JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

Korona-krisa: Kommuner og sykehus må få ekstra penger, krever SV. Nei, sier Bent Høie

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener kommunene blir helt glemt når det snakkes om økonomiske konsekvenser av Koronaviruset.
Torgeir Knag Fylkesnes er bekymret for kommunenes Korona-regning.

Torgeir Knag Fylkesnes er bekymret for kommunenes Korona-regning.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Kommuner og sykehus jobber nå hardt for å stoppe spredningen av korona-viruset. Men de får ikke tilført mer penger.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes er sterkt bekymret for konsekvensene, når kommuneøkonomien er presset nok som den er.

– Så lenge regjeringen ikke vil gi ekstra bevilgninger i den ekstraordinære situasjonen vi er i nå, må kommunene planlegge med det lille de har. Primærhelsetjenesten er utrolig presset fra før, sier Fylkesnes til FriFagbevegelse.

– Vi er veldig bekymret for kommunehelsetjenesten. Det er de som må ta støyten i den situasjonen vi er i nå. Det er de som må gjøre de lokale vurderingene og de som må håndtere befolkningen, sier han til FriFagbevegelse.

Fastlegekrise

Torgeir Knag Fylkesnes peker blant annet på at tilstanden på fastlegesiden er veldig presset fra før.

– Ordningen er ikke dimensjonert til å takle en slik krise. Her kommer vi til et system som i utgangspunktet er veldig utfordret, så kommer det i tillegg en helt spesiell hendelse. Så er ikke regjeringen villig til å bidra med ekstramidler. Det kan være veldig skadelig, sier Torgeir Knag Fylkesnes.

Han mener dette går direkte ut over kapasiteten på alle områder i kommunene.

– Det er helt åpenbart for meg at vi trenger en ordning der kommunene får ekstra midler til å takle denne situasjonen, mener SV-nestlederen.

Det er bare to uker siden SV stilte spørsmål om dette til helseminister Bent Høie. Spørsmålet var om regjeringen vil etablere en kompensasjonsordning for de ekstra utgiftene for beredskap og håndtering som vil oppstå ved en eventuell spredning av koronaviruset.

Svaret fra helseministeren var nei.

– Slik det er i dag skal beredskap og tiltak for å møte situasjonen håndteres gjennom eksisterende bevilgninger, sa Bent Høie.

Sykehus-penger

Fylkesnes mener også sykehusene må få mer penger.

– Kapasiteten er tynnslitt på sykehusene, som har vært underfinansiert over lengre tid. Det gjør at kapasiteten til å håndtere denne typen hendelser blir svekket. Det samme gjelder tilstanden i primærhelsetjenesten. Når vi ser den desentraliserte strukturen vi har, der fagfolk lokalt i stor grad skal ta avgjørelsene, er det spesielt at ikke kommunene blir gjort bedre i stand til å møte denne ekstraordinære situasjonen ved å vite at de har fått ekstraordinære midler til rådighet, mener Torgeir Knag Fylkesnes.

Annonse
Annonse