JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jonas Gahr Støre mener regjeringen taklet situasjonen med koronautbruddet bra, men at krisepakkene ikke sto i samme stil.

Jonas Gahr Støre mener regjeringen taklet situasjonen med koronautbruddet bra, men at krisepakkene ikke sto i samme stil.

Helge Rønning Birkelund

Jonas Gahr Støre i åpenhjertig intervju:

Krisepakkene ble reddet av et oppegående storting, mener Ap-lederen. Men han har også noe positivt å si til Erna

Jonas Gahr Støre snakker ut om koronakrisen, hvilke regjeringspartnere han foretrekker, politiske forskjeller, trepartssamarbeidet og motsetningene i Ap.30.06.2020
17:00
30.06.2020 15:22

helge@lomedia.no

Ap-leder Jonas Gahr Støre har så vidt startet sommerferien etter en intens periode med et Norge som langt på vei har har vært stengt. Situasjonen har vært ekstraordinær. Også politisk.

Roser Ernas besluttsomhet

På vei til feriestedet sitt på Sørlandet besøkte han en hardt rammet industri på Kongsberg. 500 står i fare for å miste jobben. Ledelsen og tillitsvalgte skriker etter tiltak som kan settes inn for å berge arbeidsplasser.

Jonas Gahr Støre gir likevel statsminister Erna Solberg anerkjennelse for sin besluttsomhet etter 12. mars.

– Regjeringen tok kraftig i. Det var også min oppfordring i politisk kvarter samme dag. Det er bedre å gjøre mye enn for lite når det er snakk om helse. Det har også regjeringen gjort i det store og hele. De har lent seg på rådene fra våre helsemyndigheter og har også tatt noen egne politiske valg, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Ikke gode nok

Så langt er altså alt vel. Men der stopper også rosen. Ap-lederen mener Stortinget og hans eget parti på mange måter har ordnet resten.

– Regjeringen skal være glad for at vi har et oppegående Storting. De pakkene som regjeringen kom med til Stortinget, var rett og slett ikke gode nok, hevder han.

Les også: Støre synes det regjeringen legger fram er kraftløst og urettferdig

Ifølge Støre manglet krisepakkene sosial rettferdighet og hadde ingen vilje til å rette opp store ulikheter. De var heller ikke tatt opp med partene i arbeidslivet, understreker han.

– Det har Stortinget og Arbeiderpartiet ordnet for dem, slik at Høyre-statsrådene har kunnet holde daglige pressekonferanser for å fortelle om det, sier Jonas Gahr Støre.

Beskyldes for å være hårsår

Han mener også flere beslutninger som har vært tatt de siste månedene burde gått gjennom Stortinget.

– Koronakrisen viser egentlig kvaliteten på norsk politikk. Når noe slikt skjer, legger vi politiske uenigheter til side fordi helse er viktigst av alt, påpeker Ap-lederen.

– Jeg har vært forsiktig med å foreslå prosedyrer som forsinker regjeringens mulighet til å ta beslutninger. Men jeg synes regjeringen har vært unødvendig hårsår når andre partiet har hatt ulike vurderinger av situasjonen, mener Ap-lederen.

Han viser blant annet til sommerens store diskusjon om fotballen.

– Jeg mener regjeringen har vist en helt uforståelig motstand mot at folk skal kunne spille fotball under normale omstendigheter, mener han.

Ap-leden viser også til at den danske statsministeren, partikollega Mette Frederiksen, har hatt mye tettere konsultasjoner med sitt parlament enn det Erna har valgt.

En tid etter korona

Det kommer en tid også etter koronapandemien. Det er blant annet valg neste år. Ap-lederen er klar på at en regjering med hans eget parti, Senterpartiet og SV er det foretrukne regjeringsalternativet.

– Vi er tre partier med vår egenart, men som har vist gjennom åtte år at vi kan styre sammen. Mitt utgangspunkt foran valgkampen er å gjøre et så godt valg som mulig og sikre et nytt flertall. Lykkes det, skal vi ta ansvar for å danne en ny regjering, sier Ap-lederen.

– Nå har vi hatt en unntakstilstand i snart fire måneder. Det er langt fram, sier han.

Støre minner om han at Høyre før krisen hadde en oppslutning på under 20 prosent. Nå ligger partiet på midten av 20-tallet, mens Ap ligger stabilt midt på 20-tallet. Det skjer samtidig som andre partier i opposisjon i Europa sliter, poengterer han.

Forskjeller i politikken

– Dette har vært en tid hvor det har vært ført en sosialdemokratisk politikk, med kraftig virkemiddelbruk for å sikre folk inntekt, hjelpe bedrifter i krise og vedta brede krisepakker, sier han.

Han framhever sitt eget parti for å ha vært aktive på disse områdene. I forlengelsen av alle vedtakene har Erna Solberg stått på pressekonferanser og snakket til hele folket.

