JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

Koronaalarm på norske arbeidsplasser

Virusutbruddet har ført til folketomme kantiner og avlyste møter på flere norske arbeidsplasser. Men mange går fortsatt på jobb som normalt.
Slik så det ut i Telenors kantine på Fornebu ved lunsjtider onsdag formiddag. Selskapet har oppfordret ansatte til å jobbe hjemmefra.

Slik så det ut i Telenors kantine på Fornebu ved lunsjtider onsdag formiddag. Selskapet har oppfordret ansatte til å jobbe hjemmefra.

Tormod Sandstø, kommunikasjonssjef i Telenor / NTB scanpix

Telenor er blant bedriftene som har oppfordret alle ansatte som har muligheten til det, til å jobbe hjemmefra.

– Det var helt merkbart færre folk på jobb i dag, forteller kommunikasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor til NTB.

Selskapet sendte ut beskjed til de ansatte tirsdag kveld, etter at helsemyndighetene hadde oppfordret store arbeidsgivere til å innføre hjemmekontor der det er mulig.

p

– Dette er blant annet for å bidra til å redusere trøkket på kollektivtransport i rushtiden, når mange reiser samtidig, sier Sandstø.

Selv har han jobbet hjemmefra, men var innom en tur på jobb onsdag formiddag. Han forteller om tomme kontorpulter, ledige parkeringsplasser og langt mindre trøkk enn vanlig i kantinen. Mattilbudet er også endret.

– Vi reduserer bufféserveringen og lager løsninger der mer mat er innpakket. I tillegg reduserer vi tettheten på hvordan folk sitter i kantinen, sier Sandstø.

Ikke for alle

Hos NHO opplever de stor pågang fra bedrifter som trenger råd om hvordan de skal forholde seg til virusutbruddet.

– Vi får en god del telefoner inn til oss, og antallet øker, sier kommunikasjonsdirektør Peter Markovski i NHO til NTB.

Det siste døgnet har stadig flere spurt om hva de skal gjøre med planlagte arrangementer, konferanser og møter i jobbsammenheng.

– Vi hører at det er mange møter som avlyses og utsettes, spesielt de som ikke oppleves som forretnings- eller virksomhetskritiske, sier han.

Markovski understreker at det ikke er alle bedrifter som kan legge til rette for hjemmekontor eller mer fleksible arbeidstider.

– Hvis myndighetene stiller tydeligere krav til at ansatte holder seg hjemme, vil det ramme produksjonsbedrifter og industribedrifter, men også mange andre bransjer. Det går ikke an å drive renhold, jobbe på plattform eller fiske fra hjemmekontor, påpeker han.

Bergrenser møtevirksomhet

Hos Norges største selskap, Equinor, har de foreløpig ikke gått ut med noen generell oppfordring om hjemmekontor til de 18.000 ansatte i Norge.

– Det er et virkemiddel helsemyndighetene har oppfordret til, og som vi absolutt mener er positivt. Vi kommer til å legge til rette for det, men vi må komme tilbake til i hvilket omfang, sier kommunikasjonssjef Morten Eek i Equinor til NTB.

p

Selskapet har begrenset reiser som ikke er forretningskritiske og prøver å holde møtevirksomheten og store sammenkomster på et minimum.

Smittet offshore

Så langt har én Equinor-ansatt på Martin Linge-feltet i Nordsjøen og en ansatt i utlandet fått påvist koronasmitte.

– tillegg har det også blitt tatt noen prøver på andre offshoreinstallasjoner. Vi har hatt personer som har gitt uttrykk for symptomer, og har tatt tester. Vi venter fortsatt på resultater, og de ansatte holdes i karantene, sier Ek.

Aktiviteten på Martin Linge-feltet er redusert, men det befinner seg fortsatt 776 personer der fordelt på tre installasjoner.

Annonse
Annonse