JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Generalsekretæren i den Arabiske liga, Nabil al-Arabi (tv) i møte med den palestinske presidentene Mahmoud Abbas i Kairo tirsdag.  Abbas har bedt om et ekstraordinært møte i ligaen for å diskutere stansen i fredsprosessen i Midt-Østen. Al-Arabi sa at møtet som blir arrangert 9. april, diskuterer alle muligheter etter at Israel nektet å løslate en fjerde gruppe med 26 palestinske fanger.

Generalsekretæren i den Arabiske liga, Nabil al-Arabi (tv) i møte med den palestinske presidentene Mahmoud Abbas i Kairo tirsdag. Abbas har bedt om et ekstraordinært møte i ligaen for å diskutere stansen i fredsprosessen i Midt-Østen. Al-Arabi sa at møtet som blir arrangert 9. april, diskuterer alle muligheter etter at Israel nektet å løslate en fjerde gruppe med 26 palestinske fanger.

EPA/KHALED ELFIQI

Krisen står for døren i Palestina

TEL AVIV: Hvis den fredsprosessen John Kerry iherdig har forsøkt å stable på bena for alvor må melde pass, kan det få dramatiske økonomiske konsekvenser på Vestbredden. Og det vil koste mange arbeidsplasser.08.04.2014
12:00
09.04.2014 14:46

frifagbevegelse@lomedia.no

– Israel fortsetter med å spenne bein for den palestinske mobiltelefontilbyder Watanya Mobile. Selskapet har operert på Vestbredden siden 2009, og ønsker nå å utvide til Gazastripen, men israelerne gir ikke tillatelse til å importere det nødvendige utstyret til den lille, tett befolkede enklaven. Striden har pågått over lengre tid, og nå uttaler selskapets direktør, Fayez Husseini, at den kan få følger for 100 direkte arbeidsplasser og så mange som 1.200 indirekte.

– Den israelske okkupasjonen prøver å underminere investeringer i Palestina når den trekker den private næringssektoren inn i politikken i sitt forsøk på å presse den palestinske ledelsen, sier han.

Økonomisk stillingskrig

Men saken har fått ekstra aktualitet fordi israelerne har truet med å trappe opp sanksjonspolitikken overfor det palestinske selvstyret, nå da den amerikanske utenriksministeren John Kerrys forsøk på å gjenopplive fredsprosessen synes å være grunnstøtt.

Uansett har den palestinske samferdselsministeren sagt at han vil legge Watanya-saken fram for FN, noe som skal ses som et direkte svar på de israelske truslene. Det vil altså si at de spinkle håpene om en ny fredsprosess nå kan bli til en økonomisk stillingskrig mellom partene, og det kan få dramatiske konsekvenser, især for palestinerne.

– Situasjonen er veldig alvorlig, sier Hanna Siniora, som i årtier har beskjeftiget seg med økonomi og handel, og like lenge har snakket palestinernes sak.

Han forklarer at den palestinske ledelsen i frustrasjon over de små fredsutsiktene tok initiativ til å søke om å ta opp 15 forskjellige konvensjoner under FN. Dette er noe som bare ”ordentlige” stater normalt gjør, så det ble naturligvis sett som en unilateral politisk utmelding fra palestinsk side. Israelerne stanset samtidig fjerde fase av en fangeløslatelse som skulle ha funnet sted i disse dager som et av de tillitsvekkende skritt i retning en fredsdialog.

Skattepengene

Herfra var det ikke langt til desiderte sanksjoner, eller rettere sagt truslene om sanksjoner. Den israelske regjeringen har antydet at man kan fryse de skattemidlene som det palestinske selvstyret har til gode. Det dreier seg om skattetrekket av de pengene som palestinere med arbeid i Israel eller i israelske bosettinger tjener, og som ifølge en avtale mellom partene skal overføres til selvstyret i Ramallah hver måned.

Den palestinske økonomien har det allerede vanskelig, fordi donormidlene fra de arabiske oljeøkonomiene stort sett er tørket inn.

– En frysing av skattemidlene vil være et hardt slag, forklarer Siniora. – Selvstyret sysselsetter omkring 200.000 mennesker, og deres lønn skal komme et eller annet sted fra. Disse menneskene er i høy grad et økonomisk lokomotiv, fordi de har råd til å være forbrukere, og hvis det stopper, vil den økonomiske krisen bre seg til mange andre sektorer. Og det vil føre til avskjedigelser og ytterligere nød.

