dahl Viggen

På grunn av korona har psykiatrisk avdeling færre pasienter enn vanlig, og de rapporterer til ledelsen om tilgjengelig personell to ganger om dagen. Denne uka fikk Skavhaug beskjed om at ansatte må forberede seg på å flytte over på somatiske avdelinger.

– Jeg har ikke rukket å diskutere det med så mange, men jeg tror alle er forberedt på det. De vet at sykehuset allerede mangler personale på grunn av karantene og vanlig influensasesong. Og vi må regne med at dette blir et langt løp, sier Skavhaug.

Fersk tillitsvalgt

Sosionom Elizabeth Iturrieta er tillitsvalgt på Skogblomstveien, en del av bo- og omsorgstjenesten i Lørenskog kommune. Hun og kollegene følger opp personer med psykisk sykdom og lette utviklingshemminger som bor i egne leiligheter. Noen av dem må fortsatt oppsøkes fysisk, men da med forsvarlig avstand og smittevernutstyr. Ellers er de vanlige besøkene erstattet av telefon.

Saken fortsetter under bildet

Elizabeth Iturrieta, tillitsvalgt på Skogblomstveien i Lørenskog.

Elizabeth Iturrieta, tillitsvalgt på Skogblomstveien i Lørenskog.

Solfrid Rød

Skogblomstveien er en liten arbeidsplass, og Iturrieta er tillitsvalgt for tre FO-medlemmer.

– Jeg er helt ny som tillitsvalgt, så jeg må bare være åpen på at det er mye jeg ikke kan. Jeg skulle vært på en del kurs, som er blitt avlyst. Men jeg får informasjon fra ledelsen som jeg videreformidler til de andre, forteller hun.

Selve jobben har forandret seg mye under koronakrisen. Mottakerne av tjenester har mistet jobber og aktiviteter. Noen er engstelige for hvordan dette skal gå.

– Mange blir veldig ensomme nå, og de sliter jo med sitt fra før, sier sosionomen.

– Det er overraskende stille

Marit Frette Opsahl er hovedtillitsvalgt i Asker kommune, der FO har 238 medlemmer. Møtekalenderen hennes er tommere enn vanlig. Bortsett fra møter med arbeidsgiver og jevnlig kontakt med tillitsvalgte på de ulike virksomhetene, er det overraskende stille, forteller Frette Opsahl.

– Jeg har inntrykk av at folk følger med på informasjon fra kommunen og holder seg oppdatert på sosiale medier, og så spør de nok sin lokale tillitsvalgte dersom de lurer på noe, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Marit Frette Opsahl, hovedtillitsvalgt i Asker.

Marit Frette Opsahl, hovedtillitsvalgt i Asker.

Werner Juvik

Frette Opsahl mener Asker kommune har ligget i forkant av avtaler og oppgaver fra sentralt hold. Asker hadde for eksempel inngått en avtale om utvidet overtid før det kom en tilsvarende for resten av kommune-Norge.

Mandag sendte FO og Utdanningsforbundet ut en oppfordring til tillitsvalgte om å ta rede på hva slags tilbud sårbare barn har nå som barnehager og skoler er stengt.

– Også her var Asker kommune raskt ute da alt ble stengt. Det kan hende at noen sårbare barn i Asker ikke får et tilbud, kanskje fordi de ikke var definert som sårbare. Men jeg har inntrykk av at kommunen har god oversikt. Familietjenester og barnevern er fortsatt i drift, og jeg vet at BUP har mange henvendelser, sier Frette Opsahl.

p

Asker kommune har opprettet en egen hjelpetelefon for barn og unge, som bemannes av ansatte i barne- og familietjenestene fra mandag til fredag. I tillegg finnes et eget telefonnummer for foresatte som trenger råd og veiledning.

– Hjelpetelefonen ble lansert i går ettermiddag, både på sosiale medier, via skoleappen og på nettsidene til kommunen, forteller Frette Opsahl.

Bruker mer tid på å være tillitsvalgt nå

Sosionom Ludvig Langnes jobber på Nav Rana og er hovedtillitsvalgt for FO i Rana kommune i Nordland. Han er også nyvalgt nestleder i FO Nordland.

Når Fontene ringer har han nettopp avsluttet en times møte på Teams med helse- og omsorgstjenesten. Som tillitsvalgt blir han jevnlig oppdatert på kommunens koronastatus. Foreløpig er bare en person smittet, men mange er i karantene etter å ha vært på vinterferie.

– Vi må likevel mobilisere i tilfelle vi får et utbrudd. Jeg er usikker på hvordan vi skal håndtere det. Vi er allerede i ferd med å gå tom for smittevernutstyr, sier Langnes.

Han bruker mer tid på å være tillitsvalgt nå, og mener det er viktig å sette av god tid til medlemmer som tar kontakt. Noen er bekymret for smitte, andre får nye oppgaver fordi tjenestene de jobber i stenger ned.

Saken fortsetter under bildet

Ludvig Langnes, hovedtillitsvalgt i Rana.

Ludvig Langnes, hovedtillitsvalgt i Rana.

Privat

Så langt er Nav-kontoret mest berørt av krisen, med tre ganger så mange henvendelser som vanlig i kjølvannet av de siste dagers permitteringer. Dette gjelder for den delen av Nav som i hovedsak jobber i mottak og med dagpenger.

– Systemet er ikke dimensjonert for et slikt massivt trøkk, så det kan raskt utarte seg til å bli en del frustrasjon, forteller Langnes.

Han er ikke kjent med oppfordringen fra FO og Utdanningsforbundet om å skaffe oversikt over tilbudet til sårbare barn.

– Kommunaldirektøren melder at kommunen jobber med dette, og vi rapporterer også inn til statlige myndigheter. Jeg skal ha møte med skolesjefen 31. mars, sier Langnes.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.03.2020
14:08
25.03.2020 14:08Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Sjekk lista: Dette vedtok Frp på landsmøtet

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte går opp i lønn for andre gang i år

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Leif Martin Kirknes

Listhaug vil ha et skarpere Frp – men lokalpolitikere melder seg ut


Flere saker