– Slik må det være. Men fra og med revidert statsbudsjett, har forskjellene i politikken dukket opp igjen. Høyre og Frp har funnet sammen, sier Støre og nevner kutt i formuesskatten, strammere kommunebudsjett og samme produktivitetskrav til offentlig sektor som til privat sektor.

– Vi har sett en annen samfunnsoppskrift. I tillegg har Frp varslet et budsjettopplegg med kutt i bistand, lavere inntekter til staten og økte utgifter på de områdene hvor de synes passer, sier Ap-lederen.

Han tror derfor de tradisjonelle skillelinjene i politikken gradvis vil komme tilbake ettersom også hverdagen begynner å komme igjen.

Partssamarbeidet

Koronakrisen har vært en renessanse for trepartssamarbeidet.

– For meg har samarbeidet aldri hatt noe behov for en renessanse, men for regjeringen har det fått en renessanse, påpeker han.

– De har snakket pent om trepartssamarbeidet i festtaler, men ikke valgt å trekke partene med på laget. I de første ukene etter det ble alvor, fattet de vedtak uten å konsultere dem. Så har de begynt å bruke dem. Og nå høster de fordelen av det vi har bygget opp gjennom mange tiår, nemlig parter som tar ansvar, poengterer han.

Stemmene blir hørt

Ved industribedriften GKN Aerospace på Kongsberg er samtlige ansatte medlemmer av Fellesforbundet.

– Å komme til en arbeidsplass hvor alle er organisert, betyr at Fellesforbundets stemme her, eller stemmene til Fagforbundet på sykehjemmene, blir hørt, mener Ap-lederen.

– Nå har regjeringen blant annet satt ned en pensjonskommisjon som blant annet skal se på pensjonene. Der var vårt forslag at partene ble tatt med, i alle fall LO og NHO, men det skjedde ikke. Så mye var trepartssamarbeidet verdt, påpeker Jonas Gahr Støre.

Saken fortsetter under bildet.

Susanne Slettvik, tillitsvalgt for Fellesforbundet på Kongsberg, fikk besøk av Ap-leder Jonas Gahr Støre på arbeidsplassen.

Susanne Slettvik, tillitsvalgt for Fellesforbundet på Kongsberg, fikk besøk av Ap-leder Jonas Gahr Støre på arbeidsplassen.

Helge Rønning Birkelund

Motsetninger i partiet

Mens man på borgerlig side begynner å normalisere den politiske situasjonen, har imidlertid Jonas Gahr Støre selv indre motsetninger å takle. Han må forene industriforkjempere med klima- og miljøforkjemperne. Eller motsatt.

AUF er redd for å miste unge, klimavennlige velgere. Hvordan løser han dette?

– For det første skal vi lytte til AUF og erkjenne deres veldig viktige rolle i valgkampen for oss, sier han.

Støre er opptatt av at Ap skal føre en miljø- og klimapolitikk som det er verdt å gå i valgkamp for. Spørsmål knyttet til utviklingen innen klima og miljø, vekst og vern, vil alltid invitere til diskusjon, mener Ap-lederen.

– Vi har et veldig bredt landsmøte bak oss som sier at vi skal utvikle og ikke avvikle industrien. Industrien er en del av løsningen for klimasatsingen. Jeg har tro på at vi skal vise en vei fram mot 2030 som skal halvere våre utslipp, men også skape jobber. Det skal vi gjøre med brede flertall. Ja, det er diskusjon om dette. Det er også Aps styrke. Det må vi bære. Men så lenge det fattes brede vedtak, er det helt riktig, mener han.

Rettferdig omstilling

– Det er stor uenighet?

– I noen saker, ja. Men jeg opplever at de står samlet om mange saker også. Vi skal ha en omstilling. Den skal være rettferdig. Vi skal sikre arbeid til folk. Ingen grupper skal bære kostnadene til det vi skal gjennom. Så er det Jørn Eggums jobb som leder i Fellesforbundet å kjempe for industriarbeidsplassene, påpeker han.

– Så skal AUF-lederen snakke for ungdommen?

– Ja, men vi har også mange ungdom innenfor industrien, påpeker Jonas Gahr Støre.

30.06.2020
17:00
30.06.2020 15:22Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klare å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NTB

Millionar av britar ramma av jernbanestreik. Leiaren har blitt ei superstjerne

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

Petter Pettersen

Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Det her er en «once in a lifetime»-mulighet

Ile dostanę emerytury?

Ile dostanę emerytury?

Anna Granqvist

Ile dostanę emerytury? Czy mogę ją ze sobą zabrać opuszczając Norwegię?

Kommentar

En tvungen lønnsnemnd vil gi flyteknikerne det samme tillegget som lønnstakere flest, skriver Kjell Werner. (Illustrasjonsfoto)

En tvungen lønnsnemnd vil gi flyteknikerne det samme tillegget som lønnstakere flest, skriver Kjell Werner. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

«Lønnskrav på 17 prosent er helt urealistisk. Det måtte bli lønnsnemnd»


Flere saker