Både israelske og palestinske ledere ser de truende perspektivene. Martin Indyk, som er tidligere amerikansk ambassadør i Tel Aviv, er også i full gang som spesiell Midtøsten-utsending, nå når Kerry har sluppet tøylene inntil videre. Hanna Siniora vurderer at partene har resten av denne måneden til å finne en løsning på krisen.

– Skjer ikke det, melder krisen seg for alvor, sier han.

Partene ruster seg

Imens er det som om partene forbereder seg på det verste. Presidenten er i disse dager i Kairo, hvor de arabiske utenriksministrene møtes. Her vil han søke om økonomisk støtte for å bøte på krisen.

Imens svirrer ryktene på Vestbredden. Man snakker om hvordan EU vil reagere hvis fredsprosessen for alvor melder pass. Det har vært snakk om at europeerne også ville vise sin misnøye med partene og prøve å presse dem tilbake til forhandlingsbordet. Overfor palestinerne kunne dette skje ved å holde igjen på de europeiske donormidlene som er en stor kilde til å holde selvstyret i gang.

Som utgangspunkt er den palestinske økonomien allerede under hardt press som følge av okkupasjonen. En rapport fra Verdensbanken fra oktober i fjor slo fast at den israelske kontrollen over område C, som utgjør 61 % av Vestbreddens areal, koster den palestinske økonomien noe som tilsvarer vel 20 milliarder kroner i året. Det er omkring 35 % av det palestinske brutto nasjonalprodukt.

Og i hverdagslivet er det mange saker. For tida protesterer lastbilsjåførene i byen Jenin, som ligger i den nordlige enden av Vestbredden. Israel har nemlig nylig gitt tillatelse til at israelske sjåfører kan kjøre inn i det palestinsk selvstyreområdet, noe som av sikkerhetsmessige årsaker vært forbudt siden begynnelsen av Al Aqsa-intifadaen i 2000. Forbudet blir forklart som et praktisk tiltak som skal lette transporten av varer, men de palestinske sjåførene ser at de mister jobben. Hittil har de israelske lastebilene kjørt godset til en omlasteterminal, og der fra er det blitt transportert videre på palestinske lastebilder. Dette vil ikke lenger være tilfellet, fordi de israelske sjåførene nå kan gjøre alt – mens det motsatte ikke er tilfellet.

– Vårt krav er tydelig, sier Kayid Awwad, en av de 120 sjåførene fra Jenin. – Hvis de israelske myndighetene tillater at israelske sjåfører kan kjøre inn på palestinsk territorium, må de også tillate at palestinske sjåfører kjører inn på israelsk territorium.

Dette kommer neppe til å skje, og dermed blir saken stående som enda et av alle skjevvridningene i forholdet mellom partene.

– Det er ikke sikkert de to sakene umiddelbart har noe med hverandre å gjøre, men saken fra Jenin viser hvordan forholdet mellom partene hele tiden forverres. Og skjer det ikke en dramatisk forbedring i det politiske klimaet i nær framtid, frykter jeg det verste, slutter Hanna Siniora.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.04.2014
12:00
09.04.2014 14:46Mest lest

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Geir Vinnes/MarineTraffic.com

Fisker ble forlatt på kaia og mista 230.000 i lønn da flyet hans ble kansellert

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

Jan Richard Kjelstrup / ASD. Innfelt: Skjermdump av frifagbevegelse.no

Hva gikk galt da Geir ble mistrodd? Nå vil Nav-sjefen finne svar

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

Jan-Erik Østlie. Innfelt: privat

Rajas ordvalg skaper kraftige reaksjoner: – Helt hårreisende

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Tri Nguyen Dinh

Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Kranfører Rafals historie ryster politikere. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

Tormod Ytrehus

I dag blir EUs jernbanepakke 4 en del av norsk lov: – Regjeringen gir blaffen i at de nettopp har tapt

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Debatt

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Leif Martin Kirknes

«Elvestuens grenseløse avsporingsforsøk»

Kommentar

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Det tar seg ikke pent ut når Erna Solberg toer sine hender i Ropstad-saken»

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Arkivfoto: Saipem

Etter at oljearbeideren fikk benprotese, startet konflikten. Nå får han 3,2 millioner i erstatning

Kommentar

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Tormod Ytrehus

«Ingen skal måtte tåle å frykte for livet mens de gjør jobben sin»

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk


Flere saker